24.05.21 Život s kočkou

Požírání vlněných věcí

Kočky, které požírají nestravitelné předměty, například vlněné oblečení, trpí tzv. picou. Některá plemena, obzvlášť kočky siamské a barmské, jsou přirozeně náchylnější k okusování vlny. Co s tím dělat? 
Nápadné je toto chování u zvířat, která byla brzy oddělena od matky. Někteří behaviorální experti zastávají názor, že je to proto, že pach lanolinu jim připomíná pach bradavek kojící kočky. Cucání jim evokuje dobu, kdy byli ještě u matky. Někteří odborníci příčinu hledají i v nepříznivých podmínkách při odchovu. Pravděpodobné jsou i genetické příčiny u predisponovaných plemen (siamská, barmská). Rovněž je možné, že kočka v potravě nedostává dostatek vlákniny, a tak hledá způsoby, jak ji doplnit. Obecně toto problémové chování začíná tím, že kočky v transu cucají nevhodný materiál, přitom ho koušou a kousky požírají. Důsledkem může být až ucpání střev a nutná operace. Proto je nutné tomu zabránit. 
Řešení
Zamezte kočce přístup k vlněným věcem. Kotě nenechávejte hrát si s klubky vlny. Vlněné oblečení uchovávejte ve skříních, aby k němu kočka neměla přístup. U koťata a mladých zvířat je takto možno preventivně zabránit vytvoření nežádoucího návyku. Špinavé vlněné prádlo bez zbytečných prodlev odneste do koše na prádlo. Většina koček, které cucají vlnu, se tohoto zlozvyku zbaví kolem třetího roku věku. Přesto je lepší problémové chování řešit dříve. Kočce dejte k dispozici na okusování kočičí trávu. Když kočku nachytáte, jak něco okusuje a cumlá, nekřičte na ni a netrestejte ji. Pokusy odradit kočky od tohoto chování často nevhodné projevy jen posilují a situace se může dál zhoršovat. Tresty v kočce vyvolávají spíš nejistotu a mohou vést k dalšímu nevhodnému chování (protestní pomočování atd.). Někdy se doporučuje potírat nebo sprejovat nestravitelné věci speciálním sprejem. Je to však náročné, může to oblečení poškodit a někdy ani tento způsob nevede k uspokojivým  výsledkům. Jak tedy postupovat? Když kočku přistihnete, přerušte nežádoucí činnost, řekněte jasné „ne“ a místo toho jí nabídněte jinou činnost. Například převeďte pozornost ke hře. Nebo ji můžete zabavit kartáčováním. Obě taktiky mají společný princip, vyrušit jí od nežádoucí činnosti a přesměrovat pozornost k činnosti žádoucí. Snažte se kočce vymýšlet různé hry, celkově ji zajímavěji zaměstnat a obohatit prostředí o různé prolézačky a skrýše, aby se méně nudila a měla méně příležitostí ke „zlobení“. Pokud je toto chování intenzivní a nic nepomáhá, je dobré poradit se s kočičím psychologem. 
Zdroje: Arden Mooreová, Zdravá kočka, tipy a triky jak zajistit vaší kočce šťastnější život, Mladá fronta, 2017 
Renate Jonesová, Kočky síla a elegance, Knižní klub, 2012
Foto: pixnio.com