Hlavní obsah
Článek

Americký herec, režisér, hudebník a malíř Gary Burghoff (78) je divákům známý především jako Walter "Radar" O'Reilly z kultovního seriálu M*A*S*H, který televize pravidelně reprízuje dodnes.

Sympatický, nevinný a naivní úředník mobilní lékařské jednotky patřil mezi oblíbené postavy. Byl na každého milý, staral se o zvířata, fantazií se přenášel do světa svých oblíbených komiksových hrdinů, a když bylo třeba cokoliv zařídit, malý brýlatý Radar se o to s radostí postaral.

Paradoxní je, že jak byla jeho postava v seriálu a na obrazovkách vnímaná kladně, ve skutečnosti tomu bylo spíš naopak. Gary Burghoff mezi hereckými kolegy příliš přátel neměl a většině lezl na nervy. Někteří kolegové v něm údajně viděli nafoukaného chlápka, který ostatní podezříval ze spiknutí. Herec posléze ve své autobiografii přiznal, že se za své chování cítil provinile.

Gary Burghoff na videu z roku 2018, kdy vyjádřil podporu obyvatelům Kalifornie, kterou zasáhly požáry.

Burghoff začal s divadelním herectvím na vysoké škole, tou dobou si coby začínající herec přivydělával hraním na bicí se svou vlastní kapelou. Jeho televizní debut se odehrál v roce 1967 ve filmu Repertoire Workshop.

Režisér Robert Altman si ho všiml díky roli Charlieho Browna v You´re Good Man, Charlie Brown a v roce 1970 ho obsadil do filmu M*A*S*H, který pojednává o životě v polní nemocnici v průběhu korejské války. Ten se stal předlouhou pro kultovní seriál, do kterého byli z původního filmu obsazeni Burghoff a dva další kolegové, zbytek hereckého týmu se obměnil.

V seriálu vydržel od roku 1972, sedm sezón z jedenácti. Skončil kvůli pocitu vyhoření a toužil trávit více času s rodinou. K původnímu řemeslu se ale vrátil, ztvárnil mnoho filmových i divadelních rolí, nahrál album s jazzovou kapelou a začal malovat.

Co se týká Burghoffova soukromí, byl dvakrát ženatý. S první ženou má dceru Genu, která po něm zdědila talent a věnuje se herectví. S druhou manželkou má dva syny. V současné době žije v Kalifornii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám