První podnik české enduro serie ovládl Lukasik s Průdkovou

Devátý ročník České enduro serie zahájila nová lokalita Králičák. Kdo si o uplynulém víkendu vedl nejlépe?

Autor: Jan Měšťák
Foto: Jakub Šedivý
První podnik české enduro serie ovládl Lukasik s Průdkovou

 

Česká T-Mobile Enduro serie započala svůj 9. ročník v nové, velmi vychvalované lokalitě pod Kralickým Sněžníkem. Ski Kraličák se tak po víkendu dle většiny účastníků zařadil mezi topové destinace českého endura. Kamil Tatarkovič se svou partou do toho během týdne pořádně kopli a namotali celkem 5 měřených úseků, ve kterých si na své přišel každý závodník. Technické, prudké ale především zábavné erzety byly vychvalovány během celého víkendu. Závodníkům dojmy nepřekazilo ani několik dešťových přeháněk s občasným krupobitím, které trať tu a tam proměnily na bahenní a tím i místy nesjízdné úseky.

Mezi ženami ve všech měřených úsecích nejlépe zaúřadovala Barbora Průdková (Multicraft MTB Team), když druhé nejrychlejší ženě víkendu Andree Drengubákové v součtu nadělila více jak minutu. Třetí místo obsadila Ševčíková Jana se ztrátou necelých tří minut na první Terezu. 

“Bylo to super skvělé. Moc jsem si to užila! Bahno mám moc ráda, je to taková výzva, jak dlouho vydržíš jet na kole. První erzeta byla brutální, ale taktika sprint dolů po nohách vyšla skvěle. Jinak moc příjemně mě to tady v areálu překvapilo! Každá erzeta byla úplně jiná a myslím, že si nikdo nemůže stěžovat. Za mě mají pořadatelé jedničku s hvězdičkou. Jsem ráda, že mi to dnes vyšlo,” prozradila zabahněná, ale šťastná Barbora po závodě.

Na dojmy po prvním závodě sezony jsme se zeptali i Andy, které po sobotním tréninku ležel v hlavě přeskok padlého stromu.

“No emocí je hodně, je to pro mě letos teprve třetí víkend takhle v terénu a rovnou to byly docela technicky náročné erzety. Myslím, že za jiných okolností by přesně tyhle tratě byly moje gusto, teď mi v nich chyběla hodně kondice a ten skok přes strom? Na startu jsem se rozhodla, že to nepojedu, protože kluci říkali, že tam je už nějak pochroumanej odraz. Jenže pak jsem se ke skoku blížila a zaznamenala fandy a fotografy, tak mi to nedalo a prostě na srdcaře jsem to tam vyslala a dopadlo to docela dobře - nejdřív. Dopadla jsem, možná ještě 5 cm jela, ale hned na to se mi v bahně zamkla řídítka a šla jsem k zemi. Ale nevadí, jsem ráda, že jsem nevysrabila a teda RZ fakt pěkný, technický, prudký, místama mi to připomínalo skoro ews a byl to dost návrat k Pure enduro-žádnej bikepark a všechno za svý. Pěkný!”

Mužskou kategorii si celkově dle očekávání podmanil polský jezdec Slawomir Lukasik (NS Bikes FrowerPower). Druhému Matějovi Charvátovi (Banshee bikes / charvatBros) i přes menší kolizi ve třetí erzetě v součtu nadělil přes třicet sekund. Bronzovou pozici si vyjel Vojta Bláha (Rock Machine Cyklomax enduro team), který teprve minulý rok nastoupil do elitní kategorie.

“Dlouho jsem nezávodil, konkrétně naposledy na EWS v Itálii, loni. Oproti loňsku mám zatím i celkem málo najeto na kole, ale snažil jsem se si závod užít a nezmatkovat. Nejelo se mi úplně podle představ, dělal jsem hodně chyb, ve dvojce dvakrát spadnul, ve čtyřce trošku vyjel z trati a udělal mnoho dalších drobných chyb, ale věděl jsem, že problémy budou mít všichni. Slawomir z Polska dřel v zimě jako kůň a i tady ukázal jakou jede pilu. Druhý místo je pro mě na start super."

"Nová lokalita byla rozhodně přínosem. Těžký RZ, pro všechny stejný podmínky, nikdo je nikdy předtím nejel, a tak se ukázalo opravdu jen to, co kdo umí uvařit v závodním dni,” prozradil po závodě Matěj.

"Závod jsem jel hlavně z důvodu rozjetí se před červnovým etapákem Trans Madeira, na který odlétám tento týden. Chtěl jsem taky potkat po dlouhé době všechny kamarády enduristy. Oba cíle to splnilo nad očekávání, takže jsem rád, že jsem se zúčastnil. Musím říct, že Enduroserie se meziročně zas o něco posunula a že některé organizační věci na které jsem si minulý rok stěžoval se zlepšily. Časomíra byla super, značení též, tentokrát byla i velmi jasně vyslovena pravidla a sankce za porušení. Tratě samy o sobě byly spíš těžší, zvláště po dešti a myslím si, že pro skoro každého byly některé pasáže výzvou. Šlapání v RZtách bylo dostatek, pro mnohé asi i příliš,” pěje chválu k organizačnímu týmu Vojta. 

“Co se týče samotného průběhu závodu, tak si myslím že byl rozhodnut už v první RZ, kde byla právě ta nejtěžší sekce. Mnoho jezdců spadlo, i několikrát a ztratili dost času. Mě se povedlo ji projet víceméně čistě a z toho jsem pak těžil celý zbytek závodu. Na RZ 2 jsem jel až moc opatrně a trochu jsem se propadl, nicméně času jsem ztratil méně než ostatní pádem na RZ 1. RZ 3, která vedla po flow trailu se mi podařilo vyhrát. Za to jsem rád a vzhledem k tomu, že se na ní dost šlapalo, tak jsem si trochu potvrdil, že trénink jsem přes zimu úplně nepodcenil. Zbytek RZ jsem jel spíš průměrně a na jistotu a dojel jsem na třetím místě, což je pro mě na Enduroserii super výsledek. Za mě tedy povedený otvírák sezóny a díky všem za super víkend, rád jsem vás viděl!”

 

Čtvrtý muž víkendu Milan Myšík (Trek Kur Enduro) a jeho pohled na závod... 

  

 

 

Svůj první závod okomentoval Jakub Říha (N1Team), kterému se závod rozplynul hned v první erzetě, a tak se musel celkově spokojit s 8. místem.

  

Druhé kolo T-Mobile Enduro Serie se pojede na 11.-13.6 na Klínovci.

 

Výsledky

 
Ženy

1.
PRŮDKOVÁ Barbora
Multicraft MTB Team
CZE 0:20:10.9 0:00:00.0
2.
DRENGUBÁKOVÁ Andrea
  CZE 0:21:33.8 0:01:22.8
3.
ŠEVČÍKOVÁ Jana
  CZE 0:22:57.6 0:02:46.6
4.
BALÍKOVÁ Pavla
  CZE 0:23:34.7

0:03:23.7

 
Muži

1.
LUKASIK Slawomir
SN Bikes FrowerPower
POL 0:15:11.7 0:00:00.0
2.
CHARVÁT Matěj
Banshee bikes / charvatBros
CZE 0:15:42.3 0:00:30.5
3.
BLÁHA Vojtěch
Rock Machine Cyklomax enduro team
CZE 0:15:47.2 0:00:35.4
4.
MYŠÍK Milan
TREK KUR ENDURO
CZE 0:15:56.4 0:00:44.7
5.
KRAL Antonin
Kellys Factory team
CZE 0:16:02.2 0:00:50.5
6.
PROKOP Michal
Rock Machine
CZE 0:16:03.8 0:00:52.0
7.
TEJCHMAN Přemek
Qayron Factory Team
CZE 0:16:05.9 0:00:54.1
8.
ŘÍHA Jakub
N1 TEAM
CZE 0:16:06.5 0:00:54.7
9.
KLOKOČKA Vojtěch
Bikestrike
CZE 0:16:14.6 0:01:02.8
10.
NEVRKLA Mikuláš
Bikeporn
CZE 0:16:27.4 0:01:15.7

Kompletní výsledky najdete na sportsoft.cz

 
 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. První podnik české enduro serie ovládl Lukasik s Průdkovou
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyHistoricky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
    Historicky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
  2. Olympijské hryDnes se bikeři seznámí s novým OH okruhem v Paříži, postaven jen kopci z odpadků
    Dnes se bikeři seznámí s novým OH okruhem v Paříži, postaven jen kopci z odpadků
  3. Ostatní závodySP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
    SP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
  4. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu
  5. OstatníBiketour 2023: Kraličák – flowtrailový tobogán a hravá lesní technika
    Biketour 2023: Kraličák – flowtrailový tobogán a hravá lesní technika
  6. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744