Se sportovišti se otevřely i zimní stadiony. V Telči je plno

26. květen 2021 11:00

Obout brusle a na led. Na zimním stadionu v Telči to není nic neobvyklého. Od pondělního otevření vnitřních sportovišť je tamní rozpis ledu téměř plný.  

V Telči na zimním stadionu se takříkajíc netrhnou dveře. Po otevření sportovišť je tam plno a trénovat přišly i krasobruslařky.

Výpadek tréninku bude znát

„Ještě, než byla korona, tak mě krasobruslení bavilo a teď, když je ta korona, tak jsem byla dost smutná.“ Mladé krasobruslařce Beátě Šindlerové se po možnosti vyjet na led stýskalo dlouhé měsíce. O to víc si spolu s dalšími kamarádkami užívala první letošní trénink na telečském zimním stadionu krasobruslení.

„Když to začalo, tak jsem byla hodně šťastná, protože mi celkem dost to cvičení chybělo.“ Na zmrzlou plochu se děvčata nedostala déle než půl roku. Podle trenéra krasobruslení Petra Procházky bude manko hodně znát. „Přišly v podstatě o sezónu, měli jsme poskládaný volné jízdy, děcka byla připravená na závody a všechno to, co jsme udělali na podzim a měli to během sezóny zúročit a sám si myslím, že taková veliká plocha, když je, tak kdyby na každý půlce trénovalo pět dětí s trenérem, tak není problém.“

Zájem o led

Koronavirová pauza se navíc podle Petra Procházky podepsala i na členské základně oddílu. Ze třiceti dětí se jich zatím na led nevrátila téměř třetina.

Jinak je ale o led v Telči zájem a rozpis stadionu se utěšeně plní, pokračuje vedoucí Hockey Talent Academy Jaromír Pytlík: „Začínají se nám vracet ty menší skupiny, hobby hokejisti a ty menší spolky, takže zájem už o sportování je. Samozřejmě to není tak, jak to bylo před covidem. Je daleko menší zájem o to bruslení, ale věřím, že v brzké době se to dostane do normálu.“

Jaromír Pytlík proto zvažuje, že by v blízké době obnovil i hodiny veřejného bruslení. Obnovit tak rychle provoz haly po ukončení nucené uzávěry mohl i proto, že v ní od října vůbec nerozpustil led.

„My jsme šli to nějakého nouzového režimu, kdy vlastně se ta plocha chladí daleko méně, musí se jednou za den třeba ta plocha vyrolbovat tak, aby ta voda, která kondenzuje se nesrážela na té ploše, abychom měli ten led kvalitní. Komerčně se led nevyužíval vůbec, ale měl jsem tady takovou malou skupinku kolem Martina Nečase, co hraje v NHL, na trénování.“

K provozu se aktuálně vrací například i ledová plocha na malém zimáčku v Jihlavě a od černa by se mělo bruslit i v Humpolci.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související