Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Švýcarsku zařídil výhru Meier, Dánové vytvořili záporný rekord ve střelách

Dánové se postarali o neslavný rekord mistrovství světa kvůli své neaktivitě v útočném pásmu. Seveřané vystřelili pouze čtyřikrát na branku Reto Berry a zdaleka nenavázali na senzační vítězství a výkon se Švédy. Švýcarští hokejisté uspěli po fotbalovém výsledku 1:0 a trefě dvougólového střelce z českého utkání, forvarda San Jose Sharks Tima Meiera.

Švýcaři slaví branku Timo Meiera proti Dánsku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Jari Pestelacci

Oba týmy šly do vzájemné bitvy s výhrou proti těžkým sokům z úvodních zápasů na turnaji v zádech. Zatímco Švýcaři se vypořádali s českými hokejisty (5:2), Dánové dokázali poprvé v historii světových šampionátů najít recept na Švédsko (4:3).

V brankovišti Švýcarů nahradil oproti sobotě Genoniho, který patřil k hlavním strůjcům úspěchu proti českému výběru, Berra. Nejvíce práce měl během úvodního dějství, kdy na něho z holí dánských hokejistů mířily dvě střely, zatímco ve zbývajících dvou třetinách pouze po jedné.

"Nechci říct, že bychom hráli špatně. Už od prvního střídání jsem však měl takový pocit, že dnes to bude patrně ohromně těžké. Švýcaři hrají opravdu dobře. Moc dobře. Byli na ledě opravdu rychlí a bylo to pro nás obtížné. I tak nám ale až do konce dávalo šanci, že jsme pouze jednou inkasovali," řekl kouč Dánů Heinz Ehlers.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dánsko – Švýcarsko

Švýcaři začali náporem, Praplan však úvodní šance nevyužil. Brzy poté musel jeho tým do oslabení po faulu Alatala. V šesté minutě jel Meier sám na Dahma, ten ho však vychytal. Jeden z ofenzivních tahounů San Jose v NHL si spravil chuť ve 14. minutě, kdy ranou zápěstím z kruhu nechytatelně zavěsil.

O chvilku později slavili Seveřané vyrovnání, jenže se tak stalo už poté, co byla přerušena hra. Skóre už se pak nezměnilo až do konce zápasu. Pět minut před koncem mohl favorizované Švýcary uklidnit Kurashev, ale ze sóla Dahma přelstít nedokázal. Dánové to pak v závěru zkusili bez gólmana, ale na vyrovnání nedosáhli.

"Hráli jsme velmi dobře v obraně," pochvaloval si kouč vítězů Patrick Fischer. "Dali jsme pouze jediný gól, ale výsledkem je i tak naše výhra. Je moc důležité to nastavení mysli, abyste byli připravení a zůstali v klidu. Věděli jsme, že nás čeká vyrovnaný zápas, ale pracovali jsme velmi dobře celých šedesát minut v obraně i útoku," dodal Fischer.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):

Dánsko - Švýcarsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 14. Meier (Hischier, Mirco Müller). Rozhodčí: Šír (ČR), Stano - Synek (oba SR), Ondráček (ČR). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Bez diváků.

Sestavy:

Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Larsen, O. Lauridsen, Kristensen, Krogsgaard - Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker - Andersen, Jesper Jensen, Hardt - Bau, True, Meyer - Poulsen, M. Madsen, Olesen - From. Trenér: Heinz Ehlers.

Švýcarsko: Berra - Siegenthaler, Mirco Müller, Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Heldner, Alatalo - Praplan, Bertschy, Scherwey - Meier, Hischier, Andrighetto - Simion, Corvi, Hofmann - Vermin, Kurashev, Ambühl. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články