Bernard odkládá otevření návštěvnického centra s rozhlednou na neurčito

  9:12
Koronavirová pandemie brzdí otevření nového návštěvnického centra, jež ve svém areálu za 150 milionů korun vybudoval humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Původně mělo být centrum zprovozněno ve zkušebním provozu již letos na jaře. Dnes ovšem není jisté, zda se tak stane alespoň do konce roku.

Takto by podle vizualizace mělo po kompletním dokončení vypadat nové návštěvnické centrum pivovaru Bernard uprostřed Humpolce. | foto: Rodinný pivovar Bernard

Už loni firma v reakci na snížení prodeje piva v době protiepidemických opatření zpomalila investice a otevření centra posunula na začátek letních prázdnin. Nyní je však jisté, že centrum se ani na prázdniny neotevře.

Problém je podle mluvčího pivovaru Radka Tulise v tom, že bez termínu otevření nelze přijímat nové zaměstnance návštěvnického centra, kterých bude potřeba čtyři desítky.

„Musíme mít jasnou vizi, že třeba za 14 dní nepřijde zase nějaké uzavření z důvodu zhoršující se epidemické situace,“ vysvětluje Tulis. „A centrum bez personálu nelze otevřít ani plnohodnotně provozovat,“ dodává.

Návštěvnické centrum začal pivovar budovat v roce 2019, kdy byl položen základní kámen. Novostavba má čtyři patra a součástí nového centra je i rozhledna na pivovarském komíně.

„V prvním patře návštěvnického centra bude recepce s obchodem, v druhém patře expozice s 3D modelem pivovaru a kinosál pro 65 lidí. Ve třetím patře je umístěna pivnice a v nejvyšším patře pivovarská restaurace s výhledem na město, otevřená do sedlové střechy. Nad centrálním barem bude balkon pro 25 lidí,“ popisuje mluvčí Tulis.

Rozhledna vypadá jako připevněná na komín

Dominantou centra je nová rozhledna, která vznikla na pivovarském komíně s ochozem ve výšce 33 metrů. Vidět je z ní zřícenina hradu Orlík, dálniční most na Vystrkově, hrad Lipnice, vrch Melechov, Havlův kopec, Trucbába či Jiřice.

Rozhledna na první dojem působí, že je vybudovaná a přichycena na komín. Ve skutečnosti však jde o samostatnou samonosnou konstrukci obestavěnou kolem komína.

„Celá rozhledna včetně vyhlídky je opatřena bezpečnostním pletivem. U vstupu bude automatický turniket, který pohlídá maximální počet 25 přítomných osob. Vstupné bude možné platit v hotovosti i bezkontaktně,“ připomíná Radek Tulis a dodává, že i zpřístupnění tohoto nového turistického lákadla bude vázáno na otevření centra.

Náhradou za festival byl online koncert

Pivovar kvůli koronavirovým opatřením a nejistotě jejich trvání také již podruhé o rok odložil konání letního hudebního festivalu Bernard Fest. „Akce vyžaduje několikaměsíční přípravy, úsilí mnoha lidí a vysoké výdaje, které nelze vynakládat bez jistoty, že se událost uskuteční,“ říká PR manažer pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Malou náhradou za to měl být pondělní online koncert ze zatím neotevřeného návštěvnického centra. Akustický koncert odehrál zpěvák Kamil Střihavka s kapelou The Leaders Acoustic Band

„Naše město se v době festivalu úplně promění, Humpolec akcí žije. Proto jsme jako připomínku a malou náhradu za odložený festival připravili Koncert pro Humpolec,“ vysvětlil spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Stavba nového návštěvnického centra pivovaru Bernard:

24. února 2021