Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Ivana Brádková

    Foto Jindřich Nosek

    Ivana Brádková (provdaná Vohlídalová)

    27. 2. 1965 Slaný – 24. 5. 2021 Praha

    Scénografka, kostýmní výtvarnice, kurátorka a architektka výstav a vysokoškolská pedagožka. Navrhovala scény a kostýmy pro film, divadlo a televizi. Od roku 1994 se podílela na přibližně osmdesáti inscenacích v televizi a má na svém kontě už stovky kostýmních výprav, scénografií a výpravy v divadlech po celé republice i v zahraničí (Tetr Ludowy v Krakově).

    Vystudovala obor scénografe na pražské DAMU a už během studia spolupracovala s profesionálními režiséry, například s Ivanem Rajmontem na Goldoniádě, s Jiřím Fréharem na inscenaci hry Velký kombinátor končí – mimo školu pak s režisérem Petrem Kolihou na inscenaci Višňového sadu v Divadle Rubín. Studium ukončila roku 1988 a v následujících letech působila jako výtvarník kostýmů na volné noze. Roku 1997 se vrátila na Divadelní fakultu AMU jako pedagog a do roku 2016 vyučovala kostým a masku na magisterském stupni studia. Roku 2005 se habilitovala a získala titul docent. Roku 2012 iniciovala spolu s Terezií Zemánkovou a Nadiou Rovderovou založení spolku ArtLib.

    8. října 2013 v Horáckém divadle Jihlava během hlavní zkoušky inscenace Ostrovského hry Deník ničemy režiséra Ivana Rajmonta. Foto Leoš Skokan

    Jako profesionální výtvarnice začínala v pražském Divadlem E. F. Buriana, kde spolupracovala s režisérem Fréharem na inscenacích Dům z modrého listí a Mandát. Pro režiséra Juraje Deáka poté navrhovala kostýmy v Divadle pod Palmovkou (Lakomec), ve Východočeském divadle v Pardubicích (Utíkej, smrtko, utíkej), v hradeckém Klicperově divadle (Hamlet, Zkrocení zlé ženy) i jinde. Spolupracovala s řadou českých divadel – konkrétně s divadly Viola, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Kalich, Městská divadla pražská, Divadlo v Řeznické, Divadlo Na Jezerce, Divadlo U Valšů, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Švandovo divadlo, Divadlo J.K.Tyla Plzeň, Divadlo na Vinohradech, Divadlo Na Fidlovačce, Národní divadlo, Divadlo Ungelt, Divadlo Petra Bezruče, Národní divadlo moravskoslezské, Městské divadlo Kladno, Horácké divadlo Jihlava, Dejvické divadlo, Divadlo Broadway, Vršovické divadlo MANA, Východočeské divadlo Pardubice, Městské divadlo Mladá Boleslav, Městské divadlo v Mostě. V posledních letech to byly inscenace Bratři Karamazovi v Dejvickém divadle (režie Lukáš Hlavica), Maryša v Národním Moravskoslezském divadle v Ostravě, Její pastorkyňa ve Švandově divadle (režie Michal Lang), Macbeth v divadle F. X. Šaldy v Liberci (režie Roman Meluzín), Kupec benátský v Teatr Ludowy v Krakově (režie Tomáš Svoboda).

    Jeden z kostýmních návrhů Ivany Brádkové. Foto archiv DAMU

    Blízká jí svou intimitou a vztahem k divákům byla malá studiová divadla – přivítala proto nabídku režisérky Engelové a spolupracovala s ní na inscenacích v pražském Divadle Viola na Coburnově hře The Gin Game s Blankou Bohdanovou a Josefem Somrem, či v libereckém Malém divadle na inscenaci hry Maja od Mariny Carr. Pro činohrou ND vytvořila kostýmní návrhy k Puigově hře Vabank (Divadlo Kolowrat, 2002, režie L. Engelová) a k Benefici Blanky Bohdanové Barevný život (Divadlo Kolowrat, 2008, režie L. Engelová).

    Jean Cocteau: Lidský hlas, Divadlo Viola Praha (režie Miloš Horanský, premiéra 5. 12. 2019). Repro archiv

    Z filmů, pro které navrhovala kostýmy, připomeňme Saturnina a Ceremoniáře (oba v režii J. Věrčáka), z televizních filmů to byly Trampoty pana Humbla nebo Malované děti režiséra V. Polesného, Swingtime v režii Jaromíra Polišenského aj. Její výtvarné návrhy kostýmů pro film zahrnují desítky až stovky postav, v televizích vytvořila okolo osmdesáti inscenací.

    Ve Spolku ABCD, jehož byla spoluzakladatelkou a místopředsedkyní, působila jako kurátorka a architektka výstav art brut v České republice i v zahraničí. Spolupracovala s Galerií hlavního města Prahy, s Museem Montanelli, s Centrem současného umění DOX, kde připravila například výstavy Art Brut live (2015) a Petr Sís: O létání a jiných snech (2019-2020), nebo s Artinbox gallery. Jako architektka připravila retrospektivní výstavu Anny Zemánkové v Collection de l’Art Brut v Lausanne (2017). Jako kurátorka Galerie Vrstvy paměti spolupracovala na činnosti Památníku Šoa na nádraží Bubny.

    Zemřela po dlouhé nemoci. O jejím úmrtí infromovala včera na svých webových stránkách pražská DAMU (zde).

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 26. května 2021

    Komentáře k článku: Zemřela Ivana Brádková

    1. DN

      Avatar

      Poslední rozloučení
      se uskuteční v kruhu nejbližších v úterý 1. června ve 14:40 v Malé obřadní síni v Praze-Strašnicích.
      /Parte, které jsme dnes obdrželi, jsme zavěsili do původního textu./

      27.05.2021 (23.51), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,