Elkov Kasper i Dan Turek si vedli v dosavadním průběhu Alpes Isére velmi dobře.

Ve včerejší etapě zaujal Jakub Otruba téměř 70 km trvajícím sólovým únikem: „Popravdě já se do toho úniku sám dostat nechtěl. Věděl jsem, že bude v tu dobu foukat boční vítr, tak jsem si poodjel dopředu a najednou jsem tam zůstal sám, balík za mnou skoro zůstal stát. Tak jsem jel a získal přitom body na prémiích.“ Výsledkem bylo Jakubovo 2. místo v průběžném pořadí vrchařské soutěže. S 12 body ztrácel 5 na lídra této doplňkové soutěže.

Ještě cennější bylo 2. místo Adama Ťoupalíka, které ho vyneslo na průběžné 5. v klasifikaci jednotlivců: „Dneska hodně foukalo a celý závod byl hodně pod tlakem, všichni jeli naplno, každý se snažil mít to maximálně pod kontrolou.“

O náročnosti včerejší etapy vypovídá i skutečnost, že 26 kluků v jejím průběhu slezlo z kola, mj. čtyři z Dukly Bánská Bystrica.

Adam po včerejší etapě ztrácel 13 vteřin na vedoucího Van den Berga (Groupama-FDJ Conti). Stále ještě bylo 30 lidí, kteří byli vedoucímu muži na krátký dostřel. Osm cyklistů mělo díky různým bonifikacím odstup do 18 sekund, mezi nimi i Jakub Otruba (+0:16). A dalších 22 ztrácelo 19 vteřin, mezi nimi také Michael Kukrle, Michal Schlegel i Dan Turek.

Danův computer zaznamenal mezi 15. - 55. km NP (normalizovaný výkon) na hodnotě 380, což už je hodnota opravdu velmi vysoká. A k technickému závěru poznamenal:Měli jsme štěstí, že tentokrát nepršelo, jinak v těch závěrečných kilometrech nikdo nedojede. Nějak jsem se dostal do první desítky.“

Dan byl jediný z týmu Felbermayr, který se nacházel ve skupině závodníků ztrácejících do oněch 19 vteřin.

O síle Elkov Kasper vypovídá, že byl jednak průběžně druhým nejlepším týmem, i když se stejným souhrnným časem jako 9 dalších včetně Felbermayru. Ale i to, že mezi 31 lidmi umístěnými v rozmezí 19 vteřin měl 4 závodníky, v čemž mu konkurovalo pouze italské Androni.

Dnešní etapa byla z pohledu profilu obtížnější než včerejší. Zatímco včera nastoupali cyklisté kolem 1700 výškových metrů a etapa byla těžká větrem a způsobem závodění, tak dnes je čekalo přes 2200.

Dala se rozdělit na pět zhruba stejně dlouhých částí. V prvních 35 km dvě vrchařské prémie, v dalších 30 rovina, v následujících 40 km 5 kopců, z toho 4 VP (2x“2“ a 2x“3“), poté 35 km převážně v mírném klesání a nakonec 35 km přes tři vrchařské trojky. Poslední 4 km v podstatě po rovině.

Předpověď slibovala možnost dešťových přeháněk a slabého deště, ale jen slaboučký vánek, takže vítr dnes neměl hrát žádnou roli.

Brzo po startu odjela čtveřice, kde byli mj. Jones z Israele a Bernas z Mazowsze. Za nimi se postupně vydali nejprve Vermeulen z Felbermayru a po něm dosavadní nejlepší vrchař Retailleau z AG2R Citroën U23. Vždyť dnes bylo možno brát body na 9 VP.

Po 45 minutách jízdy měla vedoucí čtyřka k dobru na peloton 5:10 min a to bylo maximum, které si na hlavní pole najeli. Zatímco si Vermeulen dopředu dokázal dojet a poté vyhrál několik VP, Retailleauovi se to nepodařilo, takže po 35 km sólové jízdy byl zpět v pelotonu.

54 km před cílem poodjela z hlavní skupiny čtveřice z BHS, FDJ, Kern Pharma a Michael Kukrle! Jenže jejich pokus nebyl úspěšný stejně jako řada dalších, které následovaly. Odstup uprchlíků se přitom zvyšoval! Teprve od 40. km před cílem se dařilo pelotonu opět náskok krátit.

25 km před cílem, když náskok činil stále 1:30, odjel z pelotonu sólově Suter z Bingoal.

18km před cílem odjela za Suterem šestice, v níž byl opět Michael Kukrle. O pár kilometrů dál, když dojeli Sutera, jim na první skupinu stále zbývalo minutové manko.

Na metu 10 km stáhli náskok o 15 vteřin, ale peloton za nimi zaostával už o 1:25 min.!

3 km před cílem se odpoutal z čelní skupiny Dán Emil Toudal z týmu BHS a o pár desítek metrů uhájil malý náskok před kolegy z úniku až do cíle.

S odstupem 44 vteřin dorazila do cíle sedmička s Michaelem Kukrlem, který si v ní zajistil 9. místo v dnešní etapě.

Michael se tak dostal na průběžné 4. místo se ztrátou 16 vteřin na vedoucího Vermeulena, který vede i vrchařskou soutěž, a patří do skupiny pouhých 6 cyklistů, kteří před zítřejší poslední etapou příhodnou pro vrchaře výrazně časově odskočili zbytku startovního pole!

Výsledky.