Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Národní knihovna se po kyberútoku v pondělí znovu otevře čtenářům

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK

Praha - Národní knihovna předpokládá, že v pondělí otevře své služby veřejnosti v režimu, který měla před kybernetickým útokem. Knihovnu postihl v noci z pondělí na úterý a od té doby byla uzavřená pro čtenáře. V pondělí v 9:00 se tedy otevře Hala služeb, kde bude knihovna poskytovat výpůjční služby, registrace a další, řekla mluvčí knihovny Irena Maňáková.
  18:03

České centrum v Paříži otevřelo novou knihovnu výstavou o Milanu Kunderovi

Nadále zůstávají v provozu digitální knihovny a licencované zdroje, tedy dokumenty pro příslušně registrované uživatele. Režim před incidentem znamená, že knihovna vzhledem k přetrvávajícím opatřením proti šíření koronaviru stále stejně jako jiné instituce nefunguje v plném provozu, počet lidí je omezen a je také nutné nosit respirátor. Nefungují třeba studovny.

Pro čtenáře, kterým v těchto dnech končí platnost čtenářských průkazů nebo výpůjční lhůty, knihovna posunula tyto termíny tak, aby mohli nadále využívat přístup do Národní digitální knihovny. Knihovna posouvá i další termíny týkající se třeba výpůjček, informace najdou čtenáři především na sociálních sítích knihovny, webové stránky po útoku NK nepoužívá.

Národní knihovna aktuálně eviduje kolem 30 000 čtenářů. NK je jednou z nejstarších českých veřejných knihoven, spravuje největší knihovní fond v zemi. Sídlí v pražském Klementinu, jejím zřizovatelem je ministerstvo kultury. NK je centrem systému knihoven a spravuje fond historické a novodobé literatury s více než šesti miliony dokumentů, roční přírůstek je zhruba 70 000 titulů. Od 1. května má nového generálního ředitele, z konkurzu vzešel dlouholetý knihovník Tomáš Foltýn.

Novým ředitelem Národní knihovny bude od května Tomáš Foltýn, funkce se ujme v květnu

K častým terčům hackerů patřila v poslední době v Česku zejména zdravotnická zařízení a některé úřady. Podle bezpečnostní firmy Check Point vzrostl v republice od začátku roku počet ransomwarových, tedy vyděračských hackerských útoků o 259 procent a dopad ransomwaru na české společnosti je aktuálně na více než dvojnásobku světového průměru.

V letošním roce k hackerským útokům v ČR patřilo třeba napadení systému veřejné správy, když se jeho cílem staly v březnu mimo jiné pražský magistrát či ministerstvo práce. Ve stejném měsíci hackeři zaútočili na tři soukromé polikliniky v centru Prahy. Záhy hackeři napadli podle médií i zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které má citlivé informace o příslušnících bezpečnostních složek. V březnu kybernetičtí útočníci napadli počítačové systémy Správy železnic a Českých drah. Bezpečnost na tratích neohrozili.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!