Hlavní obsah

Amazon se cítí podvedený a lituje, že pustil Maláčovou do svého skladu

Místopředsedkyně ČSSD si prohlédla sklady Amazon v Dobrovízi – a pak udeřila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Divokou dohru má zdánlivě obyčejná ministerská návštěva Jany Maláčové v obřích skladech Amazon v Dobrovízi, u které byla kamera Seznam Zpráv.

Článek

Šéf Amazonu ČR Michal Šmíd je zklamaný z toho, jak se ministryně práce a sociálních věcí zachovala po odjezdu z firmy, a zpětně dokonce lituje, že ji na prohlídku vůbec pozval. A naopak Jana Maláčová veřejně prohlásila, že „tento příběh ještě bude mít pokračování, protože porušovat práva zaměstnanců nelze, takže si na to ještě posvítíme“.

Co se stalo? Jana Maláčová si minulý týden v doprovodu ředitele Šmída prohlédla obří moderní logistické centrum, kde strávila zhruba dvě hodiny a na místě ocenila moderní technologie, jež lidem ulehčují těžkou práci.

Vedení firmy jí ale neumožnilo setkání se zástupci zaměstnanců, a tak se ministryně se šéfem odborů potkala až po opuštění firmy na nedalekém parkovišti. Na svém Facebooku ještě týž den zveřejnila několik fotografií ze své návštěvy Amazonu a připojila komentář, že „na první pohled všechno frčí jako dobře namazaný stroj“.

„A co na druhý pohled? Amazon je dlouhodobě terčem kritiky za drsné chování ke svým zaměstnancům. Na pracovníky jsou kladeny přehnané nároky a mnohdy nesplnitelné cíle. Zaměstnanci tak pracují téměř do roztrhání těla, což se samozřejmě podepisuje na jejich zdraví. A za odměnu často dostanou vytýkací dopisy a pak výpověď,“ zhodnotila Maláčová návštěvu Amazonu.

Amazon: Nemáme co skrývat

Firma okamžitě poté vyzvala ministryni Maláčovou, aby ze sociální sítě stáhla alespoň ty snímky, kde je společně s ředitelem Šmídem. Ten byl naštvaný hlavně kvůli tomu, že ministryně se o svých pochybnostech během návštěvy vůbec nezmínila a na kritizované chování k zaměstnancům se ani nezeptala. „Tyto názory zde neprezentovala, my přitom nemáme co skrývat,“ řekl Šmíd.

Naštvalo ho také prohlášení ministryně, že Amazon schválně omezuje vliv odborů, takže ty pak nemohou zaměstnance účinně chránit. Amazon naopak argumentuje, že je v jeho přirozeném zájmu vytvořit ve společnosti ty nejlepší pracovní podmínky, a udržet si tak talentované zaměstnance.

Firma se kromě platů chlubí balíčkem benefitů, který zahrnuje životní pojištění, bezplatnou dopravu do a z práce na vybraných trasách, dotované stravování za 25 korun nebo nepřetržitou telefonní linku, kde zaměstnanci mohou zdarma obdržet psychologickou, právní a finanční podporu.

„A pokud jde o odbory, s těmi pravidelně komunikujeme a spolupracujeme. Respektujeme právo našich zaměstnanců vstoupit do odborových organizací nebo do jiných zákonných organizací dle vlastního výběru, založit je nebo do nich nevstoupit, aniž by se obávali odvetných opatření, zastrašování nebo obtěžování,“ říká mluvčí firmy Miroslava Jozová.

Reklama

Související témata:

Doporučované