I v době pandemie koronaviru se dá při dodržování vládních nařízení sportovat a závodit. O jednu velkou výzvu se pokusili v Prusinovicích na Kroměřížsku, kde sportovní klubu Vesani celý duben pořádal virtuální ultramaraton. Ten se běžel po trati bikerové Rohálovské padesátky. 50 kilometrů dlouhého závodu, který měl převýšení 1000 metrů, se nakonec zúčastnilo 56 vytrvalců. Z toho bylo 42 mužů a 14 žen.

Mezi muži se z prvenství radoval David Pelíšek. Reprezentant AK Olomouc zaběhl na okruhové trati mezi Prusinovicemi, Pacetluky, Karlovicemi, Líšnou, Dobroticemi, Holešovem, Tučapy s cílem na prusinovické návsi, čas 3:34:28. Stříbrný Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem byl o 5 minut a 30 sekund pomalejší, třetí místo obsadil Petr Kučera (PSG Cyklosport Chropyně, 3:49:54). Ondřej Tabarka z Rymic (X-TRAIL RychloHrad, 3:58:27) skončil čtvrtý, pátý byl domácí prusinovický Jakub Janda (Rohálov bike team, 4:11:44).

,,Dlouho jsem se nezúčastnil žádného závodu a krosová Rohálovská padesátka byla pro mě zajímavým zpestřením tréninku. Kromě toho jsem už delší dobu uvažoval, že si na nějaké bikerové trati zaběhnu závod,“ vysvětloval svoji účast v Prusinovicích nejúspěšnější vytrvalec ze Zlínského kraje ve výsledkové listině Ondřej Velička. Rohálovský ultramaraton běžel dvakrát. Oba virtuální závody po suché trati. V neděli 11. dubna se prezentoval časem 3:50:03, ve čtvrtek 29. dubna se blýskl časem 3:39:58.

,,Při obou pokusech bylo příjemné teplé počasí. Při prvním ale foukal silný vítr a ten trochu ovlivnil můj výsledný čas,“ prozradil reprezentant Bystřice pod Hostýnem.

Při prvním pokusu si dal cíl pokořit hranici 4 hodin. To se mu podařilo.

,,Jenže se ukázalo, že jsem byl málo ambiciózní. V průběhu prvního závodu mi chyběla větší vůle zaběhnout ještě lepší čas. Před druhým pokusem mě o devět sekund překonal Petr Kučera. Takže jsem měl o pořádnou motivaci postarané,“ přiznal Ondřej Velička.

V obou ultramaratonech se mu běželo dobře. Žádnou krizi neměl.

,,Jenom mě překvapilo, že při druhém pokusu jsem byl v cíli podstatně víc unavený, než při tom prvním. Nicméně s oběma svými výkony jsem spokojený,“ tvrdí ultramaratonec z Bystřice pod Hostýnem Velička.

Závod žen ovládla Petra Tunysová (Slečinky Napajedla, 4:57:36), před týmovou kolegyní Hanou Kubíčkovou, jež byla o 16 sekund pomalejší. Bronzovou příčku vybojovala za čas 5:02:45 Kateřina Pospíšilová z týmu Podhostýnský lenochod. Ultramaratonkyně z Brusného Martina Novotná (O.Němec, 5:03:36) se zaknihovala čtvrtou pozici, Jana Sichálková (Punk Tým, 5:26:42) byla pátá.

Petra Tunysová se rozhodla zúčastnit se prusinovického ultramaratonu na poslední chvíli, ve čtvrtek 29. dubna odpoledne. Na trať vyběhla v poslední den závodu v pátek 30. dubna těsně před polednem.

,,Neběžela jsem sama, ale se svojí sestrou Hanou Kubíčkovou, pro kterou to byl premiérový ultratrail v kariéře,“ upozornila Tunysová.

Závod si chtěla hlavně užít, zároveň na Hané nezabloudit.

,,Trať byla však dobře značená. Jenom čtyřikrát jsem pro jistotu kontrolovala polohu na telefonu. V jednom úseku jsem ale přece jenom trochu zabloudila,“ svěřila se reprezentantka napajedelských Slečinek.

Největší komplikací pro ni bylo dodržovat pitný režim.

,,Bohužel se mi to nepodařilo. V průběhu celého závodu bylo dost teplo a slunečno a proto jsem posledních 15 kilometrů běžela bez přísunu tekutin,“ prozradila osmatřicetiletá Petra Tunysová.

Přesto se jí běželo dobře a závod si v krásné přírodě užívala. Na trati se jí skvěle spolupracovalo se sestrou Hanou. Díky prusinovickému ultramaratonu také poprvé v životě navštívila zámecký park v Holešově. Rovněž se jí podařilo pokořit plánovaný čas pod 5 hodin.

,,Takže to pro mě byl vydařený pobyt v Prusinovicích, navíc ve druhém ultratrailu v kariéře završený vítězstvím. Výhry ale nejsou mojí hlavní motivací. Běhám především pro radost a kvůli odreagování od práce u počítače. Nejčastěji v kopcích v okolí Napajedel a často společně s kamarády z našeho klubu Slečinky Napajedla,“ přiznala Tunysová.

A co pro ni bude vrcholem letošní sezony?

,,Hlavně skutečnost, až se definitivně otevřou všechna sportoviště a v Napajedlech se budeme zase scházet při volejbale. Ale chystám se i na srpnový ultratrail Hostýnskou osmu. Tu bych chtěla znovu běžet se sestrou Hanou,“ plánuje Petra Tunysová.