Zpátky na Luční vrch. Oldřich Kaiser v hlavní roli magické komedie o stěhování duší

25. březen 2023

Kdo by dnes nechtěl bydlet na dobré adrese! V norském hlavním městě Oslo je takovou ulice Luční vrch a právě tam žije i Sverre. Ze zaměstnání vždy pospíchá do své luxusní vily, kde ho čeká půvabná a milující manželka a dobře vychované děti. Idylku jednoho dne zvrátí nečekaná autonehoda. V hořké komedii o muži, který se znovu narodil, si autor Per Schreiner ironicky pohrává s módním tématem reinkarnace – stěhování duší zemřelých do nových těl. V hlavní roli Oldřich Kaiser.

Účinkují: Oldřich Kaiser, Dana Černá, David Novotný, Jana Drbohlavová, Jan Vlasák, Daniela Kolářová, Andrea Elsnerová, Michal Zelenka, Vanda Hybnerová, Kateřina Hrachovcová, Pavel Oskar Gottlieb, Zdenička Tichá, Dana Reichová, Josef Tuček, Sandra Srnková-Bergmannová a Zdeňka Sajfertová
Napsal: Per Schreiner
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: František Fröhlich
Hudba: Michal Rataj
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2007

Představitel titulní role Oldřich Kaiser je nominován do probíhající ankety Neviditelný herec století.

V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasujte od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz

Hra Pera Schreinera se s velikým úspěchem a v režii zkušeného režiséra Steinara Berthelsena poprvé představila mezinárodnímu publiku v roce 2005 na festivalu Prix Europa v Berlíně, kde získala speciální cenu sponzorovanou stanicí Radio France. Poté byla nastudována mnoha evropskými rozhlasovými stanicemi.

V Českém rozhlase hru v překladu Františka Fröhlicha nastudoval režisér Ivan Chrz, který ve spolupráci s hudebním režisérem Michalem Ratajem natočil hru moderními rozhlasovými prostředky ve svižném tempu a s mnoha zvukovými efekty.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.