Hlavní obsah

České dráhy se rozdělí na tři divize

Právo, aka

České dráhy (ČD) plánují od 1. července reorganizaci. Novou organizační strukturu by měly tvořit tři divize. Informaci serveru Zdopravy.cz v úterý Právu potvrdila mluvčí Vanda Rajnochová. ČD by se podle plánu měly během léta rozdělit na osobní dopravu, opravárenství a nákup a správu majetku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Cílem je zefektivnit řízení a ušetřit náklady. Zároveň vybudujeme servis jako další pilíř podnikání ČD a budeme poskytovat služby pro jiné dopravce,“ řekla Právu Rajnochová.

Odbory v rozpacích

V pondělí o tom vedení podniku jednalo s odbory. Ty jsou zatím ze záměru rozpačité. „Obáváme se, že by mohlo docházet k vyvedení majetku z Českých drah, ale zatím k tomu nemůžeme dát žádné oficiální stanovisko, protože zaměstnavatel nám nedal podklad, který by jasně dokazoval, že ta změna něco přinese,“ sdělil Právu předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jan Kadečka.

Dopravci posílí dálkové vlaky po Česku i za hranice

Ekonomika

„Nelze přímo hovořit o divizionálním uspořádání. Spíše se jedná o ostřejší rozhraničení mezi úseky přímo zajišťující přepravu cestujících a kontakt s objednateli a těmi, co zajišťují ekonomiku, personálie a technické zabezpečení,“ podotkl šéf Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun.

Jasný nesouhlas u odborů vyvolává vznik divize pro údržbu a opravárenství. Některá depa by totiž mohla nabízet pomoc konkurenci, řekl serveru Zdopravy.cz generální ředitel Ivan Bednárik, podle něhož je to výhodný obchod.

Spekuluje se, že by pro poskytování služeb jiným dopravcům mohla vzniknout dceřiná společnost. „Kategoricky to odmítnu. Všeobecně odmítáme, aby byly části závodů, které jsou produktivní a vydělávají, dávány do dceřiných společností a soukromého sektoru,“ uvedl Kadečka. Podobně tak Vokoun.

České dráhy loni skončily ve čtyřmiliardové ztrátě

Ekonomika

Rajnochová dodala, že součástí restrukturalizace bude i snížení počtu náměstků generálního ředitele a sníží se počet stupňů řízení na maximálně čtyři. Státní dopravce ČD zaměstnává asi 23 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám