Romana Barboříková
22. května 2021 • 20:55

Senzace na Giru: Zoncolan vyhrál „Šťastný“. Contador řádil, Hirt se držel

Vstoupit do diskuse
0
  • Lorenzo Fortunato vyhrál čtrnáctou etapu GiraLorenzo Fortunato vyhrál čtrnáctou etapu GiraFOTO: Reuters

    Nejtvrdší dojezd letošního Giro d´Italia už mají cyklisté za sebou. I pro diváky byl opravdu top podívanou. V průběhu dne se o zpestření postaral tým Astana. V jeho závěru pak zase mladík, kterého by na vítězství netipnul snad ani jeho týmový šéf Alberto Contador. Přesto nyní už zná Lorenza Fortunata celý cyklistický svět. Vynikající formu dál ukazuje růžový Egan Bernal a hodně vidět byl i Jan Hirt. Co tedy sobotní etapa s ikonickým Zoncolanem ukázala?

  • Ineos má Giro pod kontrolou

    Ačkoliv ani mnozí závodníci před 14. etapou nevěřili, že by si pro vítězství na Zoncolanu mohl dojet únik, našlo se dost takových, kteří se do něj chtěli dostat. Nejprve se odpoutala jedna skupina zhruba deseti cyklistů. Krátce nato je následovala druhá, ve které byl i jediný Čech na startu 104. ročníku Jan Hirt. Jenže týmu Ineos Grenadiers na čele s Filippem Gannou se na tomto druhém pokusu něco nelíbilo, a tak byla brzy druhá grupa pohlcena pelotonem. A právě Ineos už nedopustil, aby se podobné pokusy opakovaly. Před hlavním polem tak zůstalo 11 mužů, kteří v úspěch spíš doufali, než věřili.

    Egan Bernal z týmu Ineos si upevnil na Giru vedeníFoto Reuters

  • Útok Astany ve sjezdu

    Je to silná disciplína kazašského týmu. Ve sjezdech jsou opravdu dobří a v sobotu toho chtěli využít 55 kilometrů před cílem, kdy se závodníci řítili dolů z vrcholu stoupání druhé kategorie. Aleksandr Vlasov ztrácel na druhé příčce na vedoucího Egana Bernala 45 sekund. Astana tak chtěla vyvinout tlak na celý peloton. Ten sice rozpojili, jenže k jejich snaze třeba i dohnat únik a na Zoncolanu posbírat i nějaké bonusové sekundy, se nikdo další nepřidal. Navíc jak se později ukázalo, Vlasov by o ně dost pravděpodobně vůbec neusiloval. Patřil k těm, kteří v etapě hodně ztratili. V případě mladého Rusa jde o propad o dvě místa a aktuální ztrátu na Bernala 1:57 minuty.

    Závodníci Astany jsou ve sjezdech silníFoto Profimedia.cz

  • Vítěz Fortunato – v překladu Šťastný

    Na vrcholu Zoncolanu v nadmořské výšce 1729 metrů v sobotu určitě nebylo šťastnějšího muže. No aby ne, pětadvacetileté překvapení této GrandTour to má přímo v příjmení. Lorenzo FORTUNATO, v překladu z italštiny Šťastný. Kliku měl hlavně v tom, že se mu podařilo dostat do úniku. V závěrečném stoupání už to bylo hlavně o síle a jeho aktuální formě. Byl schopný dojet Jana Tratnika, který se zbytku uprchlíků vzdálil, a pak už mohla přijít největší bomba dosavadního Gira. Závodník druhodivizního týmu Eolo Kometa, jemuž šéfují Alberto Contador a Ivan Basso, si na jedné z ikon italské Grand Tour dojel pro vítězství!

    O Contadora, který to sledoval doma u televize, se pokoušel infarkt. A těžko říct, jak to prožíval Basso, vítěz na Zoncolanu z roku 2010, v doprovodném autě na trati. „Dostali jsme se do úniku, celý den jsem byl v háku, takže jsem pošetřil síly. Když jsme začali stoupat na Zoncolan, zaútočil jsem. Naštěstí jsem měl dobrý den a udržel jsem se s Tratnikem. Jsem opravdu velmi šťastný. V životě bych si nepředstavoval, že vyhraju takto důležitou etapu,“ radoval se v cíli Fortunato. V jeho případě jde opravdu o životní výhru, dosud totiž jako profík na svém kontě žádnou jinou neměl.

    Vítězové na Zoncolanu

    2003 Gilberto Simoni (It.) – už v roce 2001 ovládl celkově Giro, stejně tak i v tomto roce
    2007 Gilberto Simoni (It.)
    2010 Ivan Basso (It.) – Giro ovládl celkově v letech 2006 a 2010, 2005 byl celkově 2. Na Tour de France
    2011 Igor Antón (Šp.) – už před tímto úspěchem posbíral dvě etapová prvenství na španělské Vueltě či dvě etapy na Kolem Romandie
    2014 Michael Rogers (Brit.) – trojnásobný mistr světa v časovce, na tomto Giru vyhrál i 11. etapu
    2018 Chris Froome (Brit.) – čtyřnásobný vítěz Tour de France, vítěz Vuelty, třikrát ovládl Critérium du Dauphiné, dvakrát kolem Romandie a další
    2021 Lorenzo Fortunato (It.) – do včerejška žádná výhra

    Pozn. Pouze v roce 2003 se jel Zoncolan ze stejné strany jako včera.

    Lorenzo Fortunato vyhrál čtrnáctou etapu GiraFoto Reuters

  • Bernal je nejsilnější

    Jestli o tom ještě někdo pochyboval, ukázal mu Egan Bernal v sobotním dojezdu, že se na tento třítýdenní boj o růžový trikot opravdu skvěle připravil a je na Giru nejsilnější. Skupinka šesti zbylých uprchlíků najížděla na začátek stoupání na Zoncolan s náskokem zhruba šesti minut. Rozdíl v cíli mezi Fortunatem a Bernalem? 1:43 minuty. Jenže ostatní favorité ztratili ještě víc, a tak kolumbijský vítěz Tour de France 2019 nyní vede celkovou klasifikaci o 1:33 minuty.

    Egan Bernal se na Giru dostal do průběžného vedeníFoto Reuters

  • Yates dohání ztráty

    V nejprudších úsecích brutálního stoupání si musel Bernal poradit i s nástupem Simona Yatese. Ten zná Zoncolan velmi dobře z druhé strany, před třemi lety ho tam o šest sekund porazil Chris Froome. Britovi z týmu BikeExchange se příliš nepovedl úvodní blok, ale sám se nechal slyšet, že to pravé Giro teprve přijde. Věděl, o čem mluví, stoupání, jako bylo to sobotní, mu sedí. Jenže Bernal je ve fantastické kondici a vyzrát na něj bude zřejmě hodně obtížné, což přiznal i sám britský cyklista. „Bude těžké ho porazit, ale budeme to zkoušet dál. Cítím se teď mnohem lépe než v prvním týdnu,“ řekl. Teď je na druhé příčce a na Bernala ztrácí 1:33 minuty. Díky sobotnímu výkonu si pomohl hned o tři místa.

    Simon Yates ve čtrnácté etapě GiraFoto Profimedia.cz

  • Hirt vyhlíží třetí týden

    Stejně jako Yatesovi se ani českému cyklistovi Janu Hirtovi úvodní blok moc nevyvedl. Ale v jeho případě nejde o nic až tak neobvyklého. Český vrchař je známý tím, že nejsilnější je až ve třetím týdnu Grand Tour, obzvlášť pak té Italské. V roce 2017 díky skvělému poslednímu bloku skončil celkově 12., před dvěma lety zase na úvod posledního týdne dojel druhý v etapě. Vždy se mu to povedlo díky účasti v úniku. V sobotu se do něj sice nedostal, ale i v samém závěru se držel s favority a dojel na 22. příčce, 1:49 minuty za Bernalem.

    „V posledních dnech jsem se ve stoupáních cítil dobře a chtěl jsem to ukázat v této etapě. Na Zoncolanu se mi povedlo zůstat vedle nejlepších vrchařů a v nejstrmějších částech jsem si myslel, že by ještě mohlo být možné dojet únik, protože rozdíl se tam může zmenšovat rychle. Tak jsem zkusil zaútočit. Když se teď podívám zpět, jsem zklamaný, že se mi nepodařilo dostat do úniku, když pak vidíte výsledek. Každopádně dnešní výkon mi dává hodně sebevědomí a není pochyb o tom, že se v dalších etapách pokusím dostat do úniku a udělat co nejlepší výsledek. V minulosti má forma vždy gradovala ve třetím týdnu, což se potrvzuje i na tomto Giru,“ řekl Hirt po etapě.

    Jan Hirt ve čtrnácté etapě GiraFoto Intermarche-wantygobert

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud