Vyprodáno za 12 minut. Giro se mění, Bernala a spol. prověří soudce Zoncolan

  9:18
Matt White, sportovní ředitel Simona Yatese a stáje BikeExchange, o Monte Zoncolanu prohlásil: „Je brutální a nelítostný. Ale je zároveň tak populární, protože lidé milují sledovat bolest, kterou na něm jezdci procházejí.“ V sobotu se peloton Gira na Monte Zoncolan vrátí. Teprve pošesté v historii.

Monte Zoncolan tak, jak jsme ho znali. Prostor cíle obklopený davy diváků. Letos to bude jiné. | foto: Tomáš Macek, MAFRA

Bude to úplně jiné než při posledních návštěvách.

Na vrchol, kde se běžně tísnily desetitisíce diváků v impozantním přírodním amfiteátru, tentokrát organizátoři pustí kvůli italským proticovidovým opatřením pouze 1 000 diváků. 

Proto se poprvé v historii cyklistických závodů prodávaly na některý z vrcholů vstupenky. 

Stály 10 eur, umožňují i vstup na zoncolanskou lanovku a v online systému byly vyprodány za 12 minut.

Ovšem jiný bude letošní Zoncolan také proto, že se na něj cyklisté vydrápou z té „lehčí“ strany. Nikoliv z obce Ovaro, nýbrž ze Sutria.

Giro ONLINE

14. etapa od 11:40

Přídavné jméno „lehčí“ je nicméně zavádějící.

Obnáší v sobě 14,1 kilometru dlouhé stoupání s průměrným sklonem 8,5 procenta, které se na posledních třech kilometrech mění na 13procentní a těsně pod vrcholem servíruje až 27procentní rampy. 

Kdo na Zoncolan dorazí s malými křečemi, může najednou zjistit, že jeho nohy doslova hoří a na kole vrávorá.

Egan Bernal si sem v růžovém trikotu přiveze náskok 45 sekund v celkové klasifikaci a také vědomí, že jakmile se v předchozím průběhu Gira silnice zvedala do hor, on tahal za ten delší konec. Jenže zároveň si lídr Ineosu přiveze i jisté obavy, zda jeho v posledních dvou letech těžce zkoušená záda vydrží bez následků nástrahy prudkých pasáží.

Neboť jak podotýká - při vší úctě k dosavadním apeninským kopcům - jeho nejbližší konkurent Alexandr Vlasov z Astany: „Tady se ráz závodu úplně změní.“ 

Na posledních třech kilometry etapy může být Zoncolan soudcem, jenž odhalí pravdu o skutečné formě mnohých cyklistů.

Vertikální Maracaná

Obávaný vrchol v Karnských Alpách se na programu Gira poprvé ocitl až v roce 2003, přesto o něm jezdci i reportéři tvrdí, že je doslova mytickým vrcholem. Mýtem z 21. století. Jedním ze symbolů Gira. „Císař mezi horami,“ nazývají jej.

Zelený přírodní amfiteátr u vrcholu stoupání, ve výšce 1735 metrů, přejmenoval list Gazzetta dello Sport na Vertikální Maracaná.

Úzkou cestu, která přes Zoncolan vede, má na svědomí Benito Mussolini. V roce 1940 se rozhodl posílit ochranu italských hranic raději i s říší svého tehdejšího spojence Adolfa Hitlera, proto zde nechal vybudovat devatenáct silnic, jež se měly stát součástí obranného systému Vallo Littorio.

Starousedlíci tento pás záhy přejmenovali na „Hranici, které nevěřím“.

Co se cyklistů týče, vydaly se sem z obce Sutrio paradoxně nejprve ženy v rámci svého Giro Rosa 2002. Vítězná Fabiana Luperiniová se později stala šampionkou celého etapového závodu.

V roce 2003 přišla poprvé řada i na muže. A také pro Gilberta Simoniho byl jeho tehdejší triumf na Zoncolanu stavebním kamenem k triumfu v celém Giru. Stejně jako pro Ivana Bassa v sezoně 2010 a Chrise Frooma při zatím poslední návštěvě Gira před třemi lety.

Vzpomínka na premiéru - Monte Zoncolan v roe 2003 a útok Simoniho teleobjektivem fotografa Grahama Watsona:

Pouze v roce 2003 použili organizátoři pro výšlap trasu ze Sutria, která je v itineráři i letos. Jinak dostával přednost výstup z Ovara. V sezoně 2007 dominoval Simoni i na něm. O hoře, která ho proslavila, přesto hovořil vždy s až nábožnou úctou: „Když stoupáte na Zoncolan, spíše než abyste mysleli na vítězství, říkáte si jen: Madonna mia, ať už to skončí.“

Poslední tři kilometry. Tady se útočí

Úvodní část dnešní 205 kilometrů dlouhé etapy z města Citadella je víceméně plochá a až do 132. kilometru se bude jen velmi mírně zvedat, s výjimkou čtyřkové prémie Castello di Caneva. Obtížnější porcí práce bude později stoupání 2. kategorie na Monte Rest.

Ale velká bitva započne až na cílové hoře.

Prvních 11 kilometrů Zoncolanu vede po široké silnici se serpentinami, s průměrným sklonem 7 až 8 procent a nabídne jezdcům dokonce i „oddechovou“ pasáž s pouhými 4,5 procenty. Na těchto partiích kopce budou favorité nejspíš provozovat hru na vyčkávanou.

A pak to přijde.

Poslední tři kilometry.

Tady u Rifugio al Cocul atakoval v roce 2003 Gilberto Simoni. Tady naposledy ve své kariéře bojoval o etapové vítězství na Giru Marco Pantani, aby posléze skončil se ztrátou 52 sekund pátý.

Silnice je najednou rovná a úzká, s minimem zatáček a její rampy překonávají dvacetiprocentní hranici. Na posledním kilometru mají sklon 18, 25 a 27 procent. Tady se nachází scéna pro nejmenší převody a nejsilnější nohy.

Kdo je bude mít?

Tolik otázek čeká na zodpovězení.

Je Bernal porazitelný? Vzpamatoval se Evenepoel ze zlého dne na šotolině? Najde Yates svoji špičkovou formu? Probouzí se Nibali? Dostane se do úniku dne také Jan Hirt?

JEŠTĚ V DRESU ASTANY. Jan Hirt na Giru při stoupání na Zoncolan v roce 2018.

A ještě ke všemu má pršet...

Pořadí se v sobotu přesype, to rozhodně. Závěrečná pasáž je tak strmá, že mnozí jezdci počítají s převodem 37x33. Což však neznamená, že zde zákonitě dojde k výrazným rozestupům mezi nejlepšími. Ne vždy k nim tak prudké výšlapy v poslední době nahrávají.

V roce 2018, kdy se jel Zoncolan z druhé strany, vyhrál Froome etapu o šest sekund před Simonem Yatesem. Při loňské Vueltě na obdobně strmém Angliru porazil vítězný Carthy druhého Vlasova o 16 sekund. Přitom také asturijský velikán má některé pasáže natolik strmé, že útočit na nich je takřka nemožné a jde spíše o přežívání.

Ovšem pokud některého z favoritů postihne na Zoncolanu skutečná krize, stane se horou, která zničí veškeré jeho ambice.

Egan Bernal na něj dosud nikdy nevyjížděl, ani v přípravě. „Vím jen, že poslední tři kilometry jsou velmi tvrdé. Každý o tom teď mluví,“ povídá.

Za ním jsou v pořadí Gira naskládáni čtyři jezdci v rozmezí 1:22 minuty.

Se ztrátou 45 sekund drží druhou příčku Alexandr Vlasov, kvalitní vrchař, který už vyhrál i jednorázový závod na Mont Ventoux.

„Bernal byl zatím velmi dobrý, ale až nyní přijíždíme do opravdu vysokých hor a v nich uvidíme víc,“ soudí lídr Astany. „Snažím se zůstat klidný, protože vím, že teprve třetí týden bude rozhodující.“

Plně k dispozici má i dva velké matadory, Luise Leóna Sáncheze a Gorku Izagirra. „Jejich zkušenosti a schopnost držet mě na ideální pozici v pelotonu jsou pro mě nesmírně cenné,“ oceňuje.

Průběžně třetí Damiano Caruso ze stáje Bahrain-Victorious zaostává v celkovém pořadí o 1:12 minuty a může se pro změnu spolehnout na pomoc baskického vrchaře Pella Bilbaa.

Čtvrtá příčka patří s odstupem 1:17 Hughovi Carthymu z EF Education. Což je dle mnohých expertů tip na největšího Bernalova vyzyvatele Bernala v zoncolanské etapě.

Loňským vítězstvím na Angliru Carthy prokázal, že mu takové kopce vyhovují. „Cítím se opět dobře, ale Zoncolan je jiná hora a Giro je jiný závod. Nelze to porovnávat,“ říká nyní.

Loni na Angliru poprchávalo. Pro Zoncolan je předpověď na sobotu ještě nepříznivější, s bouřkami a nízkými teplotami během dne. „Někteří chlapci takové podmínky nesnášejí, ale jiní v nich ožívají. Počasí bude podobnou výzvou jako kopec samotný,“ připomíná Carthy.

Za ním figuruje v pořadí s mankem 1:22 minuty Simon Yates, lídr stáje BikeExchange, dosud nevýrazný. Je možné, že se na rozdíl od Gira 2018 snažil nevystřílet své náboje předčasně. Každopádně pokud se chce pokusit o útok ve stylu buď, anebo, je Zoncolan pro jezdce jeho dispozic ideálním místem pro takovou operaci.

Stáhne QuickStep svoji hvězdu?

A pak tu máme Remka Evenepoela.

Megatalent. A zároveň i záhadu.

Chvíli byl druhý. Teď je sedmý se ztrátou 2:22 minuty.

Dochází mu síly při velkém comebacku? Po komplikované léčbě zlomené pánve a v dosud nejdelším závodě jeho života? Nebo měl ve středu na šotolině jen den blbec?

„Prožili jsme díky Remkovi na tomto Giru jedenáct krásných úvodních dnů, ale i tehdy jsme zůstávali nohama na zemi. Nikdy jsme samou euforií neskákali ke stropu,“ podotkl Patrick Lefevere, manažer týmu Deceuninck - QuickStep, v rozhovoru pro belgickou televizi.

JAK JE NA TOM SE SILAMI? Na Remka Evenepoela čeká Zoncolan i déšť.

Před středečním šotolinovým dějstvím se v týmu údajně obávali, co s Evenepoelem provede návrat do závodu po úterním volném dni a potom i samotná šotolina.

„Už v roce 2019 ztratil na Adriatica Ionica Race hodně minut právě v etapě se třemi šotolinovými úseky, i když jinak měl skvělou formu,“ vzpomínal Lefevere. „Nesmíte zapomínat, že před pár lety byl Remco ještě fotbalistou, zatímco Kolumbijci jsou od malička zvyklí jezdit i po podobných cestách. Cítili jsme, že celý náš tým je na šotolině ve stresu.“

Proto následnou dvouminutovou Evenepoelovu ztrátu na Bernalovu partu hodnotí jako cosi, s čím se dalo kalkulovat.

„Počkáme si, co teď s Remkem provedou Zoncolan a pondělní královská etapa,“ nastínil Lefevere. „Jestli je překoná bez větší úhony, měl by dojet až do Milána bez poškození. Ale pokud bude prázdný, jsme připraveni ho stáhnout ze závodu. Myslíme na Remkovu budoucnost.“

Také v Evenepoelově případě se stane Zoncolan soudcem, přísným a neodpouštějícím.

Jak podotkl bývalý famózní sprinter Robbie McEwen v roli experta Eurosportu: „Monte Zoncolan je netvor, jenž pozdvihne souboj o maglia rosa na vyšší úroveň.“

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Vondroušová prošla ve Stuttgartu do semifinále, otočila duel se Sabalenkovou

19. dubna 2024  17:31

Markéta Vondroušová postoupila poprvé v kariéře na halovém antukovém turnaji ve Stuttgartu do...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Puškař Přívratský byl na olympijské kvalifikaci v Riu druhý

19. dubna 2024  16:12

Jiří Přívratský skončil druhý ve světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro ve střelbě z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...