VIDEO: Přes šedesát let starý velkostroj skončil. Zlikvidovali ho odstřelem
Odstřel zakladače. Foto: Sev.En Energy
Most

Most – Po více než šedesáti letech dosloužil zakladač ZD 1800/Z59 v hnědouhelném lomu Vršany na Mostecku. K likvidaci využila těžební společnost řízený odstřel.

Podobné kolejové zakladače využívala Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy dva. Z59 byl starší a vzhledem ke změně technologie těžby už nebyl vhodný k dalšímu využití. „Odstřel je nejbezpečnější a finančně nejméně nákladný způsob, jak tento stroj zlikvidovat. Části, které se daly bezpečně demontovat, jsme odvezli ještě před odstřelem. Patří k nim i 150 tun náhradních dílů, které využijeme jinde,“ vysvětli technický ředitel těžebních společností Sev.en Energy Petr Procházka.

https://www.youtube.com/watch?v=xUmsnqiK1xM

Zakladač ZD 1800/Z59 patřil k unikátním strojům, které se na lokalitě Jan Šverma využívaly. Pohyboval se po kolejích a materiál k zakládání se k němu dopravoval ve vlakových soupravách. Jeho historie započala 2. prosince 1957, kdy se na stavebním dvoře u hradla Š-3 začalo s montáží. Za pouhé čtyři měsíce, 2. dubna 1958 vyjel tento velkostroj z montážního místa a zahájil ukládání hmot na 2. výsypkové etáži. Za více než 60 let, které si v provozu „odkroutil“, si připsal několik úctyhodných výkonů. Na kontě má téměř 238 milionů založených kubíků, což ho řadí na 2. místo mezi zakladači na lokalitách Jan Šverma a Vršany. Podíváme- li se krátce do historie, tak nejvyšší denní výkon zakladače Z59 byl 45 192 metrů krychlových, nejvyšší měsíční výkon přidal v roce 1975, když během měsíce října zvládl založit rekordních 801 481 metrů krychlových vytěžených hmot a nejvyšší roční výkon byl v roce 1974, a to 6 909 410 metrů krychlových.

Další velkostroje, které bude Sev.en Energy v dohledné době likvidovat, pracují nebo pracovaly v sousedním lomu ČSA. Ten útlum těžby ovlivní nejdříve. S těžbou tu Severní energetická ze skupiny Sev.en Energy končí mezi lety 2024 a 2025. „Uhlí jak všichni víme končí, přechod k jiným palivům ale musí proběhnout bezpečně a neohrozit české spotřebitele. Stále je polovina energie, kterou u nás spotřebujeme, vyrobena z fosilních paliv a spotřeba nijak neklesá. Zároveň už 300 tisíc českých domácností trpí energetickou chudobou. To jsou věci, které při změně energetiky musíme brát v úvahu,“ uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Saričková Benešová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru