‚Vyjadřujeme solidaritu běloruskému lidu.‘ Starosta Rigy vyměnil na mistrovství světa vlajku Běloruska

I sportovní akci, jakou je mistrovství světa v hokeji, lze využít k vyjádření politického postoje. Udělali to starosta Rigy Martins Sakis a lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevics, když u hotelu nahradili národní vlajku běloruského týmu.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Běloruska byla v Rize nahrazena vlajkou, kterou používají odpůrci režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka

Vlajka Běloruska byla v Rize nahrazena vlajkou, kterou používají odpůrci režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka | Zdroj: @edgarsrinkevics

Na mistrovství světa v hokeji v Lotyšsku zmizela běloruskému týmu od hotelu vlajka. Starosta Rigy Martins Stakis ji nahradil tou, kterou používají odpůrci režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč starosta Rigy Martins Stakis nahradil vyměnil na mistrovství světa vlajku Běloruska

„Vyvěsili jsme vlajku svobodného Běloruska, kterou mi dali běloruští opoziční uprchlíci žijící v Lotyšsku. Chceme tak na dálku vyjádřit podporu nejen vězněnému (opozičnímu novináři Ramanu) Prataševičovi, ale i těm, kteří utíkají z Běloruska. V naší zemi nemůžeme mít vlajku země, ve které jsou silné represe proti opozici. Bílo-červeno-bílou vlajkou vyjadřujeme solidaritu běloruskému lidu,“ prohlásil starosta Rigy Stakis.

Lotyšský ministr zahraničí Rinkevics společně se starostou Stakisem vyměnili vlajku Běloruska:

„Jsou hodně důležité věci. Třeba jako sankce. Ale tohle malé symbolické gesto s vlajkou může znamenat daleko víc než desítky a stovky nějakých prohlášení. Požádal jsem naše ministerstvo dopravy, aby pozastavilo létání nad běloruským prostorem. To, co se stalo s letem mezi Aténami a Vilniusem, by se mohlo někdy v budoucnost týkat také obyvatel Lotyšska,“ doplnil starostu Rigy lotyšský ministr zahraničí Rinkevics.

Příběh zadrženého letu: Lukašenko svým odpůrcům vzkázal, že ani emigrace neznamená bezpečí, říká analytička

Číst článek

Narážel na skutečnost, že běloruské úřady v neděli donutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu, aby přistálo v Minsku. Z letadla byli následně vojáky odvedeni šestadvacetiletý novinář Raman Pratasevič, kritik Lukašenkova režimu, a jeho přítelkyně Sofija Sapegaová.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v pondělí na summitu shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku. Vyzvali také unijní přepravce, aby se vyhýbali přeletům běloruského vzdušného prostoru. Chtějí rovněž znemožnit přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU.

Na akci v Rize už také zareagoval prezident Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel, který starostu lotyšské metropole v dopise požádal, aby na místo vrátil původní, tedy nynější vlajku Běloruska. Fasel si stojí za tím, že turnaj musí zůstat apolitický.

„Pro nás je to nepřijatelné. V halách vlajky měnit nebudeme a požadujeme stažení vlajek IIHF a šampionátu z těch míst v Rize, kde byly zástavy vyměněny,“ napsal Fasel.

The President of the IIHF has requested to replace (the white-red-and-white) ⬜🟥⬜ Belorussian freedom flags with the ones of the regime - or to remove flags of IIHF. We have to pick sides - a people striving for freedom or a dictator. We will proceed with removing IIHF flags.

10:23 – 25. 05. 2021

895 5060

František Kuna, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme