Slavní a mocní měli své Velaszqéze, Rembrandty nebo Hanse Holbeiny mladší. A co zbývá vám, když potřebujete svou profesionální fotografii nebo rodinný portrét, který bude zaujímat čestné místo na pracovním stole?

Co dělat, když už nestačí rychlá podobenka na smartphone, ale potřebujete fotografii, která bude představovat vaše profesionální, ctěné, významné já?

Obraťte se na mistry svého oboru, kteří jsou sice uznávaní umělci, ale podobně jako většina výtvarných mistrů v minulosti, tak i dnešní fotografové pracují na komerčních zakázkách.

U koho si objednat svůj portrét?

Michaela Karásek Čejková

Majitelka agentury Piaristi Nikola Lorinczová. | Foto Michaela Karásek Čejková

Nositelka ceny Czech Grand Design za roku 2019, která spolupracuje například s designérkou šperků Janjou Prokić, Designblokem, Městskými divadly a festivalem Mezipatra, tvoří portréty, které v tom nejlepším připomínají tvorbu Starých mistrů.

„Musím se s portrétovaným nejdřív setkat, abychom se seznámili a já dokázala vymyslet styl, které mu bude nejvíc vyhovovat. Celou akci plánujeme alespoň dva týdny dopředu,“ říká fotografka, která je ochotná za objektem svého aparátu také dojet. Cestovné není součástí ceny portrétu, který začíná na šesti tisíci korunách.

Everbay

Designérka Lucie Koldová. | Foto Everbay

Zuzana Benešová a Martin Šlechta, kteří si říkají Everbay, patří k nejvyhledávanějším svatebním fotografům, o jejichž tvorbu mají zájem nejen čeští, ale také zahraniční klienti. Zachytili proto svatební obřad nejen ve vile Tugendhat, ale také na Islandu či ve vile na jezeru Como.

„Portréty na zakázku také fotíme ve dvou, což nám pomáhá v tvorbě i v komunikaci. Jsme zvyklí pracovat hlavně s přirozeným světlem, ale moc rádi experimentujeme také s různými technikami, jako například naše kolaborativní dětské portréty focené na film, zvětšené tradičním procesem a domalované “malým umělcem“,“ popisuje Martin Šlechta.

Everbay vás vyfotí během dvou hodin, v jejich ceně, která začíná od 12 tisíc, je započítána také postprodukce. Náročnější portréty s použitím umělého světla pak stojí 15 tisíc korun.

Hana NěmečkováDivý tvor

Rodinný portrét od ateliéru Divý tvor. | Foto Hana Němečková

Pokud potřebujete umělecký, ale zároveň rodinný portrét, obraťte se na ateliér Divý tvor. Ten založila Hana Němečková, absolventka Fakulty výtvarných umění v Brně se svou kolegyní Karolínou Kohoutkovou, která zhotovovala oděvní rekvizity pro Liběnu Rochovou i Českou televizi.

Koncept je pro toto kreativní duo nejdůležitější, proto z jejich přístupu budou nadšeni ti, kteří chtějí skutečně originální foto do své pracovny nebo knihovny, nikoliv genericky se usmívající skupinu lidí jako z fotobanky. Cena za přípravu konceptu a jeho následné provedení se pohybuje od dvou a půl tisíce korun.

Martin Faltejsek

Fotografie partnerů advokátní kanceláře Vašíček a partneři. | Foto Martin Faltejsek

Potřebují média urychleně vaší podobenku nebo si váš účet na LinkedIn zaslouží profilový obrázek na úrovni? Povolejte do svých služeb nositele Czech Press Phota Martina Faltejska.

Ve své volné tvorbě se věnuje zachycování krajin severských zemí i lesů v rodném Lanškrouně, ale podobně jako Everbay patří mezi lokální nejžádanější svatební fotografy. Co je na Martinovi výjimečné? Pracuje velmi rychle a nenápadně. Mile si s vámi povídá…a voila, záběr je hotový. Za jeden byznys portrét (v sérii jsou tři až čtyři) si účtuje od 1500 korun

Polagraph

Vladimír 518 od Polagraphu | Foto Michal Čáp a Tomáš Nosek

Nadšenci do klasické fotografie Michal Čáp a Tomáš Nosek provozují obchod a galerii v Praze i v Brně. V rámci svého podnikání také nabízí speciální portréty na velkoformátový polaroid, který vám vytvoří nejen původním fotoaparátem Sinar, ale také pak následně vyvolají.

Můžete dorazit k nim do ateliéru, ale také jsou ochotni portrétovat vás v terénu. Možnosti jsou podle pánů z Polagraphu neomezené, jen mějte u focení otevřené oči. Pracuje se s drahým kinofilmem, takže máte jeden pokus, a pokud mrknete, tak bude váš cool vintage snímek mít také kouzlo nechtěného. Na ceně i termínu se musíte domluvit předem prostřednictvím emailu.