bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rytíř skolil obra! Knight čelil gigantické výzvě, po kiksu zářil a zachránil Pantery

25. května 2021, 12:25

Tomáš Zatloukal

Říct o prvním startu Spencera Knighta v bitvách o Stanley Cup, že to byl křest ohněm, by bylo hrubým zlehčením. Čeho? Titánské výzvy, před níž teprve dvacetiletý gólman stál. Nikdo před ním v tak nízkém věku nedebutoval během vyřazovacích bojů v zápase, ve kterém jde o všechno.Ve chvíli, kdy prohra znamená konec sezóny. Knight se navrch postavil mezi tři tyče proti obhájcům Stanley Cupu s kádrem silným jako přes noc tažený hovězí vývar. A stal se hrdinou! Jednou o něm hokejoví historici napíší epos.

První střela na bránu, gól.

Ne, takhle si to tedy Knight rozhodně nepředstavoval. Svou premiéru v play-off chtěl začít lépe. Chtěl od úvodních minut dokazovat, že přednost před luxusně placeným Rusem Sergejem Bobrovským a jeho náhradníkem Chrisem Driedgerem dostal právem.

Jenže zkraje mače s Tampou na floridského nováčka dolehla tíha a důležitost okamžiku. Mohl se po trefě Rosse Coltona definitivně sesypat. Nebo povstat. Šel coby správný rytíř druhou cestou. Kryl zbylých 36 ran soupeře, vychytal tuze cennou výhru 4:1 a snížil stav série na 2:3 na zápasy!

"Řekl jsem si, že na tom, co se stalo stejně nic nezměním. Snažil jsem se restartovat vlastní mysl a soustředit se na chytání," popisoval Knight, jak zareagoval na brzký puk v síti. Předvedl mentální odolnost rozeného šampiona. A budoucí jedničky Cats.

Ve věku 20 let a 35 dní se stal sedmým nejmladším brankářem, co debutoval v play-off. Jen Harry Lumley, Tom Barrasso, Bill Ranford, Grant Fuhr, Don Beaupre a Martin Brodeur byli při premiéře mladší. Poměrně známá jména, viďte?

Žádný z nich ale napoprvé nečelil tak drtivému tlaku. Akutní hrozbě vyřazení. Knight to ustál a rozprášil všechny teorie o tom, jak dnešní generace mentálně dospívá později. Možná je jen výjimkou potvrzující pravidlo. A samozřejmě těží z dlouhodobé práce na své psychice.

Kouč Joel Quenneville si pochvaloval, že po Knightovi pro klíčový mač s Bolts sáhl. "Jednoduše nám vyhrál zápas, tak prosté to je," chválil před zámořskými novináři celkovou třináctku předloňského draftu.

Knight pokračuje v kurážné zteči brankoviště Panterů, dosud z něj neodjížděl se sklopenou hlavou. Ke čtyřem výhrám ze základní části teď přidává tu zatím nejcennější. Na Floridě se tak budoucnost děje právě nyní, Knight čaruje místo Bobrovského mnohem dřív, než se čekalo.

A zatímco jeho výkony budí všeobecné nadšení, Bobrovského hra budí klubový management ze spaní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.