Královskou etapu Gira komplikoval déšť, pro triumf ve zkráceném závodě si dojel Bernal

Zkrácenou královskou 16. etapu Gira d'Italia vyhrál Egan Bernal. Kolumbijský cyklista si v nepříjemném počasí připsal druhý dílčí úspěch v letošním ročníku a upevnil si první místo v průběžném hodnocení.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Cortina d'Ampezzo (Itálie) (Aktualizováno: 17:46 24. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijský cyklista Egan Bernal

Kolumbijský cyklista Egan Bernal | Foto: AP, Fabio Ferrari | Zdroj: ČTK / AP

Peloton měl dnes v Dolomitech původně jet 212 km, ale kvůli dešti a sněhu pořadatelé trať zkrátili o 60 km a vynechali z ní také dvě obávaná horská sedla Passo Fedaia a Passo Pordoi, kde měla být vrchařská prémie nejtěžší kategorie.

Patnáctou etapu Gira vyhrál Campenaerts, lídr Bernal dojel s dalšími favority s velkým odstupem

Číst článek

„Za těchto podmínek by byly sjezdy příliš nebezpečné. Naším hlavním cílem je zajistit, aby se závodníci dostali bezpečně do Milána. Rozhodli jsme se, že je důležitější udělat kratší a intenzivnější etapu než čelit riziku,“ odůvodnil zrušení dvou sjezdů ředitel závodu Mauro Vegni.

S těžkými podmínkami se nejlépe vyrovnal Bernal a v polovině stoupání na Passo Giau, který se po úpravě trati stal letošním nejvyšším vrcholkem Gira, úspěšně zaútočil. Poté zvládl i 17 kilometrů dlouhý sjezd a navázal na triumf z deváté etapy.

Vítěz předloňské Tour de France nakonec do cíle dojel s náskokem 27 sekund před Romainem Bardetem z Francie a domácím Damianem Carusem, který se posunul na druhé místo průběžné klasifikace.

„Chtěl jsem z toho udělat show, předvést něco výjimečného. A přesně tyhle podmínky mi vyhovují. Vlhko, zima, kdy musíte pořádně zatnout zuby. Bylo to riskantní, ale tým mi věřil a povedlo se,“ řekl Bernal.

Na vedoucího Bernala ztrácí dvě minuty a 24 sekund. Třetí je Hugh John Carthy z Velké Británie, který za čtyřiadvacetiletým Kolumbijcem zaostává o tři minuty a 40 sekund.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 16. etapa: Sacile - Cortina d'Ampezzo (153 km)

1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 4:22:41, 2. Bardet (Fr./DSM), 3. Caruso (It./Bahrain Victorious) oba -27, 4. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -1:18, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:19, 6. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) -1:21, 7. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -2:11, 8. G. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) -2:31, 9. Formolo (It./SAE Team Emirates), 10. Foss (Nor./Jumbo Visma) oba -2:33.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme