Pulp Fiction: Kde se vzal legendární tanec Johna Travolty a Umy Thurman?

Pulp Fiction: Kde se vzal legendární tanec Johna Travolty a Umy Thurman?
Pulp Fiction | Miramax
Překvapivě mezi nimi ale občas chybí jeden z nejznámějších a nejvíce napodobovaných filmových tanců - ten z Pulp Fiction. Mia Wallaceová (Uma Thurman) a Vincent Vega (John Travolta) se ve snímku ujali parketu v rámci taneční soutěže v restauraci Jack Rabbit Slims a předvedli famózní výstup. Kde se ale tento tanec vůbec vzal?
Mnoho kritiků i fanoušků si myslelo, že režisér snímku Quentin Tarantino se nechal inspirovat taneční scénou ze snímku Federica Felliniho Osm a půl z roku 1963, kde spolu tančili Barbara Steele a Mario Pisu. Sám Tarantino ale přiznal, že největší inspirací mu byl snímek Jean-Luc Godarda s názvem Banda pro sebe z roku 1964, který měl také svou vlastní ikonickou taneční scénu.
Na výsledné podobě tance z Pulp Fiction se ale velkou měrou podílela improvizace, protože se Tarantino chtěl vyhnout nařčení z plagiátorství. "Bylo do celkem dílo okamžiku," uvedl John Travolta v rozhovoru pro The Daily Beast. "Řekl jsem Quentinovi o tancích, na kterých jsem vyrostl. Chtěl tančit Twist, ale já mu řekl, že z daného období (60. léta) existuje spousta dalších zábavných tanců jako The Spin, The Batman, The Hitchhiker. Navrhl jsem, že to můžeme namixovat, že začneme s Twistem a až ho to přestane bavit, může houknout a dáme tam něco jiného. Nakonec byl za kamerou a nadhazoval hlášky jako plavec, Batman a další, míchal to. Natočili jsme to během dne a ani výsledných verzí zas tolik nebylo."
S ohledem na řadu podobností se ale tanec z Pulp Fiction srovnání se snímkem Federica Felliniho jednoduše nevyhne. Ostatně na vložených videích si můžete oba tance připomenout a udělat si závěr sami.