Proměna skladiště v kavárnu vyhrála architektonickou soutěž Karla Hubáčka

  10:56
Proměnu zanedbaného libereckého drážního skladiště na společenské místo, kde se lidé rádi setkávají, letos ocenila porota Soutěže Karla Hubáčka - Stavba roku Libereckého kraje. Jejím absolutním vítězem se stala kavárna a pražírna DOK Nordbeans.

Autory návrhu na přestavbu jsou architekti ze studia ANUK. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Odborníky i laickou veřejnost zaujala rekonstrukce kavárny především kvalitním architektonickým řešením, díky kterému se z brownfieldu stal moderní prostor citlivě pracující s okolní zástavbou.

„Naším záměrem bylo především spojit prostor kavárny a pražírny – abychom transparentně ukázali, jak káva v šálku vzniká. Princip transparentnosti se pak promítl do celého architektonického záměru, který pro nás zpracovalo studio ANUK. To se odrazilo i ve volbě samotných materiálů,“ uvedl jednatel firmy Nordbeans Martin Kozel. 

Podle něj se současný tvar projektu nerodil lehce. „Zásadní stavební rozhodnutí jsme dělali loni na jaře, v průběhu první vlny pandemie. Volili jsme, zda v nejisté době DOK ‚ořezat‘ na základní účel, nebo zda pokračovat v původním, investičně náročnějším záměru. Dnes jsme rádi, že jsme měli odvahu pokračovat,“ dodal. Kavárna a pražírna funguje v areálu hlavního libereckého nádraží od loňska.

Výhercem Ceny hejtmana se stala Přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

„Cenu hejtmana v Soutěži Karla Hubáčka jsem se rozhodl udělit právě jemu, a to za komplexní a novátorské řešení přístavby budovy a přilehlého parku. Chtěl bych autorům poděkovat za odvážnou a úspěšnou propagaci sklářské tematiky prostřednictvím originálního architektonického řešení,“ zdůvodnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Přístavba ve tvaru skleněného broušeného drahokamu podle něj navíc elegantně odkazuje na sklářskou a bižuterní tradici města.

S veřejností se odborníci shodli na ocenění pro nový pavilon Mateřské školy v Mníšku. Nízkoenergetická dvoupodlažní stavba využívá pro školku netypické loftové řešení. Děti mají k dispozici otevřený prostor se závěsnými didaktickými prvky. Hygienické zázemí je stylizováno do podoby hravého vodního světa.

V kategorii stavby pro veřejnost zvítězila netradičně pojatá Vyhlídka Špička u Tanvaldu, která je dílem architektů ze studia Mjölk. Nejlepší stavbou pro bydlení je podle poroty zrekonstruovaný dům Špejchar na Českolipsku. I letos byla udělena Cena poroty, kterou získala Kotelna na biomasu Andělská hora jako zvláštní ocenění za záchranu architektonického dědictví.

Vítězové obdrželi autorskou cenu, skleněnou vodováhu, kterou pro soutěž vytvořil v roce 2019 student umělecké sklářské školy v Železném Brodě Roman Mareš. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 29 projektů.