Adam Lacek
25. května 2021 • 12:30

Zmar Kanady: Jsme mimo... Hrozí ostuda, kouč překvapil vyjádřením

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trápí se Češi, ve složité situaci se nachází Švédsko… Ale v totálním zmaru se na mistrovství světa v Rize nachází jiná velmoc – Kanada. Po třech zápasech nemá na kontě ani bod a vstřelila pouhé dva góly! „Ve všech zápasech jsme ale bojovali a byli lepší než soupeř,“ překvapil trenér Gerard Gallant po pondělní prohře s Německem 1:3. Javorové listy poprvé v historii padly v prvních třech duelech šampionátu a zároveň jim vážně hrozí neúčast ve čtvrtfinále.



Kanaďané nepřivezli do Lotyšska nikterak silný tým. Kádr z velké části složený z hráčů třetí či čtvrté formace klubů NHL nebo i farmy se zatím nedokázal vyrovnat s houževnatými soupeři. Gallantův výběr působí navenek, jako by si myslel, že na evropské protivníky bude stačit výkon „na půl plynu“.

Na úvod šampionátu prohra 0:2 s domácím Lotyšskem, v neděli výbuch 1:5 v zámořském derby proti USA a o den později další pád 1:3 s Německem. Právě pondělní duel byl pro Kanadu už kritický. Tři prohry v řadě ještě tým z kolébky hokeje na úvod turnaje nikdy v historii neseskládal. A navíc reálně hrozí, že se poprvé nedostane ani do čtvrtfinále.

Kanadská střídačka nechápe, favorit prohrál i třetí duel na mistrovství světa v Rize!
Kanadská střídačka nechápe, favorit prohrál i třetí duel na mistrovství světa v Rize!

„Tři prohry v řadě od Kanady, to neočekáváte,“ nechápe kouč Gerard Gallant. Kanadu teď čeká trojboj snadnějších zápasů proti Norsku, Kazachstánu a Itálii. Na závěr skupiny se v repríze posledního finále utká s Finskem. „Musíme to teď otočit, vyhrát zbývající čtyři zápasy a pak uvidíme, jak to dopadne.“

I přes dvě úvodní prohry vsadil Gallant proti Německu na téměř totožnou sestavu. Ve 12. minutě ale zámořský výběr prohrával už 0:2. Naději ještě vykřesal snížením Nick Paul, na víc se Kanaďané nezmohli. A to ani ve druhé třetině, ve které hráli necelé čtyři minuty v dvojnásobné přesilovce. Při druhé možnosti navíc německý útočník Tom Kühnhackl přišel o hokejku. Jenže ani místy drtivý tlak nepomohl, Justin Danforth nastřelil jen tyčku.

„Musíme najít způsob, jak skórovat. Je to jednoduché, když dáme jen jeden gól, nemůžeme vyhrávat,“ je si vědom útočník Gabriel Vilardi. „Překonáme všechny kromě brankáře. Máme rezervy ve střeleckých pozicích. Jsme trochu otřesení, trochu mimo,“ dodal Connor Brown.

Naopak Němci zůstávají i po třech zápasech stoprocentní a míří za postupem do čtvrtfinále. „Je to zvláštní turnaj. Myslím si, že je možné všechno,“ řekl šťastný gólman Matthias Niederberger, který pochytal 39 střel. Kanadu na světovém šampionátu zdolali naposledy před 25 lety (5:1). Jeden z gólů tehdy vstřelil i Peter Draisaitl, bývalý kouč Hradce či Pardubic a otec hvězdy Edmontonu.

Kanada se topí v krizi, experti a fanoušci v zámoří nechápou. „Dříve nebo později získáme trochu štěstí s pukem,“ zůstává optimistický Gallant. Do středečního utkání už by se mohly zapojit posily z Calgary, útočníci Dillon Dubé a Andrew Mangiapane ještě minulý týden dohrávali základní část NHL.

Na sociálních sítích už ale kolují meme obrázky, že nejúspěšnějším Kanaďanem v Rize je Craig Ramsay, trenér zatím úspěšných Slováků...

Góly

Domácí: 10:46. Loibl, 11:24. Plachta, 57:59. Holzer

Hosté: 18:19. N. Paul

Sestavy

Domácí: Niederberger (Brückmann) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), Brandt, Nowak, Wagner, Gawanke, J. Müller – Rieder, Krämmer, Kühnhackl – Reichel, Pföderl, Noebels (A) – Loibl, Plachta, Eisenschmid – Kastner, Bergmann, Tiffels.

Hosté: Hill (DiPietro) – C. Miller (A), Ferraro, Power, Stecher, S. Walker, Beaudin, Schneider, Bernard-Docker – Henrique (C), Co. Brown (A), Comtois – Danforth, Hagel, Pirri – Vilardi, N. Paul, Bunting – Foudy, Anderson-Dolan, Perfetti.

Rozhodčí

Gofman, Romaško – Lazarev (všichni RUS), Goljak (BLR)

Stadion

Riga Arena

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 21:8 18
2. Finsko 7 4 2 1 0 19:10 17
3. Německo 7 4 0 0 3 22:14 12
4. Kanada 7 3 0 1 3 19:18 10
5. Kazachstán 7 2 2 0 3 22:18 10
6. Lotyšsko 7 2 0 3 2 15:16 9
7. Norsko 7 2 1 0 4 17:21 8
8. Itálie 7 0 0 0 7 11:41 0

Experti řešili silná Pešánova slova. Co si o nich myslí Marek Sýkora?
Video se připravuje ...

Sýkora vzpomínal na zážitky z Minsku: Před místními jsem dělal válečného veterána
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud