Hlasujeme proti a chceme pátý stupeň - přijdou demonstrovat před sněmovnu lidé s postižením

Poslanecká sněmovna bude ve druhém čtení projednávat nebezpečnou novelu zákona o sociálních službách, která obsahuje i návrh na zvýšení maximálních plateb za sociální služby o 20 %. Stejně jako před prvním čtením se na Malostranském náměstí v úterý 25. května v 10 hodin sejdou lidé s postižením a jejich podporovatelé, aby sdíleli svůj postoj k této novele.

Na shromáždění vystoupí:

Kateřina Cuřínová - uživatelka sociálních služby osobní asistence

Erik Čipera - Asistence, o.p.s. / www.asistence.org

Jana Havlíková – Aliance pro individualizovanou podporu / https://aipp.cz

Daniela Komanická - s osobní zkušeností se slovenským institutem osobní asistence

David Lukeš – Centrum Paraple / https://www.paraple.cz

Hana Sixtová - CZEPA / Česká asociace paraplegiků / https://czepa.cz

Veronika Žáčková – spolek Děti úplňku / https://www.detiuplnku.cz/cs/home/

Jakub Vybíral - člověk s postižením, který nemá možnost využívat potřebné sociální služby

Na akci zveme i spolupředkladatele novely, kteří mezitím načetli komplexní pozměňovací návrh korigující původní hrozbu zdražení. Chceme po nich, aby nám své kroky objasnili a zaručili se, že nedojde ke zhoršení dostupnosti sociálních služeb pro lidi s postižením a seniory.

Zvýšení maximální ceny za hodinu osobní asistence o 20 % (tedy ze 130 na 156 Kč) by znamenalo, že lidé s nejtěžším postižením by si z příspěvku na péči mohli zaplatit pouze čtyři hodiny osobní asistence denně. To nestačí ani na zajištění těch nejzákladnějších potřeb, natož ke svobodnému životu. 25 portrétů svobodného života lidí s postižením s rozhovory najdete na www.svobodnezit.cz

Chceme ale také iniciovat debatu o pozitivních krocích vedoucích ke zlepšení dostupnosti pomoci pro lidi s nejtěžším postižením. Jedním z možných řešení je zavedení pátého, individualizovaného stupně příspěvku na péči. Více na www.patystupen.cz.

Událost na facebooku:  Hlasujeme proti a chceme pátý stupeň

Demonstrace bude streamována na facebookové stránce Asistence a bude ji moderovat Václav Uher, který sám využívá pomoci osobních asistentů.

Erik Čipera

Klíčová slova: