Ligue 1 - preview 38. kola: Lille, nebo PSG? Kdo bude slavit titul?

23.05.2021, 09:45
Previews
Jonathan David (© AFP)
Mistrovská tajenka bude ve Francii rozřešena až v posledním kole. Lille má proti PSG výhodu jediného bodu, naposledy navíc zaváhalo nečekaně doma se St. Étienne. Zvládne v Angers poslední krok a dojde si pro pohár? Pařížané budou doufat v zaváhání, aby jim ale k něčemu bylo, potřebují porazit Brest. Ten ještě bude bojovat o to, aby se vyhnul baráži. Situace na chvostu je vyrovnaná a s Černým Petrem v ruce může skončit hned několik klubů...
Stade Brestois - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Uspět v Brestu a doufat, že Lille neporazí v souběžně hraném klání Angers. Nic jiného PSG v závěrečném duelu sezóny prostě nezbývá, pokud chce obhájit ligové prvenství. Jeho nynější protivník by neměl představovat těžkou překážku, byť mu reálně hrozí pád na osmnácté místo, znamenající baráž, a bude tedy dostatečně motivovaný vykouzlit nějaké zajímavé překvapení.

Domácí se můžou přímo zachránit i přes porážku, musejí ovšem věřit, že Nantes padne s Montpellierem, že Lorient nebude bodovat ve Štrasburku, a nebo že právě Štrasburk svému soupeři podlehne vysokým rozdílem. Zatím jsou hráči Brestu lepší než jeho oba bretaňští rivalové, oproti Lorientu díky lepšímu skóre o čtyři branky, oproti Nantes mají jeden jediný bod navíc.

Piráti aspoň hlásí návrat Jeana Lucase, jenž před týdnem chyběl kvůli následkům po dopravní nehodě, do kupy se však nestačili dát Christophe Hérelle, Paul Lasne a Romain Philippoteaux. "Stále můžeme dýchat," uvedl brankář Brestu Gautier Larsonneur. "PSG sem určitě přijede s cílem zvítězit. My mu nicméně nenecháme nic zadarmo. Musíme ze sebe vydat maximum."

I kdyby SB29 nakonec přece skončilo osmnácté, i nadále se sestupu vyhnout může. "Budeme hrát proti PSG. Nepíšeme ten nejlepší scénář, ale pořád je to zápas jako každý jiný," snažil se nepanikařit kouč Olivier Dall'Oglio. "Pokud i ostatní výsledky budou proti nám, holt půjdeme do baráže. Vzkazuji však, že budeme odhodláni uspět. Taková atmosféra je cítit i v kabině."

Pařížané letos skolili svého soka dvakrát, jednou v rámci Francouzského poháru, a v obou případech skórovali třikrát, přičemž ani jednou neinkasovali. Brest v minulosti už osmkrát za sebou porazili. Povzbuzeni jsou navíc o nedávný triumf v Coupe de France, ve finále přehráli Monaco. Hrát teď budou moci Neymar a Presnel Kimpembe, jimž už vypršel karetní trest.

Fit by měl být i Julian Draxler, jenž se zjevil proti Monacu na lavičce náhradníků, do konce ročníku jsou jinak mimo hru Layvin Kurzawa a Marco Verratti a neočekávají se ani nástupy Juana Bernata a Alexandreho Letelliera. "Výhra v domácím poháru nás mohla vlastně tím nejlepším způsobem připravit na toto utkání," pochvaloval si triumf Mauricio Pochettino.

Hostující trenér pořád věří, že do vitríny přidají Les Parisiens v krátkém sledu i další cennou trofej. "Musíme se chovat jako profesionálové a nejprve porazit Brest. Až pak počkáme, jestli Lille zvládne svou bitvu v Angers," pokračoval. "Samozřejmě víme, že Lille má velmi dobrý tým a že bude obtížné ho předskočit. Potřebujeme doufat. Je potřeba ovšem splnit svou práci."
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Pierre-Gabriel, Chardonnet, Duverne, Perraud - Honorat, Belkebla, Jean Lucas, Faivre - Charbonnier, Mounié
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Diallo - Gueye, Danilo Pereira - Di María, Neymar, Mbappé - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.00 - 7.04 - 1.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Lille OSC  (neděle 21:00)
Lille potřebuje udělat ještě poslední krok k zisku prvenství. Jestliže minulé zaváhání v duelu se St. Étienne ještě nepředstavovalo takový problém, jelikož situaci má pořád ve svých rukou, další nezdar na půdě Angers by již mohl přece znamenat nepříjemné záležitosti. Matematika nicméně hovoří zcela jasně. Pokud Dogy zvítězí, budou slavit po deseti letech ligový triumf.

Vypořádat se budou muset hosté s jednou velkou ztrátou, k dispozici jim totiž nebude klíčový muž obrany José Fonte, který je suspendovaný. Nahradit by ho měl jeho portugalský krajan Tiago Djaló, jenž už třeba v dubnovém klání s PSG ukázal, že může být adekvátní náhradou. Jinak LOSC má k dispozici zcela kompletní kádr, a to včetně navrátilce Isaaca Lihadjiho.

Porazit Angers by mělo být bezpochyby v silách výběru trenéra Christopha Galtiera, tedy pokud neodvede podobně mdlý výkon jako před týdnem. Soupeř Lille se nachází ve středu tabulky, usilovat může maximálně o posun na desátou pozici. Avšak především domácí stratég by mohl mít zájem ještě na závěr uspět, Stéphane Moulin totiž prožije svou trenérskou derniéru.

Na lavičce Le SCO působil nepřetržitě od roku 2011. Jeho mužstvo naposledy nebylo daleko od dobrého výsledku proti Marseille. "Byl jsem hrdý na náš návrat do utkání," povídal. "Byli jsme vítězství blíže než porážce. Někdy však utrpíte porážku, když si ji nejméně zasloužíte. Proti Lille nám asi nepůjdou na ruku rozhodčí. Prostě si zápas užijeme a pokusíme se vyhrát."

Hosté se na rozdíl od svého soka potýkají dlouhodobě s nepříjemnými absencemi. Ibrahim Amadeu, Rachid Alioui, Sofiane Boufal, Abdoulaye Bamba, Zinédine Ould Khaled, Ismaël Traoré, Kévin Boma i vykartovaný Lassana Coulibaly nejsou i nadále k dispozici, avšak po nějaké době se budou moci představit již uzdravený Enzo Ebosse a také Souleyman Doumbia.

Remíza Lille k toužebnému úspěchu zřejmě stačit nebude, PSG totiž v souběžně hraném klání podstoupí svůj duel v Brestu a nepředpokládá se, že by ho jakožto jasný favorit nezvládlo. Tři body ze Stade Raymond Kopa budou na devadesát procent potřeba k udržení prvního místa. "Venku jsme letos zahráli už několik povedených střetnutí. Musíme i teď," říkal José Fonte.

I přes jeho nepřítomnost by Lille mělo mít kvalitu pro zachování odstupu od pařížského giganta. "Svůj tým jsem moc nepoznával," přiznával Galtier po minulé nečekané plichtě. "Určitě bychom byli rádi, kdybychom vyhráli, byť jsme stále první. Chovat větší náskok je vždycky lepší. V Angers nás čeká finále, chceme ho porazit, abychom byli šampióny," dodal.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Manceau, Pavlovič, Thomas, Capelle - Bobichon, Mangani - Mathias Lage, Fulgini, Thioub - Bahoken
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Tiago Djaló, Botman, Reinildo - Luiz Araujo, André, Soumaré, Bamba - Yilmaz, David
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.10 - 5.22 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RC Lens - AS Monaco  (neděle 21:00)
Monaco musí co nejrychleji zapomenout na pár dnů starý nezdar ve finále Coupe de France. O cenou trofej se úspěšně neporvalo s pařížským gigantem, jenže na truchlení prostě není čas, pokud míní zachovat svoje pozice v top trojce. Na závěr sezóny ho čeká pořádně nepříjemný zápas, protože Lens jakožto navrátivší se nováček ligy usiluje o postup do pohárové Evropy.

Knížecímu celku se daří chovat jednobodový odstup od čtvrtého Lyonu, a pokud na severu Francie zvítězí, nebude se muset ohlížet na výsledek svého konkurenta v měření sil s Nice. Udržet aktuální třetí místo je pro něj přitom více než zásadní. Zaručuje totiž kvalifikaci do Ligy mistrů, zatímco čtvrté pouze Evropskou ligu, jistě méně prestižní evropskou záležitost.

Matematicky je přitom stále v boji o prvenství, jenomže to by musely vedoucí Lille i druhé PSG nečekaně selhat v duelech s Angers, respektive Brestem. "Opravdu by se jednalo o velký zázrak," připouštěl monacký lodivod Niko Kovač. "Opravdu si myslím, že Lille a PSG budou bojovat o první příčku a my o třetí. Můj názor je, že LOSC svou situaci ustojí," předpovídal.

Hosté budou v Lens plnit roli favorita. Jsou obecně ve formě, navíc jim chybějí pouze dvě jména, zdravotní neduhy trápí Sofianeho Diopa a Stevana Jovetiče. Fit je každopádně klíčový muž ofenzívy Wissam Ben Yedder, jehož po Francouzském poháru trápila poraněná noha. V nominaci jinak nejsou nepříliš vytěžovaní Radoslaw Majecki, Florentino a též Enzo Millot.

Poprat se s únavou bude zřejmě pro hosty vůbec to nejdůležitější. "Projevuje se," přiznával hostující forvard Kevin Volland. "Prostě se musíme rychle vzpamatovat. Jsem si jistý, že opět ukážeme kvalitu naší hry, abychom mohli reálně usilovat o účast v Lize mistrů pro následující ročník. Potřebujeme předvést co nejlepší výkon, abychom splnili naše ambice," pokračoval.

Domácí nečeká lehká zkouška při bránění své šesté příčky. Zezadu se na ně tlačí Rennes, jenž podstoupí své klání proti již sestupujícímu Nimes, jejich náskok na něj je jednobodový. Pořád přitom můžou myslet matematicky i na Evropskou ligu místo Evropské konferenční ligy, to by však pátá Marseille musela poměrně ostudným způsobem zklamat fanoušky na půdě Mét.

Franck Haise, kouč Lens, pevně věří, že se jeho svěřencům podaří ASM zaskočit. "Jsme schopni podat skvělý výkon, který teď bude potřeba, abychom nakonec skončili šestí," uvedl. "Moc dobře víme, kde jsme ještě loni působili. Máme před sebou poslední kolo a můžeme ještě bojovat o evropské poháry. Chceme soupeři působit problémy a nabídnout překvapení."

Lens vítá zpět karetní hříšníky Issiagu Syllu a Floriana Sotocu, jimž už vypršel disciplinární trest, k dispozici je i Massadio Haïdara, jenže překonal své obtíže s lýtkem. Velký otazník pak visí nad startem Gaëla Kakuty, jehož pobolívá zraněná noha. Na marodce jinak zůstali Adam Oudjani, Zakaria Diallo i Adrien Louveau, fit není ani jejich spoluhráč Clément Michelin.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Medina, Badé, Gradit, Boura, Clauss - S. Fofana, Doucouré, Kakuta - Banza, Ganago
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Sidibé, Maripán, Badiashile - Gelson Martins, Tchouaméni, Y. Fofana, Caio Henrique - Volland, Ben Yedder, Golovin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.90 - 4.31 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - OGC Nice  (neděle 21:00)
Lyon má v konečném souboji jednu jedinou ambici, a to vecpat se ještě na třetí příčku před Monaco, a kvalifikovat se tak do Ligy mistrů na příští ročník. Jenže jeho případné vítězství nad Nice může přijít vniveč, pokud knížecí celek venku naplno uspěje na půdě Racingu Lens. Poslední zápas u kormidla Les Gones si mimochodem odpracuje kouč Rudi Garcia, jenž tým opouští.

Bez ohledu na skutečnost, že by se ještě domácí opravdu posunuli v tabulce do top trojky, dojde k rošádě na trenérském postu po skončení tohoto ročníku. Vedení klubu, a to včetně sportovního ředitele Juninha Pernambucana i prezidenta Jeana-Michela Aulase, se jednoduše rozhodlo neprodloužit Garciovi smlouvu, jež mu nadobro vyprší na konci června tohoto roku.

Cesta na třetí pozici vede pro OL nejenom přes Monaco, ovšem i přes PSG, to by však muselo totálně selhat v Brestu a vlastně padnout vysokým rozdílem. Jistojistě si Lyon zahraje aspoň Evropskou ligu pro sezónu následující. Aktuálně má každopádně slušnou formu, má na svém kontě tři výhry za sebou, před týdnem odsoudil díky pěti brankám k finálnímu sestupu Nimes.

S výkonem svého mužstva nemohl být Garcia, jemuž teď budou chybět Djamel Benlamri i Tino Kadewere, nespokojený. "Na vítězství jsme dosáhli zásluhou kolektivního výkonu," říkal. "Udělali jsme, co jsme museli, pět gólů bylo pozitivní zprávou. O všem se zkrátka bude rozhodovat až v posledním kole. Musíme porazit Nice, věřit budeme i ve výhru Lens," dodal.

Nice letos absolvovalo evropské poháry, ty se jich nicméně pro období další týkat nebudou. Na závěr se může pokusit pouze o uzmutí osmé příčky, na níž ztrácí dva body, či minimálně hodlá udržet své postavení na pozici deváté. Celkově se klub z jihu Francie neprezentoval mnohdy v tom nejlepším světle, současné postavení v podstatě koresponduje s jeho výkony.

Hostujícímu lodivodovi Adrianovi Urseovi bude k dispozici Pierre Lees Melou, avšak mimo hru zůstávají Dante, Jeff Reine-Adélaïde, Myziane Maolida, Stanley Nsoki a Alexis Trouillet. Na marodku přitom s ošklivým zraněním přibyl Alexis Claude-Maurice. "Další mladý hráč, který má vážné zdravotní problémy. Platíme znovu velmi vysokou daň," hlesl stratég OGC.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Cornet - Caqueret, Bruno Guimaraes - Toko Ekambi, Caqueret, Aouar - Depay
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Atal, Todibo, Saliba, Kamara - Schneiderlin - Rony Lopes, Boudaoui, Lees Melou, Gouiri - Dolberg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.62 - 14.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Šance, že o pátou příčku přijde, je sice mizivá, ale dokud není hotovo, není důvodu slavit. Olympique Marseille sice nebude v evropských pohárech chybět, ale před sezonou se přeci jenom šeptalo o Lize mistrů. Na druhé straně Mety ještě musí střežit desáté místo před dotírajícími Saint-Étienne a Angers.

Mety mají za sebou dobrou sezonu, byť se od začátku března potýkají s velkým úpadkem formy. Za necelé tři měsíce vyhrál domácí tým jen jeden zápas a v tabulce se propadl na desáté místo. Mety nikdy nebyly favoritem na pohárová umístění, nicméně je velká škoda, že si to v závěru sezony takto pokazily. Minimálně Konferenční liga byla dlouho ve hře.

V posledním zápase sezony se Mety poměří s Olympiquem Marseille a rozhodně se nemají čeho obávat. Ze Stade Vélodrome si na konci září přivezly cenný bod a se slavným soupeřem naposledy padly před třemi lety v roce 2018.

Šance, že Marseille ještě ztratí Evropskou ligu a zamíří do nově utvořené Konferenční ligy, je mizivá. V případě bodové rovnosti s RC Lens by rozhodovalo konečné skóre a tady mají Phocéens výrazně navrch. Marseille by musela v Metách prohrát a RC Lens opravdu vysokým rozdílem porazit favorizované Monako.

Jihofrancouzi před týdnem porazili Angers 3:2, když o tom v páté minutě nastavení rozhodl Arkadiusz Milik, mimochodem toho večera autor hattricku. V závěru byl rozhodnut i zápas mezi Lorientem a Metami (2:1).

Metám bude chybět pouze zraněný Tchimbembe (meniskus), jinak je zbytek kádru pohromadě. Také Marseille je kompletní a svůj poslední zápas může odehrát Florian Thauvin. Francouzský útočník bude od příští sezony oblékat dres mexického Tigres, navzdory vábení italského AC Milán.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Delaine, Fofana, Kouyate, Bronn, Centonze - Sarr, N'Doram, Maiga - Boulaya, Goncalves
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Lirola, Gonzalez, Caleta-Car, Sakai - Rongier, Kamara, Henrique - Thauvin, Payet, Milik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.66 - 3.74 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - Montpellier HSC  (neděle 21:00)
Z francouzské nejvyšší soutěže sestoupí Dijon a Nîmes Olympique, třetí do party zatím není znám. Celek na osmnáctém místě bude muset absolvovat nevyzpytatelnou baráž a v tuto chvíli to vypadá na FC Nantes. Kanárci ale mají velkou šanci barážovou příčku opustit, pokud v posledním zápase porazí HSC Montpellier.

Závěr Ligue 1 přinese velké drama nejen v boji o titul, ale především o záchranu. Skončit na barážovém osmnáctém místě může jeden z šestice týmů - Nantes, Lorient, Brest, Strasbourg, Bordeaux a Remeš. Mezi všemi celky je maximálně dvoubodový rozestup a Strasbourg s Lorientem čeká vzájemná bitva, což Kanárkům nahrává.

"Černého Petra" v tuto chvíli drží FC Nantes, které od konce dubna vstalo jako bájný Fénix z popela. Kanárci vyhráli už čtyři zápasy po sobě, navíc suverénním způsobem a pokud na to navážou a porazí Montpellier, bude nejvyšší soutěž definitivně zachráněna.

A o co ještě hrají v Montpellieru? Prakticky o nic. Hosté mohou potvrdit stávající osmé místo, v horším případě klesnou na deváté. Svěřenci trenéra Der Zakariana před týdnem remizovali 0:0 s Brestem.

Kanárci hlásí jen jednu absenci a tou je Charles Traoré. Na straně Montpellieru budou scházet tři hráči, jmenovitě vykartovaný Florent Mollet, stejně jako Teji Savanier a zraněný Jordan Ferri. Poslední zápas za "La Paillade" odehraje 43 letý veterán Hilton, jemuž po sezoně vyprší kontrakt. Sám obránce ale prozradil, že se do fotbalového důchodu ještě nechystá.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Corchia, Pallois, Castelletto, Appiah - Blas, Louza, Chirivella, Simon - Kolo Muani, Coulibaly
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Sambia, Congre, Hilton, Cozza - Le Tallec, Benchama, Chotard - Laborde, Delort, Mavididi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.71 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Girondins Bordeaux  (neděle 21:00)
Hned k několika událostem by muselo dojít, aby ještě Remeš a Bordeaux spadly na osmnácté místo, a musely se tak strachovat o záchranu v dodatečné baráži. První podmínkou je porážka v tomto posledním střetnutí sezóny, další okolnosti jejich udržení jsou pak na osudu ostatních zápasů. Každopádně oba celky jistě udrží na nejvyšší úrovni případný nerozhodný výsledek.

Oba výběry jsou vzdáleny od osmnáctého Nantes na rozdíl pouhých dvou bodů, hraje jim ale do karet ta skutečnost, že další dvě ekipy v boji o záchranu Štrasburk a Lorient podstoupí svůj vzájemný zápas. V případě, že by se v Alsasku urodila remíza, Remeš a Bordeaux by za předpokladu svých nezdarů měly shodný počet bodů. A v ten moment by rozhodovalo skóre.

Ze čtyř zmíněných týmů je na tom nejhůře Lorient, čili aby klub z Bretaňského poloostrova předskočil zásluhou finálního rozdílu nastřílených a obdržených branek Remeš či Bordeaux, museli by hosté padnout hned o tři góly a domácí dokonce o dvanáct! Ještě se do této pranice může namočit Brest, ten však též disponuje lepším skóre než Lorient a remíza mu bude stačit.

Pochopitelně nic z těchto matematických faktorů nemusí ani jedno ze jmenovaných mužstev jakkoli řešit, pokud Nantes prohraje s Montpellierem. Suma sumárum může tento duel zřejmě těžko rozluštit otázku černého Petra v podobě nevyzpytatelné baráže. Především Bordeaux ale musí zůstat minimálně obezřetné, v Remeši výrazně nepokazit a neinkasovat více jak třikrát.

Spíše se očekává, že by Les Girondins mohli ještě zausilovat o dvanáctou pozici v tabulce, na níž ztrácejí jen dva body, museli by však v Remeši zvítězit. "Urvali jsme už slušných čtyřicet dva bodů, můžeme se posunout nahoru, ale ještě spadnout. Situace je zkrátka napjatá," říkal hostující lodivod Jean-Louis Gasset. "Musíme zůstat pozorní a soustředit se jen na náš cíl."

U Remeše se stěží dá předpokládat, že by na samý závěr obdržela hned dvanáct gólů. Naopak se bude chtít kouč David Guion rozloučit důstojným způsobem, neboť po sezoně klub opustí. "Jsem tu už devět let, pokud započítáme i mé působení u mládeže," připomínal. "Jsem vážně hrdý na dobu strávenou zde. Tenhle týden jsme si všichni společně hlavně užívali," prozradil.

Domácím budou nově chybět vykartovaní Yunis Abdelhamid a Marshall Munetsi, i nadále zůstávají na marodce Valon Berisha, Yehvann Diouf a Dion Lopy a čerstvě se na ní objevil i Mathieu Cafaro. Hostům nebude k dispozici suspendovaný Mexer ani zranění Samuel Kalu, Hatem Ben Arfa, Otávio a Paul Baysse, nominovaný pak opětovně nebyl Vukašin Jovanovič.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Faes, Maresic, Konan - Moreto Cassama - Mbuku, Chavalerin, Doumbia - Dia, Touré
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Kwateng, Koscielny, Benito, Poundjé - Adli, Lacoux, Bašič - de Préville, Hwang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 2.99 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - Nîmes Olympique  (neděle 21:00)
Oběma celkům minulé kolo nevyšlo dle vlastních představ. Jenže zatímco pro Rennes porážka v Monacu neznamenala takovou katastrofu a i nadále může usilovat o postup do evropských pohárů, Nimes poslal neúspěch s Lyonem definitivně do nižších sfér. Velmi těžko se celému klubu dýchá i kvůli té skutečnosti, že ho údajně může v budoucnu potkat nenávratný bankrot.

Hostující lodivod Pascal Plancque se pral se situací, co mu síly stačily, tu nejnepříjemnější skutečnost však ve prospěch Les Crocodiles již nezvrátil. A tak se Nimes po tříletém působení loučí s Ligue 1. Nemělo jednoduchou pozici především z důvodů dlouhodobých, početných absencí, mužstvo žilo také ve finanční nejistotě, a atmosféra v kabině tak nebyla asi ideální.

I v tomto případě hosté počítají ztráty ve velkém. Nově jsou zranění Lucas Déaux a Zinedine Ferhat, jež doplnili další nenominované ve složení Anthony Briancon, Gaëtan Paquiez, Sidy Sarr, Yassine Benrahou, Florian Miguel, Karim Aribi, Haris Duljevič, Sami Ben Amar, Nolan Roux, Marco Majouga, Pablo Martinez, Lucas Días, Sofiane Alakouch a Lamine Fomba.

Suma sumárum hned šestnáct hráčů bude muset Plancque oželet během závěrečného střetnutí, některé kvůli zdravotním důvodům, jiné cíleně nepošle do hry kvůli vlastním a výkonnostním důvodům. "Cítím se dost mizerně. Máme přitom kvalitu, která je zkrátka potřeba. Je mi vážně smutno kvůli fanouškům a všem, co milují Nimes," hlesl hostující forvard Renaud Ripart.

Rennes bude muset nově oželet start Flaviena Taita a Damiena Da Silvy, jež jsou vykartovaní, na marodce by se ovšem měl nacházet jen do konce sezóny indisponovaný Jonas Martin. Pro svěřence kouče Bruna Génésia je zisk bodů z tohoto mače klíčový, musejí alespoň remizovat, aby se ještě vecpali v tabulce na šestou příčku před Lens. Situaci ale nemají ve svých rukou.

Musejí prostě doufat, že jejich rival neporazí Monaco. V případě že by došlo na schodu bodů, byl by bretaňský výběr díky už nyní lepšímu skóre tím, kdo by se přece nakonec zaradoval z postupu do čerstvě vytvořené Evropské konferenční ligy. "V posledních deseti zápasech jsme ukázali svou kvalitu. Dokázali jsme potrápit PSG nebo Monaco," burcoval tým Génésio.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traoré, Nyamsi, Aguerd, Maouassa - Camavinga, Nzonzi, Grenier - Doku, Terrier, Bourigeaud
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Burner, Ueda, Landre, Meling - Cubas - Eliasson, Ripart, Ahlinvi, Chadli - Koné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.37 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Dijon FCO  (neděle 21:00)
Umístění v horní polovině tabulky by bylo, vzhledem k tomu, jak se sezona vyvíjela, pro ASSE velkým úspěchem. A není to vůbec nereálné, protože v posledním kole se na stadionu Geoffreye Guicharda představí beznadějně poslední Dijon.

Saint-Étienne si poměrně dlouho zahrávalo, od konce září až do konce ledna vyhrálo z devatenácti duelů jen dvakrát a bylo nepříjemně namočeno do bojů o záchranu. Pro domácí nakonec všechno dobře dopadlo a symbolický obrat znamenala výhra 1:0 na půdě OGC Nice. Od této chvíle začali Les Verts zase s pravidelností vyhrávat a stoupat tabulkou a poslední tři kola jsou dokonce neporaženi, když dokázali obrat o body i první Lille (0:0).

Domácí už zůstanou ve středu tabulky, jde jen o to, na které umístění dosáhnou. Stále se mohou posunout na desáté místo, ale potřebují k tomu nutně porazit Dijon a doufat, že Mety doma ztratí s Marseille.

Co se týče Dijonu, tam už je všechno rozhodnuté. Hosté po bídné sezoně opouštějí Ligue 1, kam se budou chtít minimálně po roce zase vrátit. Dijon letos dosáhl jen na tři výhry a byl nejslabším článkem francouzské fotbalové smetánky. V posledních zápasech to navíc pořádně schytává a pět branek mu nastříleli hráči Rennes a Met. O jednu branku milosrdnější byli před týdnem fotbalisté FC Nantes.

Na domácí straně budou chybět Harold Moukoudi, Jessy Moulina, Anthony Modeste a Yvann Macon. Ještě horší situace panuje v táboře hostí. Rozsáhlá marodka je také jednou z příčin, proč se týmu tolik nedařilo. Na půdě Saint-Étienne budou chybět Frederic Sammaritano, Arthur Zagre, Sacha Boey, Anibal Chala, Pape Diop Cheikh, Wesley Lautoa, Roger Assale a Yassine Benzia.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Green - Debuchy, Sow, Kolodziejczak, Trauco - Nordin, Camara, Neyou, Bouanga - Hamouma, Khazri
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Allagbe - Chafik, Coulibaly, Manga, Panzo, Ngonda - Ebimbe, Marie, Chouiar - Kamara, Konate
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.09 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - FC Lorient  (neděle 21:00)
Štrasburku i Lorientu hrozí pád na barážovou osmnáctou příčku. A aby se této vážně velké nepříjemnosti vyhnuly velkým obloukem, musejí v tomto zápase uspět. V přece o něco horší situaci jsou hosté, kterým by mohlo srazit vaz nejhorší skóre ze všech zúčastněných v této pranici, a měli by tak hledat cestu za vítězstvím. Domácím stačí k záchraně pouze neprohrát.

Alsaský celek totiž oproti svému protivníkovi drží trumfy právě v lepší bilanci vstřelených a obdržených branek, díky které ho zkrátka v tabulce za nerozhodného výsledku nechá jistojistě za sebou. Pouze porážka v kombinaci remízy Brestu s PSG a plichty Nantes s Montpellierem může ještě znamenat sešup až na červenou příčku, znamenající posezónní bitvy o udržení se.

Pokud však především Brest dle papírových očekávání nezvládne souboj s pařížským celkem, či padne Nantes, měla by přímá záchrana Štrasburku klapnout i přes případný nezdar s Les Merlus. Nesměl by si v tu chvíli jen natolik zhoršit skóre oproti Brestu, aby ten se před něj ještě náhodou nevsunul. Aktuálně ovšem mají domácí oproti němu lepší statistiky o pět gólů.

Svěřenci trenéra Thierryho Laureyho potřebují jenom závěrečný duel prostě nepokazit. Bude rozhodně důležité vypořádat se s několika absencemi, dlouhodobě jsou mimo hru Mohamed Simakan, Majeed Waris a Lebo Mothiba, vykartovaný je Jean-Eudes Aholou, koronavirus trápí Matze Selse a Ibrahimu Sissoka, přičemž zranění nestačil ještě překonat Lamine Koné.

Lorient nemá vyloženě nůž na krku, jenže případný nerozhodný výsledek by ho mohl postavit do neúprosné role toho, kdo nakonec ostrouhá kvůli nejhoršímu skóre. A byl by v ještě horší pozici, pokud by naposledy neskolil v neúprosné bitvě Méty. "Máme osud ve vlastních rukou. Víme, že ve hře bude všechno. Prostě pokračujeme dá," radoval se hostující bek Jérome Hergault.

Christophe Pélissier, trenér bretaňského klubu, postrádá i nadále čtveřici hráčů ve složení Jonathan Delaplace, Quentin Boisgard, Thomas Fontaine a Matthieu Saunier, zraněný je nově taktéž Andrew Gravillon, nejistý je pak start u Enza Le Féeho. V nominaci na utkání se pak opětovně neobjevili z rozhodnutí kouče již uzdravení Sylvain Marveaux ani Tiago Ilori.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kawašima - Guilbert, Mitrovič, Djiku, Caci - Bellegarde, Prcič, Liénard - Thomasson - Ajorque, Diallo
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Chalobah, Laporte, Morel - Hergault, Le Fée, Lemoine, Abergel, Le Goff - Wissa, Moffi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 2.00 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC372311362:2280
2.Paris Saint-Germain37254884:2879
3.AS Monaco37245876:4277
4.Olympique Lyon372210579:4076
5.Olympique Marseille3716111053:4659
6.RC Lens3715111155:5456
7.Stade Rennes3715101250:4055
8.Montpellier HSC3713121258:6151
9.OGC Nice371471647:5149
10.FC Metz3712101543:4746
11.AS Saint-Étienne3712101542:5346
12.Angers SCO371281739:5644
13.Stade Reims379151341:4842
14.Girondins Bordeaux371261940:5542
15.Racing Strasbourg371181848:5741
16.Stade Brestois371181850:6441
17.FC Lorient371181849:6741
18.FC Nantes379131546:5340
19.Nîmes Olympique37982040:6935
20.Dijon FCO37392524:7318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Kincl

Musí jim to Angers pustit

Reagovat
Seydou Doumbia

Když se jím loučí nejdéle sloužíci trenér napříč top pěti ligám tak to vidím na pořádnou řežbu než na pouštění.

Reagovat
Seydou Doumbia

Je čas udělat nějaký tým sezony hoši. Ukradu Israhovi formaci 3-5-2

Maignan - Perraud - Kimpembe - Fonté - Marquinhos - Dubois - Tchouameni - André - Depay - Mbappé - Yilmaz

Komety sezony : Jonathan Clauss, Papa Matar Sarr, Adrien Truffert

Reagovat
viteezy

V kometách chybí Moffi, ten byl neskutečnej

Reagovat
Israha

Perrauda nemám nasledovaného, místo Tchouameniho možná S. Diop (ale pak by ta sestava byla už moc ofenzivnií) a vzhledem k nulovému počtu chyb Navas místo Maignana (ten byl výborný, ale občas nějaký kiks vyrobil). Jinak souhlas, víceméně.

Reagovat
Langi

Lens dneska zabrat

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne dnes doufám v komplet duhové dresy... ne jen čísla nebo kapit.páska

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

No zatim by to slo …jeste Lens gol a betonovat

Reagovat
Seydou Doumbia

Muset sledovat Lille kvůli titulu a zároven na dálku fandit Lens a Lyonu je těžký nervák.

Reagovat
Kixi Syhimour

Neymar

Možná že i ten gólman věděl, co dělá, když stál jako dement

Reagovat
Kixi Syhimour

To už vypadá nadějně

Reagovat
Jackmaker1989

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste jeden pridat, at je to na klid.

Reagovat
Greny

Ten Yilmaz se zblaznil... Zápas o titul jdu na penaltu za stavu 1:0 v 45+1 tak to kopnu na tu tribunu a nezahrávam si s Csaplarem

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jinak ten gol Di Marii

Reagovat
Langi

Ty vole co chces vic…Lens betonuje jak o zivot a ta hovada ztrati vlastni zapas

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Seydou Doumbia

To tak koresponduje s tou celou sezonou asi ten závěr.

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
Seydou Doumbia

Gratulace Lille jinak. Galtier je bůh. A kdokoli lepší než ty špíny.

Reagovat
Langi

To je neuveritelny…neskutecna traparna…Lyon mi pripomina ceskou hokejovou reprezentaci…tam taky porad ty stejne veci nefunguji uz skoro celou dekadu…skoncit nakonec 4. v sezone, kdy se nehraly evropske pohary a byl cas a klid v lize utocit na predni umisteni, je naprosta ostuda a blamaz…navic co s tim uzkym kadrem a Lopesem v brane chceme za rok hrat vazne nevim…alespon, ze titul je ve spravnych rukou…Lille si to vydrelo a zaslouzene slavi

Reagovat
Petrinho17

Lyon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele