Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Horská služba zasahovala o víkendu v Českém ráji a u Lomnice nad Popelkou

Záchranáři horské služby v Libereckém kraji zasahovali o víkendu spolu s leteckou záchrannou službou u nehody traktoristy v Českém ráji a zachraňovali i mladého turistu, který spadl z hradeb hrádku Bradlec nedaleko Lomnice nad Popelkou, informoval mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

První nehoda byla hlášena v sobotu před polednem s tím, že v hlubokých skalních roklích u Vyskeře v Českém Ráji došlo k těžkému úrazu. "Jak se ukázalo, k nehodě naštěstí došlo mimo tyto těžko přístupné strže. Stala se na kraji lesa a šestasedmdesátiletý muž při ní byl málem zavalen traktorem. Podařilo se nám přistát na louce hned vedle místa a pána si okamžitě převzal lékař letecké záchranné služby," popsal událost zasahující záchranář Pavel Horký.

Ke druhé nehodě letěl vrtulník kolem 19:30, kdy třicetiletý turista spadl z hradeb Bradlece u Lomnice nad Popelkou. „I v tom případě mne vrtulník letecké záchranné služby nabral pod Ještědem a po příletu jsme se s lékařem spustili ke zraněnému. Lékař mu ihned podal tišící prostředky a provedl základní ošetření, ale bylo jasné, že nás čeká náročný transport," popsal zásah Horký. Zraněný byl podle něj na prudkém a obtížně dostupném svahu. Záchranáři proto museli volit transport po zemi k vrtulníku, který navedli nedaleko hrádku na přistání.

„Přijely i další posádky zdravotnických záchranářů a týmy hasičů, bez nichž bychom transport určitě nezvládli. Na skládacích nosítkách jsme si pak muže podávali v podstatě lidským řetězem až na první rovinku. Zde jsme turistu umístili do vakuové matrace, lékař mu poskytl další tišící prostředky a dál jsme ho složitým terénem přenesli k vrtulníku," doplnil Horký.

Zatímco zranění traktoristy v Českém ráji nebylo těžké, mladík který spadl z hradeb, dopadl mnohem hůř. „Ve vážném stavu, připojený na umělou plicní ventilaci byl přepraven na traumacentrum liberecké nemocnice," řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.

Podobné zásahy horské služby mimo hory nejsou v členitém Libereckém kraji výjimkou, proto mají záchranná a horská služba v kraji od roku 1997 speciálně vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. „Za ty roky jsme takových zásahů provedli už přes 350. S moderními sporty, jako je lezení, paragliding, ale také třeba singltrek, jich navíc přibývá," dodal Georgiev.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba

Štítky nehoda, rekreace, horská služba, Liberecký kraj, Český ráj, Lomnice nad Popelkou, havárie, letecká záchranná služba, Bradlec, Horská služba České republiky, Vyskeř, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba zasahovala o víkendu v Českém ráji a u Lomnice nad Popelkou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.