Volíš Klause, nebo Thunbergovou? Společnost a klimatická změna očima dokumentaristů

Rozumí klimatu lépe matematik Kindlmann, nebo ekonom Klaus?

Postoje lidí k tématu změny klimatu ovlivňují, nejen u nás v Česku, spíš autority a výrazné osobnosti vystupující v mediálním prostoru než osobní zkušenost s  přímými dopady na životní prostředí. Dokladem toho je vliv mladičké Švédky Grety Thunbergové. Ta přímo na půdě Organizace spojených národů před časem obvinila diplomatickou reprezentaci celého světa, že jí ukradla sny a budoucnost. Vliv osobností v debatě o změnách klimatu mapuje dokument Víta Pohanky.

Připravil: Vít Pohanka
Dramaturgie: Ivan Studený
Zvukový mistr: Jitka Špálová
Premiéra: 23. 5. 2021

V Česku najdeme univerzitního profesora, bývalého prezidenta, který s Thunbergovou hluboce nesouhlasí. Ale stejně tak jiného profesora, který Gretě fandí. Václav Klaus a Pavel Kindlmann jsou postavy druhého dokumentu z cyklu reagujícího na aktuální sociologickou studii.

Pavel Kindlmann

O lidských vlastnostech a názorech těchto dvou osobností si může každý myslet své, těžko ale zpochybnit jejich inteligenci, vzdělání, znalosti a zkušenosti. Mají přístup ke stejným informacím, ale dospívají k naprosto protichůdným závěrům.

Rozhlasový dokument umožňuje ve dvaceti minutách navštívit obě tak rozdílné osobnosti a zaznamenat krom argumentů i charisma a situační rozměr setkání autora s univerzitními profesory.

Čtěte také

Oba jsou z hlediska sociologické studie zástupci takzvané zajištěné třídy, která je v hodnocení dopadů i samotné existence klimatické změny nejkritičtější. Pointa dokumentu ovšem nesměřuje k finálnímu souboji dvou soků a nabídce, aby si posluchač vybral svého vítěze.

Autor odhaluje nesmiřitelný spor autorit jako dozvuk končící etapy pochybování o výkladu reálné podoby klimatické změny.

Poslechněte si celý dokument. Nové díly vysíláme v neděli po 14:30.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio