ČEZ dále pokračuje v projektu těžby lithia u Cínovce

Do dvou let by mohla na Cínovci v Krušných horách začít hlubinná těžba lithia. Vyplývá to z dokumentace pro zjišťování vlivu těžby na životní prostředí. Firma Geomet teď předala poklady pro takzvané zjišťovací řízení procesu EIA ministerstvu životního prostředí. Firmu Geomet ročně plánuje vytěžit zhruba 1,8 milionu tun rudy.

Zdroj: Geomet

Obří potenciál

V ložiscích na Cínovci v Krušných horách jsou podle dokumentace čtyři procenta světových zásob lithia. Sloužit by mohlo například pro výrobu baterií pro elektromobily.

Firmu Geomet, kterou společně vlastní ČEZ a australský těžař EMH. Projekt  těžby lithia u Cínovce v Krušných horách právě začalo posuzovat Ministerstvo životního prostředí v rámci řízení EIA.

„Na Cínovci je jedno z největších ložisek lithia v Evropě a společnosti Geomet a ČEZ i nadále pracují na jeho průzkumu. Součástí toho jsou také nejrůznější povolovací procesy, nyní jsme tak na ministerstvo životního prostředí podali žádost o zahájení procesu EIA,“ uvádí Roman Gazdík, mluvčí skupiny ČEZ.

Podle Gazdíka by se mohlo začít těžit v roce 2025. Záměr počítá s tím, že by se vytěžená ruda drtila přímo na místě a následně dopravovala potrubím k dalšímu zpracování.

O těžbě rozhodne studie proveditelnosti

Jestli na Cínovci začnou horníci skutečně těžit, záleží na závěrech studie proveditelnosti, která má být podle Romana Gazdíka hotová do dvou let.

Těžba potrvá po dobu minimálně dvaceti let. Povrchové stavby budou umístěny u silnice I/8 z Dubí do Cínovce, a to zhruba 1,5 kilometru na jih od osady Cínovec.

„Paralelně pracujeme na finální ekonomické a technologické studii proveditelnosti, která přinese odpovědi na všechny důležité otázky – v zásadě na to, jak otevřít důl, jak těžit a jak pak z vytěženého materiálu získat lithium, včetně nákladů na veškeré tyto procesy,“ doplnil Gazdík.

Kromě Geometu chce lithium v oblasti získávat i společnost Cínovecká deponie. Ta chce přetěžit povrchovou výsypku bývalého dolu. Získat by mohla až 1 500 tun čistého lithia.

„My máme v zásadě všechna povolení, abychom mohli těžbu zahájit. Jejímu zahájení ale brání to, že v naší zemi vlastně neexistuje zpracovatelský řetězec. Pokud to řeknu laicky – kdybychom to vytěžili, tak to není komu prodat,“ shrnul zástupce společnosti Cínovecká deponie Martin Frýdl.