Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  22.05.2021 10:22:05

Tesla plánuje „delivery event“ na 3. června

Elon Musk coby „Technoking of Tesla“ (Technokrál Tesly), jak svou pozici šéfa automobilky před 2 měsíci oficiálně nově pojmenoval, oznámil na twitteru termín slavnostního předání modernizovaného vozu Model S Plaid. Tedy dle Tesly v současnosti nejrychlejšího sériového vozu na světě se zrychlením z 0 na 60 mil/h pod 2 vteřiny, resp. tedy na 100 km/h za 2,1 vteřiny. Ve čtvrtek 3. června by se v továrně ve Freemontu v Kalifornii měli vozu dočkat první zákazníci.

 

Rozjezd výroby modernizovaného Modelu S, a potažmo ještě výrazněji u Modelu X, však vlastně nadále nabral na zpoždění. Tesla totiž na konci ledna při představení výrazného faceliftu těchto jejich nejdéle vyráběných vozů uváděla zahájení dodávek na březen. Jenže v 1. čtvrtletí dokonce ani žádný z těchto vozů oficiálně nevyrobila. Před necelým měsícem pak, při zveřejnění posledních hospodářských výsledků, Tesla slibovala start dodávek „velmi brzy“.

 

Další zdražení

Nezvykle divoký je letošní rok u Tesly z hlediska cenotvorby. Již čtvrtá změna prodejních cen zájemce o elektromobil nyní nepotěší. Zatímco se v únoru u „nejlidovějšího“ Modelu 3 zdálo, že se automobilka vydává směrem ke své vizi elektromobilu za 25 tisíc USD, následující měsíce přinesly opačný trend. Základní verze Standard Range nyní již vyjde na téměř 40 tisíc USD, tedy téměř o desetinu dráže než v „nejlevnějším“ únoru. U nejlepší verze Performance se nyní cenovka nezměnila (56 990 USD), verze Longe Range s nejvyšším dojezdem (353 mil) však zdražila oproti posledním cenám vlastně v květnu nejvíce. Startuje na 48 990 USD, cena se tedy zvedla skokově o 1 500 USD.

Obdobně zdražila stejná verze Modelu Y, jehož cenovka tak nyní začíná na 51 990 USD. Na ceny stále nedodávaných modernizovaných elektromobilů Model S a Model X automobilka opět nesáhla. Evidentní je však prodlužující se odhadovaná doba dodání. Především pro nejlevnější verzi Longe Range, kde u nových objednávek Modelu S Tesla udává přelom léta/podzimu. U Modelu X pak dokonce leden/únor.

A Tesla především nedodrží letošní termín zahájení výroby, resp. dodávek nejvýkonnější verze Plaid+. Elektromobil s výkonem až 1 100 koňských sil, dojezdem přes 520 mil, se má k zákazníkům dostat až v polovině příštího roku. A Tesla dokonce na vůz, startující na ceně 150 tis. USD, přestala brát objednávky.

Připomenout lze, že Tesla je ve výrazném zpoždění také se svým tahačem Semi. Zahájení početně omezené výroby původně plánovala již na konec loňského roku… Zájemci, kteří si pak mezi prvními objednali v roce 2019 představený Cybertruck, obdrželi nyní od Tesly zprávu, že výroba se má rozeběhnout ke konci letošního roku. V Texasu tedy zřejmě zatím dle plánu pokračuje výstavba nové Gigafactory, kde se dané vozy mají produkovat.

Musk již „přišel“ v přepočtu o více než bilion korun

V případě nejbohatších lidí světa by se mnohdy dalo použít přísloví „lehce nabyl, lehce pozbyl“. Jejich odhadovaný majetek je určován především v závislosti na cenách akcií, které vlastní. A pro dané osoby fyzický finanční přínos tak tyto kurzy mají vlastně jen v případě jejich prodejů. Elon Musk jak známo žádné akcie Tesla již léta neprodal, naopak se účastnil některých sekundárních nabídek firemních akcií. Vlastní zhruba 18 % firmy, resp. 170,5 mil. akcií. V návaznosti na kurzový vývoj akcií Tesla, a společně s podíly v dalších firmách, tak především loni mílovými kroky stoupal v žebříčcích nejbohatších osob světa.

V úvodu letošního roku v návaznosti na eskalaci poptávky po akciích Tesla se Elon Musk stal nejbohatším člověkem planety. Dle Bloomberg Billionaires Index (BBI) se jeho majetek odhadoval i na více než 210 mld. USD. Tedy sumy, které dosud nikdo nikdy nedosáhl. Přitom ještě v úvodu roku 2020 se majetek Muska odhadoval „jen“ na 27 mld. USD.

V posledních měsících jižní směrování akcií Tesla začalo z majetku Muska zpět ukrajovat. Oproti lednovým historickým maximům akcií Tesla až na hranici 900 USD, naposledy v pátek zakončily u 580 USD. Tento kurzový pohyb tak ve výpočtu majetku přineslo negativních více než 54 mld. USD. Nutno zmínit, že letos naopak jistě stoupá ocenění jeho aktivit ve vesmírné SpaceX. Ať už díky úspěšným misím/zakázkám pro NASA, tak v kontextu rozvoje internetových aktivit – satelitů Starlink.

Dle BBI se Elon Musk poslední dobu v žebříčku přetahuje o druhou pozici s Francouzem Bernardem Arnaultem. „Jeho“ společnost LVMH Moët Hennessy je světovým lídrem v segmentu luxusního zboží. A v návaznosti i na akvizici legendárního šperkaře Tiffany je Arnault v žebříčcích boháčů letos největším skokanem.

TOP 10 nejbohatších osob dle BBI (k 22.5.2021)

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688