Líhnou se čapí mláďata. Kde všude již jsou?

Líhnutí čápat probíhá postupně, jak byla vejce snášena. Kokory 2020, Foto: Pavel Jemelka

Mapa na webu čapích hnízd se pomalu barví do oranžova. To nám ukazuje, že přibývají hnízda, na kterých už jsou malá mláďata. Jako úplně první byla zaznamenána již tradičně v Chebu, do dnešního dne víme již o 40 hnízdech s malými mláďaty! 

Nastává doba, kdy se v rychlém sledu budou objevovat další a další, pokud již na hnízdě dokonce nejsou. Prosíme, využijte nadcházející víkend ke kontrolám čapích hnízd. Hnízda, u kterých jsou webkamery, mají samozřejmě výhodu. Dost často se zde dokonce podaří podchytit přesný počátek líhnutí, jako tomu letos bylo např. na hnízdě v Bohuslavicích. Na kouzelný okamžik zrození se můžete podívat na videu právě z tohoto hnízda. Pokud víte o kameře, nezapomeňte ji proto co nejdříve zkontrolovat.

Jak poznám, že jsou na hnízdě mláďata, když tam není webkamera?

Novorozená mláďata jsou malé chomáčky prachového peří, které ale rychle porostou. U takto malých mláďat určitě pomůže dalekohled a jak se říká, trpělivost přináší růže. Počkejte si, až se čáp na hnízdě postaví nebo až přilétne druhý partner. Pak pozorně pozorujte, zda nezahlédnete hlavičku, která se dožaduje potravy. Zkušení pozorovatelé postřehnou i rozdíl v chování čápů, kteří jen sedí na vejcích a kteří již krmí mláďata. Pomoci někdy mohou i zbytky skořápek po líhnutí mláďat pod hnízdem. Pokud nemáte dalekohled, ale dobrý fotoaparát, můžete si pomoci i s ním. Foťte, když na hnízdě čáp zrovna stojí – na fotce pak můžete objevit hlavičku mláděte. A jestli se nepoštěstí, zkuste to o pár dní později znovu – pokud samice sedí, jednoho dne se mláďat s největší pravděpodobností dočkáte.

Každopádně při své každé návštěvě nezapomeňte na zadání svého pozorování na web Čapí hnízda.

Děkujeme za spolupráci při sledování hnízdění čápů a přejeme krásné zážitky při pozorování malých čápat!