Bývalí radní ČT píší poslancům: současná rada porušuje pravidla

úterý, 25. května 2021, 07:50 Aktuality, TV MediaGuru

Deset bývalých členů Rady České televize napsalo dopis poslancům. Mají za to, že stávající rada porušuje a ignoruje podmínky fungování, které ji vymezují zákon a další dokumenty.

Deset bývalých členů Rady České televize, mezi nimi např. Milan Uhde, Luboš Beniak nebo Vlastimil Venclík,  napsali dopis všem poslancům Poslanecké sněmovny. Upozorňují v něm na podle jejich mínění neustálé porušování pravidel fungování současné Rady ČT, které vymezují Zákon o ČT, Kodex ČT a další dokumenty. „Současná Rada ČT tato pravidla opakovaně ignoruje a porušuje, ať už úmyslně či z nevědomosti, která však její členy neomlouvá," stojí v dopise.

Celé znění dopisu uvádíme níže.

Plné znění dopisu bývalých radních ČT

Vážené dámy, vážení pánové,

se znepokojením sledujeme jednání současné Rady České televize. Jako její bývalí členové dobře známe zákony a další normy, které vymezují, čemu se Rada ČT musí, může a nesmí věnovat, jakým způsobem musí, může a nesmí jednat: zákon 483/1991 Sb. o České televizi, Jednací řád Rady ČT, Kodex ČT a další dokumenty. Současná Rada ČT tato pravidla opakovaně ignoruje a porušuje, ať už úmyslně či z nevědomosti, která však její členy neomlouvá.

Nesmí se přece stát, aby do výroční Zprávy o činnosti České televize, předkládané Poslanecké sněmovně, vědomě zařadila nepravdivé údaje.

Nemůže předsedovi Dozorčí komise, kterou sama před pouhými několika měsíci jmenovala,  vyhrožovat odvoláním jen proto, že nález kontroly provedené komisí nedokládá nezákonné jednání generálního ředitele ČT.

Není důvod, aby se její členové nechali na jednání na půdě ČT teatrálně doprovázet policejní ochrankou a zdůvodňovat to obavou o vlastní život.

Členové Rady ČT pochopitelně mají na činnost České televize nejrůznější názory, ale nemohou s generálním ředitelem ČT jednat způsobem, který nelze pojmenovat jinak než jako šikanu.

Seznam závažných přešlapů současné Rady ČT je mnohem delší a ve svých důsledcích vedou k bezdůvodnému, ničím konkrétním nepodloženému zpochybňování významného veřejnoprávního média. Českou televizi takové jednání jednoznačně poškozuje. Není divu, že na to upozorňují i významné mezinárodní organizace, International Press Institute a European Broadcasting Union. Připojujeme se k jejich hlasu.

Vážené dámy a vážení pánové, Rada České televize je podle zákona o České televizi ze své činnosti odpovědna Poslanecké sněmovně, tedy vám. Vyzýváme vás, abyste se činností současné Rady ČT zabývali a zjednali nápravu.

S pozdravem,

Antonín Bajaja (člen Rady ČT 2011-2014)

Jan Bednář (2014-2020)

Luboš Beniak (2014-2020)

Vratislav Dostál (2014-2020)

Michal Jankovec (2011-2017)

Josef Pavlata (2010-2015)

Jiří Presl (2010-2014)

Jan Prokeš (2004-2015)

Milan Uhde (2010-2014)

Vlastimil Venclík (2018-2019)