První etapa začne na silnici u kostela podél základní školy Komenského právě po křižovatku s Jiráskovou. „Očekávám tedy, že omezení budou v období dalšího uvolňování protiepidemických opatření. Souvisí s tím hlavně zvýšená návštěvnost zámku nebo koupaliště,“ komentoval opoziční zastupitel Ivan Charvát.

Klíčová je podle něj kvalitní příprava, rozdělení stavby na etapy a harmonogram prací, který umožní včasnou a pružnou reakci na případné komplikace. „Bohužel se setkává realizace dvou významných dopravních staveb a budeme to muset strpět,“ uznal Charvát.

Stavaři ve Slavkově pracují s technikou.
Průtah Slavkovem: dělníci začali se stavbou pod Palackého náměstím. Podívejte se

Do ulice Malinovského se tak v prvních měsících stavby bude moci najíždět pouze z ulic Tyršova a Jiráskova. Uzavírka bude platit od křižovatky s Jiráskovou. Stroje se v první fázi budou pohybovat poblíž mateřské školy Karolinka a hasičské stanice. „K areálu koupaliště, stadionu a golfu tak auta budou moci přijíždět z okolních ulic: Pod Oborou, Příční a Kaunicova. Následně, na konci léta, se dopravní situace „vymění“. Řidiči pak budou moci zajíždět alespoň k oběma školám a využívat zdejší parkoviště,“ radila řidičům mluvčí Slámová.

Problémy s parkováním

Aktuálně přitom už dopravu v centru komplikují objížďky spojené se zmíněnou stavbou kruhového objezdu a opravami průtahu. „Naštěstí kvůli tomu nemusím jezdit na druhou stranu města. Ale před domem se mi točí denně spousta aut. Jsou teď také problémy s parkováním,“ komentovala aktuální situaci Slavkovanka Karin Vítková.

V zámeckém parku ve Slavkově u Brna pokračují restaurátorské práce na barokních sochách, které byly vytvořeny před třemi staletími.
Oživují zašlou krásu. Podívejte se, jak restaurují sochy ve slavkovském parku

Kvůli stavbě nebude v provozu také zastávka autobusu před poliklinikou a dočasně se přemístí na ulice Husova a Bučovická. Následně skončí na Palackého náměstí na parkovišti před radnicí. „Projekt počítá s celkovou rekonstrukcí zpevněných ploch v ulici Malinovského. Umístění stávající komunikace, parkovacích stání i chodníků zůstane zachováno. Důraz bude dán na úpravu šířkového uspořádání ulice, úpravu tvaru křižovatek a zřízení míst pro přecházení. Chodci je najdou u kostela a u vchodu do školního dvora,“ přiblížila Slámová.

Na nových místech zaparkují auta před mateřskou školou Karolínka. „V plánu je dále instalace nového veřejného osvětlení. Mírně bude posunut a zkrátí se také přechod pro chodce u polikliniky. Konstrukce vozovky je navrhnuta s novými únosnými podkladními vrstvami s povrchovou úpravou z asfaltobetonu, parkovací stání s kamennou dlažbou a chodníky s betonovou dlažbou," dodala mluvčí města s tím, že stávající alej zůstane zachována, protože zeleň ve městě je důležitá pro zlepšení mikroklima u škol.

Mapka zásahů na Malinovského ulici.Mapka zásahů na Malinovského ulici.Zdroj: MĚSTO SLAVKOV