Profesor z Kolumbie, který užívá heroin, říká, že droga mu pomáhá udržovat životní rovnováhu

Přidat na Seznam.cz

Carl Hart říká, že poprvé vyzkoušel heroin před šesti nebo sedmi lety. V té době už byl profesorem na Kolumbijské univerzitě a podle jeho nové knihy „Užívání drog pro dospělé“ měl více než 40 let.

Hart, profesor psychologie a odborník na neurovědy, pracoval (legálně) s drogami včetně marihuany, kokainu a heroinu již více než 25 let, studoval uživatele drog a hledal odpovědi na otázky týkající se hrozeb, které drogy představují pro duševní a fyzické zdraví.

Po většinu té doby měl Hart prokázat jeden bod: Drogy jsou špatné. Teď si jen přeje, aby je mohl užívat legálně.
„Moje užívání heroinu je stejně rekreační jako užívání alkoholu,“ napsal Hart ve své knize. „Stejně jako dovolená, sex a umění je heroin jedním z nástrojů, které používám k udržení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.“

Jeho kniha je milostným dopisem vědce k drogám všech druhů a argumentem pro rovnoměrnější protidrogovou politiku v USA.
„Ta představa, že lidé nebudou užívat drogy, je hloupá a nedospělá,“ řekl pro Insider. „O tom je moje nová kniha.“

Jiní odborníci na drogy však tvrdí, že konečným cílem profesora rozsáhlé legalizace není idylické řešení, které navrhuje, i když se shodují, že dekriminalizace, kterou ve své knize potřebuje, je zoufale nutná. Heroin je součástí skupiny drog nazývaných opioidy. Původně pochází z máku setého, jsou to narkotika, která se často používají k léčbě bolesti a mohou mít relaxační vlastnosti.

Hartova práce ukazuje, že také droga jako pervitin, poskytuje některé krátkodobé kognitivní výhody, včetně lepšího vizuálního vnímání, trvalejší pozornosti a rychlejší reakce. Kognitivní výhody užívání opioidů jsou však známy již dlouho.

Piloti ve druhé světové válce si vzali pervitin, aby mohli zůstat vzhůru celé dny a létat. Dnes je v USA metamfetamin schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv jako lék jak na poruchu pozornosti s hyperaktivitou, tak na obezitu, protože je téměř chemicky totožný s přípravkem Adderall (amfetamin).

Hart říká, že jeho rodina podporuje jeho rekreační závislost na heroinu, a že nadále plní své povinnosti jako akademik, manžel, otec a daňový poplatník.

V knize Hart dokumentoval některé ze svých vlastních zkušeností, kterými prošel více než jednou poté, co užíval heroin „více než 10 po sobě jdoucích dní“.
Hart popsal běžné abstinenční příznaky, podobné chřipce: zimnice, rýma, nevolnost, zvracení, průjem, vše začíná přibližně 12 až 16 hodin po poslední dávce. Celé hodiny to bylo tak, že nemohl spát.
„Byla to bolest, na kterou tak snadno nezapomenu.“ Byla to nová bolest, na rozdíl od jakékoli, kterou jsem předtím zažil. Bylo to tak intenzivní, že to proudilo celým mým tělem,“ napsal Hart v knize a popsal jeden ze svých nejhorších zážitků.
Vzhledem k tomu, že Hart je odborníkem na drogy, nečekal, rozdrtil trochu sedativa a několik hodin čekal dokud bolest nezmizela na zvládnutelnější bolesti a rýmu. Hartovi se po probuzení ulevilo, když pocítil slabší příznaky podobné chřipce.

Hart nyní neužívá heroin každý den, ani neříká, že po něm touží. Ale je to jeho volba. Co je tak špatného, ​​diví se v knize, že si dopřává krátkých, tenkých „pár čar u krbu na konci dne“?
Řekl také, že je frustrovaný, když vidí, jak lidé oslavují psychedelika, jako by šlo o nějakou speciální třídu drog, a ne jen o chemikálie vybrané pro bílé rekreační uživatele drog.