Staří rodiče by se svými dětmi měli mluvit o smrti, je to přirozená součástí života

24. květen 2021

Jak vnímala společnost stáří dřív a jak ho vnímá dnes? S Alenou Řehořovou z jihlavského Integrovaného centra sociálních služeb si povídala Hela Dvořáková.

Jsou to otázky, jak vnímáme staří, když je nám třeba třicet let a jak vnímáme stárnutí a počínající nemohoucnost, když je nám o dvacet více a naši rodiče jsou v poslední fázi svého života.

„Rodiče by měli mít jasno, jak chtějí odejít z tohoto světa, neměli by se bát o tom mluvit před svými dětmi,“ podotkla ředitelka Integrovaného centra sociálních služeb Jihlava Alena Řehořová.

Alena Řehořová

Důležitý moment ve vztazích rodičů a dětí je určitá nezávislost dětí. „Často se s ní oháníme, když ale přijde nějaký problém, tak jdeme k rodičům, i když jsou staří, a snažíme se to řešit.“

Celý rozhovor Hely Dvořákové s Alenou Řehořovou si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.