Duchcovské muzeum připravilo výstavu Rabel 100
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov – Ke stému výročí narození akademického sochaře Františka Rabela připravilo Muzeum Duchcov výstavu s názvem Rabel 100. Instalace přináší průřez Rabelovou tvorbou a také informace o zásadních životních meznících tohoto umělce, jehož život i tvorba byly spjaté především s Duchcovem. Výstava byla zahájená v pondělí 10. května a navštívit ji můžete do 20. června.

Stěžejní tvorbou Františka Rabela byly sochy, busty a reliéfy zejména s motivy obyčejných lidí. V jeho tvorbě vystopujeme ztvárnění nejen dělnických profesí i výrazné osobnosti z oblasti české kultury, politiky a společenských věd. Přestože Rabelovo dílo korespondovalo s trendem totalitní doby, kdy oslava práce byla nesmlouvavým kritériem kvality umění, František Rabel tvořil s úžasnou řemeslnou dovedností a neuchyloval se k populistickému patosu.

František Rabel se narodil 3. července 1921 v Újezdu na Moravě. Vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu a Akademii výtvarných umění. V roce 1949 opustil Prahu a odešel do Teplic, kam následoval svoji ženu, operní pěvkyni Dagmar Bartošovou – Rabelovou. Pracoval v teplické Ditmarce a po dvou letech odešel do duchcovské porcelánky, kde od roku 1951 působil 40 let jako umělecký návrhář. Zemřel 7. dubna v roce 2007.

S jeho figurální a reliéfní tvorbou se můžeme setkat v různých koutech Čech. Mezi jeho nejznámější díla patří dvanáct bust českých hudebních skladatelů. V Teplicích je to například socha Muže ze Sometu, která byla v roce 1958 instalovaná u vchodu do teplického nádraží a v roce 2016 kvůli nehodě nenávratně zničená. Dnes na jejím místě stojí kopie. Silný otisk zanechal Rabel v duchcovské porcelánce, kde se některé z jeho návrhů staly vyhledávanými evergreeny. Například barokní hodiny, kuřácké kazety nebo svícny. Výstavu můžete navštívit každý den, v době od 9 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru