Dnes Čtvrtek - jasno 10°C
Zítra Pátek - oblacno 15°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Soud bude znovu řešit pronájem reklamních ploch ve stanici metra
Rozhodnutí soudu. Ilustrační foto: Freeimages.com

Soud bude znovu řešit pronájem reklamních ploch ve stanici metra

Obvodní soud pro Prahu 1 bude v úterý podruhé řešit případ firmy JCDecaux, jejího technického ředitele Tomáše Tenzera a bývalého místostarosty Prahy 1 Michala Valenty (ODS) kvůli pronájmu reklamních ploch v metru. Soud loni obžalobu zrušil, jeho rozhodnutí však letos únoru zvrátil odvolací soud a vrátil věc k novému projednání, protože podle něj nebyly zohledněny podstatné důkazy o možném ovlivnění zakázky. Mediální zástupce JCDecaux Jiří Chvojka pro ČTK uvedl, že firma jakékoliv pochybení od začátku odmítá.

Případ se týká pronájmu takzvaných citylightů ve vestibulu metra Staroměstská, které od radnice Prahy 1 získala JCDecaux. Obžaloba tvrdí, že Valenta firmu na základě svých kontaktů na radnici zvýhodnil a získal za to 200 000 korun vykázaných jako odměnu za konzultační činnosti.

V předmětné době byl členem majetkové komise městské části, v minulosti působil jako její místostarosta. Firma JCDecaux však podle Chvojky jakékoliv pochybení odmítá.

Státní zástupce Jan Lelek požadoval pro Tenzera šestiměsíční až roční podmínku a povinnost zaplatit státu 200 000 korun, pro firmu chtěl vedle peněžitého trestu 250 000 korun rovněž dvouletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Pro Valentu pak státní zástupce požadoval dvouletou podmínku a půlmilionový peněžitý trest, přičemž při líčení argumentoval mimo jiné i odposlechy zaznamenávajícími rozhovory mezi Tenzerem a Valentou.

Předsedkyně senátu Šindelářová při původním rozsudku uvedla, že se obžalovaní nemohli dopustit trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, protože pronájem neměl formu veřejné soutěže, ale zadávacího řízení, což je jiná forma s méně přísnými pravidly.

Odvolací Městský soud v Praze nicméně letos v únoru rozsudek zrušil a vrátil ho k novému projednání, protože obvodní soud podle něj pochybil a neřešil některé podstatné důkazy, které měly svědčit o ovlivňování zakázky. Podle soudní databáze má nyní věc řešit senát pod vedením soudce Lukáše Svrčka.

Jednoho z obžalovaných Valentu nedávno kvůli kauze kritizoval nynější předseda kontrolního výboru Prahy 1 David Bodeček (Piráti), podle kterého u soudu nepravdivě tvrdil, že nebyl v době pronájmu ve smluvním vztahu s radnicí, i když jí za peníze dodával konzultační služby.

Valenta odmítl, že by to kdy popíral. Státní zástupce Lelek k tomu uvedl, že vývoj je mu znám, ale před soudním líčením ho nebude komentovat.

JCDecaux má v Praze dvě velké smlouvy. První s magistrátem je na provoz přístřešků pro MHD a dalšího mobiliáře, na kterém francouzská firma výměnou za údržbu a hrazení nájmu městu může provozovat reklamu.

Tato smlouva letos na konci června skončí, město ji neplánuje prodloužit a přístřešky vlastněné firmou postupně nahradí vlastními. Druhá smlouva je s dopravním podnikem a týká se provozu reklamy v MHD.

Soud předloni nepravomocně rozhodl, že je smlouva neplatná, odvolací soud věc loni vrátil k novému projednání kvůli technickému pochybení v části původního rozsudku. DPP trvá na neplatnosti kontraktu. Firma JCDecaux kvůli tomu zahájila s ČR mezinárodní arbitráž.


Autor: ČTK

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Další články
Nahoru