Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zakrslý beran teddy
Sdílet:

Zakrslý beran teddy

Toto dlouhosrsté plemeno láká nové zájemce o jeho chov kombinací nevšední beranovité typičnosti a dlouhé jemné srsti. Jen málo králičích plemen v České republice zaznamenalo takový boom jako tzv. teddy králíci. Přestože se zakrslý beran teddy chová podstatně méně ve srovnání s „krátkouchým“ zakrslým teddy, jde o dosti moderní plemeno, které je dosud spíše ve fázi postupného prošlechťování. 

Zakrslý beran teddy (zkratka ZBTd) je dlouhosrsté beranovité plemeno zakrslého tělesného rámce s optimální hmotností okolo 1,7 kg chované ve více barevných rázech.

Historické údaje o plemeni

Vznik plemene není přesně znám, nicméně kopíroval původ a šlechtění plemene zakrslý teddy (ZTd). Na vzniku se podílelo více plemen s různou charakteristikou srsti. Dosti se přikřižovalo plemeno zakrslý beran (s normální srstí), především pro zvýraznění znaků beranovité typičnosti. Prošlechťování nově vznikajícího plemene se věnovali hlavně nadšení chovatelé a chovatelky v rámci založeného speciálního klubu.

Nové plemeno splnilo podmínky uznávacího řízení na Krajské výstavě Jihomoravského kraje MORAVIA BRNO 2019 (králíky v Brně aktivně vystavili chovatelé Radek Bubeníček a Naděžda Marvanová) a na základě těchto výsledků bylo koncem roku 2019 uznáno Ústřední odbornou komisí chovatelů králíků. Nové plemeno bylo zařazeno do nového Vzorníku plemen králíků 2020. Odchovy plemene zakrslý beran teddy tak lze registrovat běžnou formou registrace.

Současnou snahou šlechtitelů a šlechtitelek by měl být hlavně jednotný postup při selekční práci v chovech, neboť uznáním plemene teprve začíná jeho „dráha“, a při chovu a vystavování musejí být splněny veškeré podmínky, které v ČR platí pro všechna jiná uznaná plemena. Prvotním cílem by mělo být postupné prošlechtění plemene za vyloučení křížení různých barev mezi sebou, což vede k tvorbě nežádoucích „mezitypů“.

Popis plemene

Zakrslý beran teddy (zkratka ZBTd) představuje dlouhosrsté beranovité plemeno zakrslého tělesného rámce. Dospělí reprezentanti plemene mají vážit 1,50–1,90 kg, vzhledově optimální zvířata jsou spíše okolo 1,70 kg. Tvarové požadavky na exteriér odpovídají obecným náležitostem, které jsou společné pro téměř všechna plemena králíků. 

Především se jedná o ladný průběh hřbetní partie s dobře zaoblenou a osvalenou zádí, pevně upnutou kůži po celém těle, rovnoběžné postavení hrudních a pánevních končetin, korektně utvářené a postavené pírko (= ocas králíka) a bezvadné utváření zevních pohlavních orgánů. Je nezbytné podotknout, že po typologické stránce zakrslý beran teddy vychází z plemene zakrslý beran, nicméně řada těchto znaků může být maskována delší srstí. 

Tělo je zavalité, válcovité, se silnými končetinami. Hlava je typická beraní, tzn. výrazná, široká v celém profilu, s výrazným klabonosem. Uši jsou pevné, svěšené podél skrání, jejich délka při měření přes hlavu je 22,0–28,0 cm. 

Srst je charakteristikou plemene. Jedná se o 5–8 cm dlouhou srst. Specificky je teddy srst charakterizována plemennými znaky – čelenkou a kompaktně dlouhou srstí. V dolní (přesněji svěšené) polovině uší a spodních částech končetin je normální srst. Mezi příklady vad patří např. jemnější anebo hrubší struktura srsti, nevyrovnaná srst, slabší čelenka či delší chlupy v horní polovině uší. 

Plemeno je uznáno v řadě barevných rázů. Nejvíce oblíbený je ráz bílý modrooký, zdařilí králíci jsou také v barvě kuní nebo kuní bílopesíkaté. V případě barevných rázů se znaky (např. kuní) či se strakatostí je nezbytné brát v potaz, že hranice jednotlivých barev jsou kvůli delší srsti přirozeně méně zřetelné a ne tolik ostře ohraničené. Rovněž barva podsady pro fenomén dlouhé srsti zpravidla vykazuje větší matnost. Z hlediska předvýstavní péče a kondice má tato u plemene zakrslý beran teddy zcela rozhodující roli (viz dále).

Rozšíření

Plemeno zakrslý beran teddy se v současné době chová především v České republice. Chovy ale lze nalézt také v přilehlých státech; tam však plemeno není uznáno. Beranovité teddy plemeno vždy bylo v menšině oproti populárnějším zakrslým teddy, což se odráží i na jejich současném početním stavu. 

V současnosti lze již zřejmě konstatovat, že prvotní „boom“ teddy plemen postupně opadává, byť bylo plemeno v České republice nedávno uznáno. Udržení dostatečně početné populace lze považovat za úkol číslo jedna v rámci systematické selekční práce, a především propagace.

Aktuálně se chovem čistokrevných zakrslých beranů teddy u nás zabývá pouze několik jednotlivců, kteří si zaslouží poděkování, neboť díky nim se toto plemeno u nás chová. Plemeni by však prospěla větší základna, a především delší realizace čistokrevné plemenitby s cílem sjednocení exteriérových znaků plemene. 

Zájemci o chov zakrslého berana teddy musejí počítat s pravidelnou a častou péčí o srst – každý den. Při jejím zanedbání rychle dochází k plstění, především v oblasti prsou, břicha, okolí pohlaví a na spodině pírka.

Genetické založení

Přesná genetická stránka tzv. teddy osrstění není dosud přesně známa. Předpokládá se spolupůsobení více genů pro dlouhou srst, ale také modifikačních alel. Plemeno zakrslý beran teddy patří k zatím méně prošlechtěným plemenům, což je do značné míry dáno jeho slabším rozšířením. Zajímavostí je rovněž tzv. klín označující nerovnoměrný růst srsti v brzkých fázích vývoje po narození králíčat. 

V případě zájmu o chov zakrslého berana teddy naleznou zájemci více informací na webových stránkách Klubu chovatelů zakrslých teddy a zakrslých teddy beranů. Členem tohoto klubu se může stát v rámci „nadstavby“ člen Českého svazu chovatelů, z. s. Připomenout lze, že odchovy tohoto nedávno uznaného plemene lze registrovat i bez členství v tomto klubu, tzn. základní – okresní – formou jako u každého uznaného plemene králíků v ČR.

Použitá literatura je k dispozici u autora.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D., Ing. Karolína Hošková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru