Praha 2 vybrala vítěze architektonické soutěže o obnovu parku U Hradeb

24.05.2021 14:51

Praha 2 již zná výsledky veřejné architektonické soutěže o obnovu parku U Hradeb. V konkurenci osmi soutěžních návrhů zvítězil návrh architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA.

Praha 2 vybrala vítěze architektonické soutěže o obnovu parku U Hradeb
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Soutěžní porota byla složená ze zástupců MČ Praha 2 a nezávislých odborníků z řad předních českých architektů a krajinářů. Cílem soutěže bylo vybrat návrh, který nabídne nejlepší architektonické i krajinářské řešení revitalizace území kolem Novoměstských hradeb, navazující na okolní parkové lokality. Veřejnou architektonickou soutěž vypsala městská část Praha 2 na konci loňského roku.

„Anonymní soutěž probíhala několik měsíců a v porotě zasedla kromě zástupců městské části i řada předních českých architektů a krajinářských architektů, kteří hodnotili celkový přístup k řešenému území, kde by měla vzniknout i malá zahradní restaurace a dětské hřiště. Nakonec se porota na vítězném návrhu shodla jednomyslně, ale vysokou kvalitu měly i další oceněné projekty,“ přibližuje průběh soutěže místostarosta Prahy 2 Jan Kolář, který zároveň oceňuje, že zadání architektonické soutěže umožnilo vybírat z mnoha různých řešení.

U vítězného návrhu ocenila porota především citlivou práci s charakterem místa a kompozici jednotlivých objektů a prostranství. Návrh počítá také s efektivním hospodařením s dešťovou vodou.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Pro studio MCA je to další z řady vítězství v architektonických soutěžích na veřejná prostranství. Na druhém místě skončil ateliér Roháč Stratil a třetí příčku obsadil tým kolem krajináře Vladimíra Sitty. Za zvlášť pozoruhodné podněty porota zároveň odměnila soutěžní návrh ateliéru MDMA Architects a soutěžní návrh architekta Marka Janoty.

Oceněné návrhy budou stejně jako u ostatních soutěží v brzké době k nahlédnutí na stránkách České komory architektů. S vítězem soutěže začne nyní městská část jednat o podpisu smlouvy na další projektové fáze.

Městská část na přípravě soutěže spolupracovala s Českou komorou architektů (ČKA), s právní kanceláří Havel&Partners a organizací CBArchitektura, které se soutěžím věnují dlouhodobě. Soutěž o návrh je odbornou veřejností doporučována jako nejlepší a nejtransparentnější způsob zadání na projekt veřejné stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…