26. května 2021 • 04:40

Pasy pro cizince? Jako čůrat si do kalhot. Země, co si adoptovaly hráče

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
  • Které země si na MS adoptovaly cizince?Které země si na MS adoptovaly cizince?FOTO: koláž iSport.cz

    Dřív to byl rozšířený trend mezi zeměmi hokejového druhého či třetího sledu. Osvojování si cizích hráčů, vylepšení vlastních reprezentací darováním pasů borcům ze Severní Ameriky. Dnes od tohoto směru většina států upustila, ne však všechny. Na letošním MS táhnou „adoptovaní“ borci zejména Bělorusko a Kazachstán. „Je to špatně. Technicky je to v pořádku, ale je to jako čůrat do vlastních kalhot. Není to udržitelné,“ pálí tvrdě Szymon Szemberg, předseda Evropské asociace hokejových klubů a technický ředitel Ligy mistrů. Kdo do Rigy přivezl naturalizované hokejisty?

  • Bělorusko

    Danny Taylor (brankář) - Kanada
    Nick Bailen (obránce) - USA
    Francis Paré (útočník) - Kanada
    Geoff Platt (útočník) - Kanada
    Shane Prince (útočník) - USA

    Tři borci z Kanady, další dva z USA. Tvoří kostru běloruského týmu, jsou nejvytěžovanějšími hráči týmu kouče Michaila Zacharova. Všichni se Bělorusy stali po dvouletém angažmá v Dinamu Minsk. Většina z nich si v klubu KHL odkroutila povinné dva roky nutné k možnosti udělení pasu, a šla hrát jinam. „Běloruské reprezentaci se samozřejmě hodí kvalitní hráči, máme radost, když Kanaďané mají zájem získat naše občanství,“ popisuje Dmitrij Baskov, donedávna generální manažer Minsku.

    Michal Moravčík se snaží odehrát puk před Geoffem Plattem z BěloruskaFoto ČTK / Šimánek Vít

  • Kazachstán

    Jesse Blacker (obránce) - Kanada
    Darren Dietz (obránce) - Kanada
    Viktor Svedberg (obránce) - Švédsko
    Curtis Valk (útočník) - Kanada

    Podobná situace jako u Bělorusů. Klub z hlavního města země Nur-Sultanu (někdejší Astana) přivedl během poslední dekády řadu hokejistů ze Severní Ameriky, ale i jiných evropských států. Před několika lety se řešilo, že by kazašský pas dostal také český obránce Tomáš Klouček. Nakonec z toho ale sešlo. „Dělají to zejména Bělorusko a Kazachstán. Ostatní země už dávno pochopily, že tohle nikdy nevede k dlouhodobému úspěchu,“ pálí tvrdě Szymon Szemberg, předseda Evropské asociace hokejových klubů.

    Darren Dietz v souboji s Američanem Jackem DrurymFoto Reuters

  • Itálie

    Justin Fazio (brankář) - Kanada
    Phil Pietroniro (obránce) - USA
    Anthony Bardaro (útočník) - Kanada
    Alex Petan (útočník) - Kanada
    Marco Rusa (útočník) – Kanada

    Také Italové do Rigy dovezli několik hráčů, kteří se nenarodili na území státu ve tvaru kozačky. Je však nutné dodat, že všichni adoptovaní hráči mají své kořeny právě v Itálii. Například útočník Bardaro. Narodil se a vyrostl v Kanadě, oba rodiče jsou však Italové. „Celá moje rodina je italská a jsem na to velmi pyšný. Moji prarodiče si vybudovali život v Kanadě a přitom udrželi své italské tradice a kulturu naživu. Jsem hrdý, že můžu svou zemi reprezentovat na mistrovství světa,“ říká rodák z Delty v Britské Kolumbii, který teď působí v Bolzanu.

    Alex Petan lotyšskému gólu do prázdné brány nezabránilFoto ČTK/AP

  • Švýcarsko

    Santeri Alatalo (obránce) - Finsko

    Trochu jiný příběh. Dost nezvyklý. Že by Fin odmítl reprezentovat svou zemi a přeběhl jinam? Santeri Alatalo se narodil v Tampere, hokejové začátky ale udělal ve Švýcarsku, kde jako trenér dlouhá léta působil jeho otec. Santeri se pak vrátil do Finska, kde hrál v dorostu i juniorce. Ve 23 letech přestoupil do švýcarského Davosu. Dalších osm let pak působil v Zugu, s nímž letos vyhrál historický titul. „Má samozřejmě dobré základy, ve Švýcarsku jsme žili dlouho, naučil se jazyk, zvykl si na tamní život,“ líčil jeho otec Matti Alatalo.

    Santeri Alatalo v souboji s Jakubem FlekemFoto Profimedia.cz

  • Velká Británie

    Jackson Whistle (brankář) - Kanada
    Dallas Ehrhardt (obránce) - Kanada
    Brendan Connolly (útočník) - Kanada
    Ben Lake (útočník) – Kanada

    Když zmíníte ve Velké Británii slovo „hokej“ většina lidí si vybaví ten pozemní. Ale lední? Málokdo. Byť se hokej na nožích na Ostrovech rozmáhá, stále tam hráčská základna není taková. Proto si i tamní soutěže často pomáhají. V jedné z nižších chytá například i jistý Petr Čech. Do nároďáku se však často dostávají hráči zpoza oceánu. Nutno ale dodat, že i tady mnohdy platí podobná věc jako u Italů, a sice že obvykle berou borce s rodinnými vazbami na Británii z minulosti. Příkladem budiž gólman Jackson Whistle, který v Británii jako dítě několik let žil.

    Britský brankář Jackson Whistle v utkání proti RusůmFoto ČTK/AP

  • Norsko

    Tobias Lindström (útočník) – Švédsko

    Zvláštní příběh. Lindström patřil k talentům švédského hokeje. Rodák ze Stockholmu v mládežnických kategoriích reprezentoval Tre Kronor. V sezoně 2017/18 byl patnáctým nejproduktivnějším hráčem švédské juniorky. Šanci v áčku Djurgardens ale nedostal. A tak si zvolil netradiční cestu. Brzy odešel do Norska. Teď je mu 33 let, už osmou sezonu válí za tradiční klub Valerenga Oslo, kde je dokonce kapitánem. V roce 2018 dostal norské občanství, okamžitě začal jezdit na světové šampionáty, patří mezi klíčové hráče.

    Norský útočník Tobias LindströmFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud