Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku se postupně vrací k běžnému provozu, výrazně pomáhá očkování

Frýdek-Místek |

Nemocnice ve Frýdku-Místku se postupně vrací do běžného provozu. Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 postupně ubývá a nemocnice rozbíhá plánované operace. Celé situaci výrazně napomáhá postupné očkování, kdy bylo v očkovacím centru vyočkováno už přes 40 tisíc dávek.

Nemocnice ve Frýdku-Místku má v provozu už jen jedno covidové oddělení. Díky tomu mohla už částečně rozvolnit.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Máme 24 standardních pacientů a 4 pacienti jsou bohužel ještě na ARU, takže ta situace je výrazně lepší, než byla v prvním kvartále. Nicméně ta čísla jsou pořád ještě na ten běžný stav vysoká a to, co bylo v loňském roce, tak by ty čísla dnešní byly maximální, ale ta situace je výrazně lepší, než byla."

Rozběhly se také plánované operace a v provozu je už více operačních sálů.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Vracíme se, byť ještě nejsme úplně v normálu, tak se k němu začínáme blížit. Některá oddělení ještě bohužel nejsou, protože zdravotníci z těchto oddělení buďto očkují nebo pracují na covidových odděleních, ale věřím, že v nejbližší době by se ta situace mohla vrátit. A i tyto oddělení, které byly vlastně 14 měsíců zavřené, tak by mohly být v nejbližší době otevřené."

V areálu pořád probíhá testování veřejnosti na covid-19, a to jak antigenními, tak PCR testy. Testovací stanoviště už se přesunulo opět ven k zadnímu vjezdu.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Je to jednak kvůli počasí a jednak protože i během covidu se nemocnice neustále rozvíjí, takže v prostorech, kde se testovalo, byla tento týden zahájena rekonstrukce. Budeme tam dělat čtvrtou stanici následné péče, takže i to byl důvod, proč jsme museli prostory opustit. Ony byly komfortnější, přece jenom ještě občas je zima, takže zdravotníci, kteří testují, tak to mají těžké, ale už jsou zvyklí, takže už se teď testuje zase venku."

Na postupném rozvolnění se podle ředitele podílí hlavně očkování ve velkokapacitním očkovacím centru. Vyočkováno tam bylo už přes 40 tisíc dávek vakcín.

Miroslava Horáková, vrchní sestra urologie NemFM: "Dostali jsme se do fáze, kdy očkujeme přibližně 1000 lidí denně, zrovna dneska máme dvě dávky, kdy očkujeme Modernou i Pfizerem, což je vždycky náročnější logisticky, ale zatím to zvládáme dobře."

Díky rychlosti očkování se daří ve Frýdku-Místku poměrně rychle odbavit registrované zájemce. Na řadu přicházejí většinou během pár dní. Proto tady netrpělivě vyhlížejí otevření registrace pro všechny věkové kategorie.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Kdyby se co nejdříve pustilo 18 plus, tak by to pro celé očkování nejenom tady v našem očkovacím místě, ale v celé republice bylo výrazně lepší. Protože ti klienti se stejně řadí podle věku, kdy jsou pouštěni za závoru a bylo by to daleko jednodušší pro všechna očkovací místa i s plánováním vakcín. Takže řekl bych, že by bylo co nejrychleji nejrozumnější pustit opravdu všechny občany k očkování."

Očkování v současnosti komplikují také sami registrovaní, protože žádají změny termínů druhé dávky, která je naplánována vždy po 42 dnech od prvního očkování.

Petra Horáková, administrativní pracovnice: "Lidé nejčastěji volají, že chtějí změnit termín kvůli dovolené. Dá se to posunout dříve maximálně o 4 dny. Dozadu poté může být až 90 dnů od první dávky. Někdy jim to nestačí, takže se musí posunout dozadu."
Miroslava Horáková, vrchní sestra urologie NemFM: "Díky tomu nemusejí chodit na PCR testy, když mají ten certifikát, který dostanou po druhé dávce očkování."

V pondělí se otevřela registrace na očkování pro lidi starší 35 let a od středy se mohou registrovat lidé starší 30 let.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

2. října 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Nemocnice ve Frýdku-Místku se postupně vrací k běžnému provozu, výrazně pomáhá očkování
Vydáno 24. května 2021 12:18, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku se postupně vrací do běžného provozu. Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 postupně ubývá a nemocnice rozbíhá plánované operace. Celé situaci výrazně napomáhá postupné očkování, kdy bylo v očkovacím centru vyočkováno už přes 40 tisíc dávek.

Nemocnice ve Frýdku-Místku má v provozu už jen jedno covidové oddělení. Díky tomu mohla už částečně rozvolnit.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Máme 24 standardních pacientů a 4 pacienti jsou bohužel ještě na ARU, takže ta situace je výrazně lepší, než byla v prvním kvartále. Nicméně ta čísla jsou pořád ještě na ten běžný stav vysoká a to, co bylo v loňském roce, tak by ty čísla dnešní byly maximální, ale ta situace je výrazně lepší, než byla."

Rozběhly se také plánované operace a v provozu je už více operačních sálů.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Vracíme se, byť ještě nejsme úplně v normálu, tak se k němu začínáme blížit. Některá oddělení ještě bohužel nejsou, protože zdravotníci z těchto oddělení buďto očkují nebo pracují na covidových odděleních, ale věřím, že v nejbližší době by se ta situace mohla vrátit. A i tyto oddělení, které byly vlastně 14 měsíců zavřené, tak by mohly být v nejbližší době otevřené."

V areálu pořád probíhá testování veřejnosti na covid-19, a to jak antigenními, tak PCR testy. Testovací stanoviště už se přesunulo opět ven k zadnímu vjezdu.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Je to jednak kvůli počasí a jednak protože i během covidu se nemocnice neustále rozvíjí, takže v prostorech, kde se testovalo, byla tento týden zahájena rekonstrukce. Budeme tam dělat čtvrtou stanici následné péče, takže i to byl důvod, proč jsme museli prostory opustit. Ony byly komfortnější, přece jenom ještě občas je zima, takže zdravotníci, kteří testují, tak to mají těžké, ale už jsou zvyklí, takže už se teď testuje zase venku."

Na postupném rozvolnění se podle ředitele podílí hlavně očkování ve velkokapacitním očkovacím centru. Vyočkováno tam bylo už přes 40 tisíc dávek vakcín.

Miroslava Horáková, vrchní sestra urologie NemFM: "Dostali jsme se do fáze, kdy očkujeme přibližně 1000 lidí denně, zrovna dneska máme dvě dávky, kdy očkujeme Modernou i Pfizerem, což je vždycky náročnější logisticky, ale zatím to zvládáme dobře."

Díky rychlosti očkování se daří ve Frýdku-Místku poměrně rychle odbavit registrované zájemce. Na řadu přicházejí většinou během pár dní. Proto tady netrpělivě vyhlížejí otevření registrace pro všechny věkové kategorie.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Kdyby se co nejdříve pustilo 18 plus, tak by to pro celé očkování nejenom tady v našem očkovacím místě, ale v celé republice bylo výrazně lepší. Protože ti klienti se stejně řadí podle věku, kdy jsou pouštěni za závoru a bylo by to daleko jednodušší pro všechna očkovací místa i s plánováním vakcín. Takže řekl bych, že by bylo co nejrychleji nejrozumnější pustit opravdu všechny občany k očkování."

Očkování v současnosti komplikují také sami registrovaní, protože žádají změny termínů druhé dávky, která je naplánována vždy po 42 dnech od prvního očkování.

Petra Horáková, administrativní pracovnice: "Lidé nejčastěji volají, že chtějí změnit termín kvůli dovolené. Dá se to posunout dříve maximálně o 4 dny. Dozadu poté může být až 90 dnů od první dávky. Někdy jim to nestačí, takže se musí posunout dozadu."
Miroslava Horáková, vrchní sestra urologie NemFM: "Díky tomu nemusejí chodit na PCR testy, když mají ten certifikát, který dostanou po druhé dávce očkování."

V pondělí se otevřela registrace na očkování pro lidi starší 35 let a od středy se mohou registrovat lidé starší 30 let.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000025665/nemocnice-ve-frydku-mistku-se-postupne-vraci-k-beznemu-provozu-vyrazne-pomaha-ockovani