Hlavní obsah

Jazzová mše Jaromíra Hniličky vychází celosvětově

Právo, kul

Unikátní dílo, které sklidilo v sedmdesátých letech velký úspěch v západní Evropě a získalo uznání papeže. Jazzová mše Jaromíra Hniličky nejenže byla poprvé studiově zaznamenána v rozšířené podobě a vydána na fyzickém nosiči, nyní si ji mohou fanoušci poslechnout i digitálně. Pod názvem Missa Jazz právě vychází u amerického vydavatelství Big Round Records prostřednictvím distributora Naxos.

Foto: Tino Kratochvil

Josef Buchta z B-Side Bandu při nahrávání alba.

Článek

Obnovená Jazzová mše měla světovou premiéru v září roku 2008 v Bazilice Minor v Brně. V roce 2019 zazněla v katedrále Petra a Pavla jako připomínka Hniličkova úmrtí a sklidila nevídaný úspěch. Své první studiové nahrávky v rozšířené podobě se dočkala až minulý rok, kdy vyšla 3. prosince.

Na nahrávce se podílel B-Side Band Josefa Buchty doplněný o Komorní orchestr Brno a sbor Ars Brunensis pod taktovkou dirigenta Dana Kalouska. Nyní vychází digitálně.

„Je to pro nás velká čest. Toto vydavatelství má za sebou velkou spoustu kvalitních klasických i jazzových projektů. Máme radost, že ho Missa Jazz brněnského patriota Jaromíra Hniličky zaujala,” říká Josef Buchta, bandleader a producent desky.

Album Missa Jazz hned po vydání v prosinci zaznamenalo mezi českými posluchači velký zájem a kladné hodnocení. Jeho křest proběhne v rámci letních koncertů festivalu Groove Brno na Biskupském dvoře 27. srpna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám