Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chyba v závěru stála českou reprezentaci bodový zisk. Grigorenko rozhodl 19 sekund před koncem

Svěřenci trenéra Filipa Pešána sahali proti ruskému favoritovi po bodu, ale nakonec ho nezískali. Tým Ruského olympijského výboru (ROV) v utkání třikrát vedl, a přestože Češi třikrát srovnali, neuhlídali v samotném závěru Michaila Grigorenka, který upravil na konečných 4:3 pouhých 19 sekund před závěrečnou sirénou.

Rus Arťom Švec-Rogovoj překonává Šimona Hrubce v české brance
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Vypadalo to na cennou remízu po 60 minutách, nakonec ale favorit zlomil český odpor v nejhorší možnou chvíli. Když Dominik Kubalík srovnal v 58. minutě na 3:3, vše směřovalo na úvod šampionátu do prodloužení. Jenže v poslední minutě Češi špatně střídali, po nedůrazném nahození Rusové rychle otočili hru a volný Grigorenko trefil horní roh brány.

Čeští reprezentanti tak sérii porážek se soupeřem na světových šampionátech nepřerušili. Na posledním mistrovství světa v Bratislavě před dvěma roky padli ve skupině a poté i v souboji o bronzové medaile na samostatné nájezdy.

"Na tým jednoznačně dolehla tíha okamžiku. Nedrželi jsme se plánu, utíkaly nám kotouče, a i když začátek zápasu byl relativně slušný, od okamžiku, kdy jsme dostali s koncem oslabení první gól, od té doby byla nervozita na hráčích hrozně vidět. Přestože jsme v tom utkání jednoznačně nebyli lepším týmem, stejně jsme mohli pomýšlet minimálně na bod, možná i na dva. Bohužel za ten průběh zápasu jsme si body nezasloužili. I když jsme drželi krok do posledních vteřin, těch pozitiv ze zápasu moc není. Rusové vyhráli zaslouženě," nehledal výmluvy Pešán.

Z ruského tlaku se Češi dostali za první dvě části hry jen ke 13 střelám, a tak naději na dobrý výsledek držel hlavně v brance spolehlivý Šimon Hrubec. Důležitým aspektem byly také české gólové odpovědi na trefy Rusů, navíc z minima šancí.

Na branky Antona Burdasova v přesilové hře a Arťoma Švece-Rogovoje dokonce při vlastním oslabení zareagoval nejprve Jakub Flek a druhé srovnání obstaral Jakub Vrána. Ani zásah Alexandra Barabanova ze 46. minuty nakonec nebyl rozhodující.

Přesto se po gólu Grigorenka nakonec mohli Rusové, kteří na turnaji nemohou vystupovat pod oficiálním názvem země kvůli trestu za státem řízený doping, radovat ze tří bodů a dobrého vstupu do turnaje v Rize.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):

ČR - ROV 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 10. Flek (M. Špaček), 38. J. Vrána (D. Kubalík, Hájek), 58. D. Kubalík (Hronek, Jan Kovář) - 5. Burdasov (Grigorenko, I. Morozov), 36. Švec-Rogovoj (Kameněv), 46. Barabanov (Voronkov), 60. Grigorenko (Provorov). Rozhodčí: Björk, Nord - Lundgren (všichni Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Vitásek, Šulák, Hájek, Moravčík, D. Sklenička - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, T. Zohorna, Chytil - Radil, R. Hanzl, Sekáč - Flek, A. Musil, Smejkal - M. Špaček. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

ROV: Samonov - Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov - Okulov, Šalunov, Barabanov - Grigorenko, Karnauchov, Slepyšev - Burdasov, I. Morozov, E. Galimov - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj - Voronkov. Trenéři: Valerij Bragin, Albert Leščov, Konstantin Šafranov a Alexandr Titov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články