Beachvolejbalová událost roku v Česku:  J&T Banka Ostrava Beach Open 2021 nabídne poslední body pro start na olympiádě

S napětím očekávaná přehlídka světového plážového volejbalu v České republice – 3. ročník J&T Banka Ostrava Beach Open 2021 – slibuje před svým zahájením výbornou podívanou. Navíc jde do posledních příprav s nadějí, že budou hráči a hráčky moci ukázat své umění alespoň s malou diváckou podporou v zádech.

V Ostravě si to 32 mužských a stejný počet ženských párů rozdá necelé dva měsíce před jasným sportovním vrcholem letošního roku, kterým jsou o rok odložené olympijské hry v Tokiu. Právě blížící se olympiáda výrazně ovlivní i samotný ostravský turnaj. Ve světovém kalendáři totiž půjde o závěrečný 4hvězdičkový podnik před uzavřením kvalifikačního období, což pro řadu párů znamená poslední možnost zajistit si body potřebné k posunu v žebříčku na místa, která opravňují ke startu v Tokiu. „Jsme ve velkém očekávání, jde o událost, jejíž význam ještě zvýraznil průběh letošní sezony. Právě poslední možnost získat místo pro olympijský turnaj v Tokiu zvyšuje jeho důležitost,“ uvedl Marek Pakosta, předseda České volejbalové federace, „bude to jistě jedna z nejvýraznějších akcí v roce, v němž český volejbal slaví 100 let od založení domácí federace.“

Definitivní složení startovního pole bude známé až tři dny před úvodním hvizdem pětidenní akce, která bude na čtyřech kurtech v Dolních Vítkovicích odstartována 2. června. Předseda svazu Pakosta předpokládá, že vedle uchazečů o poslední důležité body pro kvalifikaci na OH dorazí i řada již jistých účastníků her v Tokiu: „Půjde o poslední možnost zahrát si kvalitní světový turnaj před startem olympiády.

J&T Banka Ostrava Beach Open 2021 je samozřejmě velkou příležitostí pro českou beachvolejbalovou špičku ukázat se v co nejlepším světle v domácích podmínkách. Nic na tom v případě mužů nemění ani to, že do něj domácí jedničky Ondřej Perušič a David Schweiner půjdou s jistotou startu v Tokiu, kterou si v minulých týdnech vybojovali skvělými výkony na turnajích v Dauhá a v Cancúnu. „Sezona zatím je bezesporu tou nejúspěšnější za dobu naší spolupráce, pravděpodobně jsme i jeden z týmů, které profitovaly z posunutí olympiády v tom smyslu, že se nám za rok volna podařilo zlepšit nebo opravit věci, které mohly naší hru posunout o kus dál,“ sdělil Perušič. „Dvou medailí jsme dosáhli hodně rozdílnými výkony - zatímco v Dauhá jsme hráli pravděpodobně místy na hranici svých možností, tak v Mexiku jsme zažili turnaj s velkými výkyvy, který je ale cenný právě tím, že jsme se dokázali dostat z těžkých situací a vyhrát náročné zápasy i přes nepříliš optimální herní projev,“ doplnil jej Schweiner.

Naopak v ženské části turnaje ještě pravděpodobně půjde českým jedničkách Barboře Hermannové s Markétě Nausch Slukové o potvrzení svého místa v olympijském turnaji. „Mají to velmi blízko a věřím, že dobrým výsledkem Perušiče se Schweinerem napodobí,“ poznamenal předseda svazu Pakosta.

J&T Banka Ostrava Beach Open 2021 před sebou má třetí ročník. První proběhl ve velmi atraktivním prostředí Dolních Vítkovic před třemi lety a setkal se s výbornou odezvou, což platilo i o rok později. „Z předchozích dvou ročníků turnaje jsem byl nadšený, stejně jako snad všichni, co přijeli do Dolních Vítkovic volejbalistům fandit. Tato prestižní akce vždy dokázala, že špičkový sport k Moravskoslezskému kraji patří. A i když letos do areálu nezavítají tisíce fanoušků, věřím, že sportovní podívaná okořeněná výkony budoucích olympioniků bude stát za to i na televizních obrazovkách. Fanoušci se tak do našeho regionu vlastně podívají z celého světa,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

V červnu se světový beachvolejbal v Ostravě představí po roční pauze zaviněné koronavirem. „Do Ostravy se vrací akce, která si přes krátkou historii vydobyla postavení jednoho z nejprestižnějších beachvolejbalových turnajů světa. Věřím, že sportovcům opět vytvoříme vynikající zázemí a že si užijí zápasy v jedinečném industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovice, které ostravský turnaj odlišuje od všech ostatních a dává mu punc výjimečnosti. Jsem rád, že se turnaj podařilo uspořádat v nelehké době. Musíme počítat s omezeními pro diváky, ale přeji si, aby si aspoň část sportovních fandů užila beachvolejbalové zápasy přímo v hledišti u kurtů,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Foto: Kateřina Pavlíčková

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.