České středohoří ukrývalo vzácnou fosílii z druhohor, vypadá jako plástev

  18:28
Pracovník děčínské lesní správy objevil u Těchlovic na Děčínsku vzácnou zkamenělinu z doby druhohor, tedy desítky až stovky milionů let starou. Na první pohled vypadá jako včelí plástev, ale jedná se o ichnofosilii, tedy fosilní stopu po činnosti organismů zvanou paleodictynon.

Na první pohled vypadá jako zkamenělá včelí plástev, ale jedná se o ichnofosilii, tedy fosilní stopu po činnosti organismů zvanou paleodictynon. | foto: muzeum města Ústí nad Labem

Ichnofosilie bude nyní zapsána do sbírek ústeckého muzea. „Pro oblast Labských pískovců a Českého středohoří je to mimořádný nález. Mimořádný je i pro poznání prehistorické etapy vývoje v českých zemích,“ uvedl ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Podle něj jde o první objev této fosilní stopy v regionu. Ichnofosilie bude po zaevidování podrobena pečlivému zkoumání, muzejníkům pomůže odborník z Geologického ústavu Akademie věd. 

Návštěvníci by mohli nalezený exemplář vidět v muzeu ještě letos. „Teď se provede základní očištění, ošetření případných prasklin a konzervace,“ přiblížil Houfek.

V Česku byla fosilní stopa v minulosti nalezena například v Králickém příkopu na Rychnovsku či na Chloumeckém hřbetu na křídové pánvi mezi Mladou Boleslaví a Jičínem.

Autor: