Hlavní obsah

Čínský Kodiaq GT a oblíbená tažná zařízení – Týden v Garáži

Foto: Michal Jirák

Není Kodiaq jako Kodiaq! Vedle klasického evropského SUV se nám podařilo postavit variantu SUV-kupé určenou pro čínský trh a označenou Kodiaq GT. Jaké jsou mezi nimi rozdíly (kromě odlišných zadních partií)? A který se vám bude líbit víc?

Článek

Asi nikdo nepopře, že se Kodiaq designérskému týmu Škoda povedl. Už na první pohled jde o sebevědomé SUV, které spojuje vizuální eleganci s praktičností v reálném životě. I proto se těší tak vysoké oblibě, a v rámci nedávného faceliftu tak nemuselo dojít k zásadnějším zásahům. Přesto je tu jeden speciální Kodiaq, který vypadá ještě o poznání lépe…

Foto: Michal Jirák

Zezadu je snadno rozeznáte, rozdílů je však mnohem víc

Přivítejte Kodiaq GT, tedy Kodiaq se splývavou zádí ve stylu SUV-kupé. Tuto verzi představila Škoda již před třemi lety, aby všechny nalákala na jeho sportovnější vzhled, načež je pak obratem zklamala prohlášením, že jde o speciál pouze pro čínský trh, který se do Evropy nikdy nepodívá. Ale nikdy neříkej nikdy.

Nám se totiž podařil husarský kousek a jeden individuálně dovezený exemplář se nám podařilo postavit proti klasickému Kodiaqu, abychom našli jejich odlišnosti – bylo jich překvapivě hodně, a to nejen v oblasti zadní části vozu! Toto vizuální srovnání jsme vám přehledně demonstrovali v našem článku. Díky tomu jste se mohli utvrdit v tom, který se vám líbí víc. A výsledky byly zcela jednoznačné…

Ještě než se na ně ale podíváme, pojďme si projít to nejlepší čtení, které jsme vám v uplynulém týdnu na Garáži nabídli. V první řadě to byly tipy a rady, jak bezpečně najíždět na dálnici a pak z ní sjíždět, také jsme se podívali na úspěšnou firmu Vladimíra Vitvera, která patří k největším tuzemským výrobcům tažných zařízení, a zrekapitulovali si policejní stíhačky, které jste mohli potkat na českých dálnicích (i když jste o to nejspíš moc nestáli). V historické sekci jsme zavzpomínali na obří limuzínu Škoda-Hispano Suiza, jež vozila prezidenta Masaryka a na polský Polonez, jehož se za čtvrt století vyrobilo přes milion kusů. Také jsme se svezli se „španělským Kodiaqem“ Seatem Tarraco s úsporným hybridem, otestovali jsme ojetý Opel Insignia jako variantu k Passatu a upozornili vás, že nová generace Subaru Outback právě přichází na český trh.

Nyní ale zpět ke dvojici Kodiaqů – výsledky ankety jasně ukázaly, že se více než 60 % z vás víc líbí sportovnější čínská varianta a jen 9 % by dalo přednost klasickému evropskému Kodiaqu. Snad to pro automobilku Škoda bude impulz, aby v příští generaci nabídla Kodiaq v obou podobách (u elektrického Enyaqu iV to tak již bude).

Reklama

Načítám