Menu
MotherClub.cz
Jídelníček pro děti

Pohanka: Recepty pro kojence i starší děti. Proč pohanku zařadit do jídelníčku dětí?

Pohanka je tradiční bezlepková potravina našich předků. Protože je velice zdravá a chutná, dnes je opět ve velké míře zařazována do našeho jídelníčku, a to nejen jídelníčku dospělých, ale i dětí. Pohanka má spoustu předností a dá se konzumovat v mnoha podobách. Je vhodná i pro kojence? A co z ní můžeme dětem doma připravit?

Zdravá pohanka pro děti. Čím nejlépe začít?

Pohanku pro děti seženete jak ve zdravých výživách, tak například i v lékárnách a specializovaných prodejnách. Nabízí se jako pohankové zrno, pohanka lámanka, pohankové vločky, pohankový nápoj, pohankové těstoviny, nebo jako instantní pohanková kaše či pohankové křupky. Samozřejmě nechybí ani pohanková mouka a pohanková krupice, ze kterých můžete dětem připravit celou řadu zdravých dobrot. Pokud přemýšlíte, v jaké formě nabídnout pohanku dítěti, ideální je začít sladkou pohankovou kaší a pohankovými křupkami.

Pohanka byla stravou našich babiček. Na našem území se pěstovala a hojně konzumovala zejména na Moravě, kde dnes patří v mnoha restauracích a valašských pivnicích k tradičním pokrmům, kterým žádný z turistů neodolá. Na severní Moravě se také nachází pohankový mlýn, který pohanku zpracovává. Z pohanky se nevyužívá pouze zrno, ale i pohankové slupky, a to pro přípravu čaje pro zdravé cévy, a také jako výplň do polštářů.

Co obsahuje pohanka?

O tom, že je pohanka zdravá, nemůže být pochyb. Obsahuje hodně bílkovin i vlákniny, je bohatá na železo, hořčík, měď, mangan, vápník i zinek, také na vitamíny skupiny B, vitamín E a rutin, který je dobrý na cévy a je ho nejvíce obsaženo v pohankových slupkách, z nichž se připravuje čaj. Pohanka působí blahodárně na cévy a pomáhá při žaludečních vředech či jiných zánětlivých chorobách vnitřních orgánů s možností krvácení. Prospívá i při menstruaci, hemoroidech nebo nádorových onemocněních.

Pohanka má tu výhodu, že je bezlepková, proto ji můžete v menším množství zařadit mezi první dětské příkrmy, nebo ji nabízet dětem v případě, pokud z nějakého důvodu nemohou konzumovat lepek.

Pohanka: Tipy na recepty sladké i slané a vše, co o ní potřebujete vědět

Odkdy může dítě pohanku?

Děti mohou jíst pohanku přibližně od doby podávání prvních příkrmů, což je u každého dítěte individuální. Určitě nic nezkazíte, když dítěti pohanku v menším množství nabídnete přibližně od 6 až 9 měsíců, nejlépe poté, co si již dítě zvykne na rýži, kukuřici a jáhly. Pohanka obsahuje hodně vlákniny a celkově by pro kojence mohla být hůře stravitelná, proto nejprve vyzkoušejte lépe stravitelnější potraviny, a teprve poté až pohanku. V pořadníku stojí hned za jáhlovou kaší.

Nezapomínejte také na ovesné kaše a první příkrmy s obsahem lepku, aby organismus dítěte mohl co nejdříve na lepek odpovídajícím způsobem zareagovat. Ideální je, když dítěti do jednoho roku zkusíte nabídnout pohanku jako kaši nebo křupky. Křupky také bývají mixované s jinými druhy bezlepkových plodin, zejména s rýží a kukuřicí.

Jak uvařit pohanku?

Pohanku uvaříme stejně jednoduše jako rýži nebo jáhly. Nejprve ji propláchneme, zalijeme vodou a dáme do hrnce. Po chvíli nám krásně změkne. Dbejte na to, abyste měli v hrnci vždy dostatek vody, aby se vám pohanka nepřipálila. Pohanková kaše je velmi výživná a dítěti stačí opravdu malé množství. Pohanku můžete případně i smíchat s rýží nebo jáhlami.

Rychlejší způsob přípravy pohankové kaše je samozřejmě z instantní kaše, kterou jednoduše rozmícháte v teplém mléce, anebo také v převařené kojenecké vodě. Lze uvařit i pohankovou krupici, a to klasickým způsobem, kdy pohankovou krupici zavaříme do mléka či do vody a důkladně mícháme, dokud není kaše hotová.

Recepty z pohanky pro kojence i starší děti

Pohanková kaše s borůvkami

Dětem může chutnat pohanka na sladko, zejména s ovocem a medem. K pohance se například skvěle hodí borůvky. Kojencům kaši zásadně nepřislazujeme, stačí jen uvařenou pohanku doměkka rozmíchat s borůvkami, anebo jiným druhem ovoce. V úvahu připadají jablka, hrušky, nebo třeba banán.

Starším dětem už můžete chystat důmyslnější kaše, například také přislazené medem či javorovým sirupem, omaštěné máslem nebo obohacené sušeným ovocem či oříšky. Přidat lze i bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, k jablíčkům třeba i trochu skořice, k banánu zase kakao.

Zeleninová polévka s pohankou

Připravte dětem jednoduchou polévku z mladé jarní zeleniny, například mrkve, zeleného hrášku a brambor. Přidejte pohanku, polévku uvařte a poté rozmixujte. Větším dětem ponechte kousky uvařené zeleniny a pohanky v přirozeném stavu a polévku také osolte, případně do ní můžete přidat i lístečky medvědího česneku.

Pohankové rizoto s mrkvičkou

Uvařte pohanku běžným způsobem. Zvlášť si nechte projít varem mražený zelený hrášek. Mrkev nastrouhejte najemno a zlehka ji orestujte na rostlinném oleji, přidejte trochu soli a hrášek, směs podlijte vodou a zeleninu poduste. Nakonec rizoto smíchejte s pohankou. Můžete přidat i nastrouhaný sýr cihla.

Pohanku lze nahradit pohankovými těstovinami a starším dětem můžete do jídla přidat i trochu zázvoru a kurkumy, a to přímo do restující se mrkvičky.

Pohanka se sýrem a pažitkou

Uvařenou pohanku jen smícháte s máslem, osolíte, přidáte nastrouhaný sýr cihla, který se v horké pohance krásně rozpustí, a nadrobno pokrájenou pažitku. Tuto slanou kaši můžete podívat s kefírem nebo bílým jogurtem. Starším dětem (pokud snesou) můžete přidat i trochu česneku.

Pohankové palačinky s marmeládou

Připravte si jednoduché těstíčko z pohankové mouky. Stačí jen mouku rozmíchat s vodou do hladka, lze ale i mouku rozmíchat s mlékem a vajíčky, směs nalijeme na teflonovou pánev a opékáme, na oleji, či bez něj.

Hotové palačinky či jednoduché pohankové placky můžeme ochutit domácím džemem, bílým jogurtem nebo jen trochou másla, soli a zelených bylinek.

Ohodnoťte tento článek:
3,7
Právě čtete

Pohanka: Recepty pro kojence i starší děti. Proč pohanku zařadit do jídelníčku dětí?