Mistrovství plné překvapení pokračuje, Slováci senzačně porazili favorizované Rusy 3:1

Slovenští hokejisté porazili na mistrovství světa v Rize Rusko 3:1 a vyhráli i třetí zápas na turnaji. Favorizovaná sborná naopak poprvé prohrála. Slováci, kteří budou posledním soupeřem českého týmu ve skupině A, o své výhře rozhodli ve třetí třetině. Vítěznou branku ve vyrovnaném utkání vstřelil v přesilové hře třinecký obránce Martin Gernát.V souběžně hraném duelu vyhráli domácí Lotyši 3:0 s Itálií.

Aktualizováno Riga (Lotyšsko) (Aktualizováno: 18:11 24. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Slovenska se radují z branky

Hokejisté Slovenska se radují z branky | Foto: Reuters, Ints Kalnins | Zdroj: Reuters

Slováci posíleni úspěšným vstupem do turnaje začali proti sborné aktivně a brankář Samonov měl stejně práce jako jeho protějšek Hudáček. Oba gólmani ale chytali od začátku spolehlivě a neinkasovali ani při prvních přesilových hrách soupeře.

Musíme mít plán a vědět, co dělat, burcuje před Běloruskem útočník národního týmu Kubalík

Číst článek

V polovině utkání se Slováci dostali do vedení. Kuzmenko sice stihl zaskočit za Samonova a odehrát puk směřující za brankovou čáru, v pokračující akci ale otevřel skóre Kelemen, který se dnes představil na šampionátu poprvé.

Rusové však rychle vyrovnali. Hned po následném buly fauloval Skalický a sborná druhou početní výhodu využila. Střelu Tolčinského tečoval bruslí Barabanov. Gólu však předcházela hra rukou útočníka Šalunova.

Obětavě hrající Slováci nepouštěli soupeře do velkého tlaku a ve třetí části se opět dostali do vedení, kdy se v přesilové hře prosadil tečovanou střelou Gernát. Rusové se pokusili vyrovnat při power play, ale naopak sami potřetí inkasovali. Slovenskou výhru zpečetil střelou do prázdné branky Ďaloga.

Lotyšsko - Itálie 3:0

I ve svém třetím utkání ve skupině B dommácí Lotyši bodovali a poskočili do čela tabulky. Italové jsou naopak stále bez bodu. 

Celý zápas se hrál pod taktovkou favorizovaných Lotyšů, ti si však nedokázali vypracovat výraznější náskok, aby statečně bojujícím Italům odskočili. V dohrávané lotyšské přesilovce na začátku druhé části zachránila Fazia po Karsumsově pokusu tyčka. Chuť si spravil ve 33. minutě díky svému důrazu, kdy po úspěšné dorážce potrestal zaváhání Italů při rozehrávce uvnitř vlastního obranného pásma. O chvíli později se z dorážky prosadil i Indrašis, jenže skóroval evidentně nohou a gól nebyl uznán.

Na začátku třetího dějství Italové skórovali, jenže ani jejich zásah neplatil. Trenérská výzva domácí střídačky odhalila ofsajd. Ve 47. minutě předvedl nádhernou individuální akci Petan, Punnenovs si však s jeho bekhendem z otočky poradil. Italové to v závěru zkusili bez gólmana, místo vyrovnání však dvakrát inkasovali.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 24. 5. 2021)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Slovensko 3 3 0 0 0 10:4 9
2. Rusko 3 2 0 0 1 12:7 6
3. Švýcarsko 2 2 0 0 0 6:2 6
4. Bělorusko 3 1 0 1 1 5:8 4
5. Dánsko 2 1 0 0 1 4:4 3
6. Česko 3 0 1 0 2 8:11 2
7. Švédsko 2 0 0 0 2 3:5 0
8. Velká Británie 2 0 0 0 2 2:9 0

Slovensko - Rusko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Kelemen (M. Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Hrivík, Cehlárik) - 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Bez diváků

Lotyšsko - Itálie 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Karsums (Krastenbergs), 59. Darzinš (Džerinš, Freibergs), 60. Karsums. Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 3:4, navíc Keninš (Lotyšsko) 10 min. Bez využití. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme