Hlína je její srdcová záležitost, svůj um vám keramička Jana Škorpilová předá v kurzech
Jana Škorpilová.
Zajímavosti

Původně Jana Škorpilová vystudovala pedagogickou fakultu, ale cítila, že to nějak není ono. Její životní cestu naplnila až její záliba v keramice. Svůj první kontakt s keramickou dílnou Jana měla již v dětství. Jako malá holka žila se svými rodiči a sestrou několik let v Africe. Otec pracoval jako mechanik letadel a matka se starala o rodinu. Bylo jí 9 let, když se v Africe úplně poprvé potkala s keramickou dílnou. Její tehdejší zkušenost však byla jiná než později v Čechách. Kopací kruh, žádná elektřina, pálení venku v peci postavené z cihel, veškerá práce prý vlastně probíhala venku. Všude kolem byla spousta vypálených nádob, cihlových.

Po návratu do Čech vystudovala SPgŠ v Mostě, pak pokračovala ve studiích na ústecké UJEP. Po dokončení studií začala učit. Tehdy pracovala v Praze, kde bylo nespočet keramických dílen a ty jí uchvátily. Za srdce jí podle jejích slov vzala práce v keramické dílně v Malé Chuchli. Právě tam si ujasnila, kam chce ve svém životě směřovat a čím se zabývat. Proto své vzdělání rozšířila ještě o technologii porcelánu a obor keramička.

„V samém začátku mé keramické cesty jsem měla to štěstí, že jsem si zkusila práci v keramické dílně v Malé Chuchli. Na setkání s výtvarníky a sochaři, je něco, co jen tak nezapomeneš. Potkala jsem Petrou Třešňákovou, výbornou výtvarnici z Roztok u Prahy. Dále keramičku Kláru Jánskou Blatnou, Mikuláše Mocka, Pavla Nálezka. Ti mi dali do začátku hodně inspirace a chuti tvořit. A také je fakt, že jak se jednou dotkneš keramické hmoty, už ji nepustíš,“ vypráví o svých začátcích dráhy keramičky Jana Škorpilová.

IMG 5208

Jana pochází ze Žatce, proto si se svojí kamarádkou Luckou, skvělou výtvarnicí, která v současné době žije v Anglii, zařídila svoji první keramickou dílnu v Žatci. Po nějaké době se přestěhovala s dílnou na Teplicko, do Hudcova u Teplic.

„Dneska mám svoji dílnu v Hudcově. Baví mě práce s tvarem, dbám na preciznost při každém kroku výroby. Ráda točím na kruhu velké věci. Zahradní keramiku, vázy, mísy. Není to zas tak dávno, kdy jsem se zamilovala do porcelánu, takže najdete u mě porcelánové hrnky různých tvarů a velikosti, misky, talíře, dózy točené na kruhu, dekorované kobaltem,“ uvádí Jana Škorpilová.

IMG 6317

Pod jejíma rukama vzniká funkční nádobí z keramické hlíny nebo porcelánu. Výrobky pro denní potřebu či dekoraci - hrnky, talíře, misky, mísy, čajové sety, aroma lampy, lampy, vázy či květináče. U některých z nich i s vitráží. To vše v různých tvarech, velikostech a dekorech. Pracuje s certifikovaným materiálem. Nádobí je vhodné ke styku s jídlem, je možné ho použít také k pečení a zapékání. Nevadí mu mikrovlnná trouba ani myčka. S její zakázkovou prací se můžete setkat například v Replay's restaurantv Ústí nad Labem, v Bystřické boudě na Novém Městě v Krušných horách, v restauraci U Pondělíků – Krčma na statku v Úpořinách u Teplic a na mnoha dalších místech.

Nabídka kurzů keramiky

IMG 6320

Chtěli byste vidět Janu Škorpilovou při práci nebo se něco od ní naučit? Zúčastněte se některého z kurzů, které pořádá pro děti i dospělé, pro začátečníky i mírně pokročilé, či pro učitele výtvarné výchovy. V rámci své magisterské aprobace nabízí také speciální kurzy pro tělesně či mentálně postižené klienty. Programem kurzů jsou různé techniky vytváření a zdobení keramiky, od těch nejjednodušších až po složitější, vše podle věku, zkušeností a schopností žáků. Součástí výuky je také točení na elektrickém hrnčířském kruhu. V ceně kurzu je zahrnuta hlína, glazury, barvy, výpaly v elektrické peci, vedení lektorem a režijní náklady (osvětlení, topení, používání pomůcek apod.). Zpravidla se jedná o individuální kurzy, tedy jeden na jednoho, tak se zájemce o kurz naučí maximum a Jana se mu může také na maximum věnovat.

Kurzem, na který se nyní můžete přihlásit, je kurz Točení na hrnčířském kruhu. Jde o individuální lekce točení na kruhu, pro začátečníky i pokročilé. Lekce budou probíhat každé úterý a čtvrtek od 17 do 19 hodin. Cena jedné lekce je 300,- Kč pro dospělé a 200,- Kč pro děti. Účastník kurzu bude individuálně veden, k dispozici bude mít veškerý materiál pro výrobu.

Máte-li o kurz zájem, registrujte se zde. Více informací o keramice Jany Škorpilové najdete na webových stránkách nebo na Facebooku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru