Očekávané události 26. května 2021

26. května 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí ve středu 26. května 2021:

Prezident Miloš Zeman jmenuje ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Oproti zvyklosti jmenování nedoprovodí slavnostní ceremonie, staronový ministr si pouze od prezidenta převezme podepsaný jmenovací dekret. Premiér Andrej Babiš ho poté uvede do ministerské funkce. Zeman by měl zároveň přijmout rezignaci dosavadního ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

Sněmovna má hlasovat o podobě návrhu nového stavebního zákona, který by měl podle vlády zrychlit povolování stavebních projektů. V podvečer má na programu ze včerejška odloženou volbu čtveřice členů Rady České televize a členů vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě.

Rada asociace krajů se dnes poprvé v novém složení sejde osobně a bude jednat o evropském programu REACT-EU, z kterého je možné na posílení zdravotnictví a snížení dopadů koronaviru čerpat přes 18 miliard korun. Peníze mají být využity na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Otázky spojené se státním rozpočtem na příští rok by měla na dnešním jednání probírat koaliční rada ANO a ČSSD. Zabývat by se tak podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) měla mimo jiné navýšením důchodů v příštím roce, aby kabinet předpis schválil nejlépe na svém pátečním jednání.

Začne dvoudenní mezinárodní konference Svatá Ludmila: Ženy v christianizaci střední Evropy. Organizuje ji spolek Svatá Ludmila 1100 let ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.

Na význam olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, narozeného před 170 lety, se zaměří konference nazvaná „Počátky charitního díla na Moravě v první polovině 20. století“. Pořádá ji Charita Olomouc.

Papež František promluví k věřícím v rámci pravidelné generální audience.

V Sýrii se uskuteční prezidentské volby.

Evropská komise zveřejní nová doporučení pro velké internetové firmy, které by měly efektivněji bojovat proti dezinformacím.

Kontrolní výbor Evropského parlamentu bude hlasovat o rezoluci požadující po EU i Česku reakci na zjištění o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Plénum EP bude usnesení schvalovat na červnové schůzi.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má promluvit před poslanci. Předpokládá se, že se vyjádří k reakci Západu na nedělní incident s letadlem, které úřady přiměly přistát v Minsku, aby mohly zadržet opozičního novináře.O incidentu mají v New Yorku hovořit také členové Rady bezpečnosti OSN.

A na hokejovém Mistrovství světa v Lotyšsku se dnes utká Rusko s Dánskem, Bělorusko a Velká Británie, Kazachstán s Německem a Kanada s Norskem.

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony