Hlavní obsah

Věřitelům Arca Investments ubíhá čas. Opozdilcům pohledávky propadnou

Věřitelé společnosti Arca Investments musejí přihlásit pohledávky do 11. července.

Reklama

Do bankrotu dvacetiletí zatím přihlásila své pohledávky jen malá část věřitelů. Část držitelů směnek společnosti Arca Investments se pohledávek zbaví, další možná vzdají boj předem. Hraje se téměř o 19 miliard korun.

Článek

Věřitelům společnosti Arca Investments běží podle informací zveřejněných insolvenčním správcem do 11. července lhůta, po kterou mohou přihlašovat své pohledávky. Zatím to udělala jen malá část držitelů směnek. Z nejméně 1889 věřitelů, které uvádí Arca, bylo v pátek v insolvenčním rejstříku 249 přihlášek. Nepřihlášené pohledávky propadnou.

Dluh Arca Investments se vyšplhal na téměř 19 miliard korun. Většina z této sumy pochází z vydaných směnek, jejichž držitelé jsou z větší části fyzické osoby. Mezi věřitele se však zařadily také spotřební a bytová družstva a organizace typu Syndikátu novinářů nebo olomoucké arcibiskupství. Do krátkodobých směnek investovaly s vidinou vysokého zhodnocení. Kauza je největším bankrotem od pádu Investiční a poštovní banky v roce 2000.

„Pro účely insolvenčního řízení zahájeného v České republice bude přihlíženo jenom ke včas přihlášeným pohledávkám. K pohledávkám uplatněným později insolvenční soud nepřihlíží a tyto se neuspokojují,“ uvedl insolvenční správce Arca Investments Lee Louda.

Insolvenční řízení s firmou bude probíhat pravděpodobně také na Slovensku, takže se věřitelé budou moci hlásit i tam. „Nicméně tento postup má svá úskalí, a proto doporučujeme všem věřitelům, aby řádně a včas přihlásili své pohledávky v insolvenčním řízení zahájeném v České republice,“ dodal Louda.

Na úskalí spojené s rozdělením insolvence mezi Česko a Slovensko upozorňují též právníci věřitelů. „Způsob a proces přihlášení pohledávek je v této situaci poměrně komplikovaný. Ti věřitelé, kteří chtějí mít jistotu, že jejich přihlášky budou podány s odbornou péčí, by měli vyhledat právní pomoc, nejlépe advokáta, který má zajištěnou podporu jiného advokáta z druhé země,“ uvedl právník Pavel Korman z kanceláře Korman Legal, který zastupuje část držitelů směnek.

Fond IFIS zastupující další věřitelský blok předpokládá, že s krátícím se časem bude přihlášek do insolvence přibývat. „IFIS se jako jeden z největších věřitelů domnívá, že nyní se počet přihlášených věřitelů bude poměrně rychle zvyšovat. Konečný počet přihlášek pohledávek lze odhadovat jen těžko. Část věřitelů své pohledávky za Arcou postoupila na některého z velkých věřitelů, další část věřitelů zřejmě boj o uspokojení své pohledávky vzdá a do insolvenčního řízení se vůbec nepřihlásí,“ řekla mluvčí fondu Kamila Svobodová.

Samotné přihlášení pohledávek musejí věřitelé stihnout do 11. července. Pouhý tento krok ale v případě držitelů směnek nestačí. Městskému soudu v Praze musejí ještě doručit do úschovy originály směnek, a to nejpozději do 25. srpna, kdy se bude konat přezkumné jednání.

Zástupci hlavních skupin věřitelů Arca Investments:

- spolek Avea,

- Caleson Debt Solution (Gomanold),

- IFIS investiční fond,

- Pavel Korman (Korman Legal),

- Jan Langmeier (Langmeier & Co.),

- Traficon Advisors,

- Michal Žižlavský (AK Žižlavský).

Obří krach mobilizuje na straně věřitelů velké týmy advokátů a poradců. Do případů se zapojila velká jména tuzemské advokacie typu Michala Žižlavského nebo Tomáše Richtra. V kauze je ovšem aktivní i nová generace právníků, jako jsou Jan Langmeier a Pavel Korman. Každý z nich se nyní snaží sdružit co nejvíce věřitelů a tím získat v insolvenčním monstrprocesu silnější pozici.

„Obecně platí, že u advokáta, který zastupuje vícero věřitelů, mohou být náklady na právní zastoupení nižší, protože náklady na část činností spojených se zastoupením v řízení mohou v takovém případě být rozprostřeny mezi všechny jím zastupované věřitele. To potom na jednoho věřitele může znamenat menší náklad,“ popsal výhody věřitelských bloků advokát Korman.

Arca Investments je mateřskou společností skupiny Arca Capital. V holdingu už zkrachovaly i dceřiné firmy typu lázeňského podniku Františkovy Lázně Savoy nebo maloobchodních prodejen Potraviny Delia. Na Slovensku již soud povolil reorganizaci společnosti Arca Capital Slovakia.

Reklama

Doporučované